Testarea limitelor, experimentarea cu alimente, crearea de opere de arta cu suc de fructe fac parte integranta din faza de crestere a copilului tau. Fiecare mama se simte frustrata pana in maduva oaselor, incercand sa isi opreasca copilul sa se joace cu mancarea. Dar rabdarea ta este cea care te va ajuta sa treci cu putere peste aceasta faza.
De ce isi arunca copiii mici mancarea?
Copiii mici adora sa arunce mancarea. In timpul acestui intreg proces, atunci cand cel mic va impinge la limita, desi neintentionat, trebuie sa intelegeti ca, din punctul lor de vedere, este destul de amuzant sa stropeasca si sa imprastie mancare prin toata casa.
Poate fi destul de frustrant sa privesti intreaga scena desfasurandu-se in fata ochilor tai, in timp ce te lupti sa iti faci copilul sa manance. In cazul in care va intrebati daca acest lucru se intampla doar in casa voastra, nu trebuie sa va stresati. In aproape toate casele si de-a lungul generatiilor, copiii mici cu varste cuprinse intre 8 si 18 luni trec prin aceasta faza speciala de a scapa mancarea pe jos.
De multe ori, motivul poate fi la fel de simplu ca si faptul ca bebelusului tau nu ii este foame sau are dificultati majore in a mesteca mancarea. De multe ori nu reusim sa recunoastem ca dintii si papilele lor gustative nu sunt la fel de dezvoltate ca ale noastre.
Motivele pentru care copiii arunca mancarea pe jos
Mod de comunicare
Daca observati cu atentie, ati putea afla ca aruncarea mancarii (pentru unii) este o metoda de comunicare non-verbala. Odata ce copiii inteleg ca nu trebuie sa manance mancarea aruncata pe podea, ar putea incepe sa faca acelasi lucru ori de cate ori nu le place o anumita mancare sau cum arata aceasta. Acesta este, de asemenea, modul in care copiii mici invata sa distinga intre alimentele care le plac si cele care nu le plac.
Relatia cauza-efect
Tanarul om de stiinta invata cum pot exista consecinte pentru fiecare actiune. Si intr-un mod distractiv! De exemplu, daca ai un caine in casa care sa linga mancarea pe care copilul tau o arunca pe jos, s-ar putea sa inceapa sa inteleaga relatia majora dintre cauza si efect si cum functioneaza aceasta.
Fortat sa manance
Cei mai multi dintre noi vrem sa le dam copiilor sa manance pentru a incepe cat mai repede urmatoarea treaba, fara sa ne dam seama ca nu le place sa fie hraniti in acest mod. Daca sunt fortati sa manance ei pot dezvolta probleme legate de obiceiurile alimentare si, in cele din urma, sa fie foarte pretentiosi. De asemenea, se intampla ca uneori copiii mici care au fost hraniti fortat de cateva ori sa inceapa sa arunce mancarea pe jos in semn de protest.