In orice familie cu mai multi copii sunt momente si situatii in care apar tensiuni, rivalitati si gelozie intre frati si este foarte important ca parintii sa stie sa le gestioneze.
Atunci cand ai mai multi copii te vei transforma de nenumarate ori din parinte in arbitru pentru a media conflictele care apar inevitabil intre ei. Acestea vor fi mai dese si mai intense uneori, in special cand sunt mici si in perioada adolescentei, dar si cand devin adulti.
Certurile si conflictele intre frati apar din momentul in care cel de-al doilea copil ajunge acasa de la maternitate.
Primul nascut s-ar putea simti respins, neglijat si chiar abandonat, ca sa nu ne ferim de cuvinte. Foarte posibil va dezvolta o aversiune fata de cel mic si este foarte important sa actionezi rapid si inteligent pentru a-i arata ca nu a devenit mai putin important pentru voi, parintii, odata cu nasterea mezinului, care, pentru moment, are mai mare nevoie de atentie si de grija pana cand va mai creste putin.
Pe masura ce copiii cresc, conflictele vor incepe sa aiba motive tot mai diferite, incepand de la jucaria pe care o vor amandoi fix in acelasi moment, pana la rivalitatea in fata parintilor. Intensitatea conflictelor ar putea creste si ea. Totul depinde de personalitatea si interesele fiecarui copil, dar si de educatia pe care o primesc cu privire la relatia dintre frati.
Certurile, crizele de nervi, gelozia, invidia si chiar bataile intre frati pot avea cauze multiple. Pot porni de la nevoia lor de a fi in centrul atentiei parintilor, de la obiecte sau de la faptul ca vor sa aiba mereu dreptate, indiferent de circumstante. Fratii se vor juca impreuna, vor imparti lucruri si isi vor lua apararea in fata altora, dar, pe de alta parte, vor fi deseori in competitie si vor incerca sa-si marcheze teritoriul. Iar parintii trebuie sa stie sa gestioneze aceasta relatie complicata si uneori obositoare dintre copii fara sa para o secunda partinitori.
Nu exista vreo reteta magica pentru a controla rivalitatea dintre frati, dar sunt cateva strategii oferite de psihologul Maria Alejandra Castro, pe care le poti pune in aplicare pentru a mentine o atmosfera de pace si liniste in casa.
- Fa-i sa se simta la fel de speciali. Oricat de absurd ar parea pentru tine, ca adult, unul dintre copii va avea mereu impresia ca e tratat altfel decat celalalt.
- Invata-i de mici sa imparta tot ce au cu fratii lor, dar si ca trebuie sa dea inapoi ce au imprumutat.
- Invata-i sa dialogheze, sa negocieze si sa ajunga la un acord. Invata-i sa decida ca atunci cand vor sa faca acelasi lucru, dar este imposibil ca asta sa se intample concomitent, cel care va fi acum al doilea va fi primul data viitoare.
- Invata-i de mici ca pe fratii tai, la fel ca in cazul altor persoane, nu ii impingi, nu ii lovesti si nu tipi la ei. Din contra, la fel ca atunci cand interactionezi cu persoane din afara familiei, se spune "te rog", "pot sa...", "multumesc" si "iarta-ma".
- Vorbeste-le despre importanta sprijinului emotional dintre frati, a increderii, a loialitatii si a sigurantei pe care si-o pot oferi unul altuia si incurajeaza-i sa se poarte frumos unul cu altul si sa fie uniti, chiar daca uneori asta se poate intoarce impotriva ta atunci cand fac nazbatii si se acopera unul pe altul.
- Evita sa faci comparatii intre frati. Fiecare copil este unic si irepetabil atat atunci cand face greseli, cat si atunci cand are succes.
- Asculta mereu fiecare copil in parte, chiar daca stii ce urmeaza sa spuna, iar cand se cearta asculta-le motivele si discutati-le impreuna pentru ca ei sa inteleaga unde gresesc si unde au dreptate.
Cand ai mai multi copii puterea exemplului este cea mai eficienta metoda de a-i educa. Fratii care cresc intr-un climat pacifist si care stiu ca dialogul este important, nu se vor certa atat de des si atat de tare.