Cum ferim copiii de droguri?

| | Actualizat: 2004-11-19 16:12:25

Consumul de droguri este una dintre cele mai mari temeri ale parintilor. Pentru a evita aceasta problema, parintii ar trebui sa discute cu copii despre acest subiect inca de la varste fragede. Iata cum vorbim copiilor despre pericolul consumului de droguri in functie de varsta:

Prescolarii cu varsta pana la 7 ani

Inainte de a vorbi cu copilasul dumneavoastra, linistiti-va. Deja fundamentul acestei discutii este probabil pus.

Cand ii spuneti copilului "Acest medicament este pentru durerea de ureche a lui Mihai, dar prea mult ii va face rau,"  sau "Luam medicamente doar cand ne spune medicul," deja plantati idea ca unele substante sunt daunatoare.

La aceasta varsta, unii copii pot fi gata pentru a primi mesaje cum ar fi acela ca sucurile sau cafeaua sunt daunatoare copiilor pentru ca au cofeina.

"Aceste tipuri de discutii pun fundamentul unui comportament foarte bun si normal in sanul familiei," spun specialistii.

Pentru copiii mai mari, cum ar fi cei cu varste intre 4 si 7 ani, dialogurile pot fi mai complexe.

Specialistii spun ca trebuie sa il inveti pe copil sa spuna "nu" cand un strain le ofera dulciuri si sa spuna apoi unui adult in care are incredere. Trebuie invatati sa aiba controlul asupra lor si sa spuna "nu" atunci cand e cazul.

Un specialist in medicina sustine ca trebuie cautate momentele in care sa deschizi discutii pe aceste teme cu copilul. Spre exemplu, daca sunteti in fata televizorului si vizionati un film in care cineva, la un moment dat, fumeaza, nu ezitati sa incepeti o discutie despre tigari.

Puteti spune ceva de genul "gandeste-te la asta" cum e sa bagi toate porcariile astea in tine" si apoi continuati pe aceeasi linie spre subiectul droguri.

Acesta este un mod de a aduce in discutie subiectul ca exista in lume multe chimicale ce pot dauna organismului, indiferent ca sunt legale sau nu.

Tonul acestor discutii trebuie sa fie calm; ascultati si ce are copilul de spus. Fiti expliciti in ceea ce priveste efectele pe care le au drogurile despre care discutati: cum te fac sa te simti pe plan fizic, riscul supradozei si alte efecte pe termen lung pe care le au.

Pentru a oferi copilului ceva clar si plauzibil va trebui sa va si documentati.

Copiii intre 8 si 12 ani


Pe masura ce copilul creste, puteti deschide conversatii despre droguri chiar prin a le cere parerea despre acest subiect.

"Puneti intrebari directe," spun specialistii. "Copiii nu vor predici - vor sa-si vada tatal stand relaxat si spunand "Am vazut la slujba un program despre droguri si ma intrebam ce invatati voi la scoala despre asta. Sunt droguri la voi in scoala? Ce stii despre ele? "

Chiar daca nu urmeaza o discutie, faceti copilul sa fie mai atent si sa se gandeasca la asta. Daca le aratati copiilor ca sunteti deschisi la discutii si ca ascultati ce va spun, vor veni mai usor la dumneavoastra sa va ceara ajutorul pe viitor.

Vorbiti despre cum oja de unghii sau markerele trebuie folosite intr-un mediu bine ventilat pentru ca altfel vaporii pot dauna corpului.

Comportamentul dumneavoastra poate influenta copilul si acesta poate deveni fumator si bautor, sau nu.

"Este greu sa spui unui copil sa nu fumeze sau sa nu bea, in moment ce stati in fotoliu cu o tigara intr-o mana si cu un pahar de bautura in cealalta," spun specialistii.

Copiii intre 13 si 18 ani

La acesta varsta, este posibil pentru copilul dumneavoastra sa cunoasca deja persoane ce folosesc droguri sau beau alcool, sau sa aiba prieteni ce au permis de conducere.

Este foarte important pentru copilul dumneavoastra sa stie ca este extrem de periculos sofatul sub influenta bauturilor alcoolice. "Cand copiii conduc, sau sunt in masina cu altii mai mari si acestia conduc, trebuie sa se aseze si sa spuna: oamenii folosesc droguri, oamenii beau alcool, iar eu nu vreau sa fiu in masina cu cineva care consuma ceva de genul acesta."

Este o idee buna sa pregatesti un contract scris sau nu, in care sa treci regulile referitoare la iesitul afara sau folosirea masinii. Puteti promite sa va luati copilul cu masina la orice ora din zi si din noapte, fara sa puneti intrebari, daca el promite sa sune in caz ca persoana cu care a plecat initial este sub influenta drogurilor sau a alcoolului.

Spuneti "Poti sa suni la orice ora din zi si din noapte, daca esti ingrijorat ca trebuie sa te urci in masina cu cineva care este baut sau a folosit droguri, iar eu voi veni imediat sa te iau. Nu voi tipa si nici nu voi urla. A doua zi vom sta linistiti si vom vorbi despre cum ai ajuns in situatia aceea, faca ca eu sa ma supar foarte tare."

Contractul poate detalia si alte situatii: de exemplu, daca aflati ca cineva a consumat alcool sau droguri in masina dumneavoastra, in timp ce aceasta era pe mana copilului, nu va mai avea permisiunea de a folosi masina timp de 6 luni.

Citeste si despre