Psiholog Lizetta Mihaila: Musafirul nostru de zi cu zi, FURIA! Cand te viziteaza Furia, nu raspunde cu furie!

| | Actualizat: 2019-06-06 13:48:09

Traim in era digitala, in secolul vitezei si incercam sa ne rezolvam problemele ori dorintele din mers.

Insa de multe ori, uitam sa ne bucuram de micile progrese ale noastre, ale copiilor nostri sau ale partenerilor de viata si tindem sa ne comparam permanent cu ceilalti.

Ca parinti, il comparam si pe micutul nostru cu ceilalti, ori criticam reactia celorlalti parinti, a celor din jur si uitam de faptul ca toti avem sentimente ori toti gresim.

Te simti frustrat destul de des din cauza copilului tau? Crezi ca fiul sau fiica ta, uneori face totul intentionat, doar pentru a te enerva si a te deranja? Ti se intampla sa tipi sau sa ridici vocea atunci cand copilul tau face ceva ce nu iti place sau ceea ce tocmai i-ai spus sa nu faca? Iti impingi, lovesti sau ameninti copilul daca te enervezi? Micutului tau ii este frica de tine?

De foarte multe ori copiii incearca sa-ti atraga atentia, chiar daca si prin fapte negative ori mici sau mari prostioare. Acesta este unul dintre modurile lor de a te atentiona ca are nevoie de tine! Gandeste-te ca atunci cand parintele isi mustra copilul, il cearta ori ii "tine" o lectie de morala, el "beneficiaza" de atentia ta ca parinte. Este momentul in care cel mic doreste sa iti transmita ceea ce il supara, dar nu stie cum. Toate acestea te fac sa devii furios si sa reactionezi in diverse moduri, pe care mai tarziu le regreti.

Esti furios atunci cand esti obosit, bolnav, confuz, preocupat, distras ori dezamagit, atunci cand propriile tale asteptari nu corespund cu realitatea. Momentele de furie pot avea doua dimensiuni: furia care autodistruge si blocheaza si furia care te face sa intelegi ca exista conflicte in interiorul tau, care nu au fost solutionate.

Ce faci cand esti furios?

Ca parinte, in primul rand, este bine sa constientizezi ca ai propriile asteptari, sa le analizezi si sa te gandesti daca se pot implini, in special atunci cand depind de ceilalti. Te asiguri ca ceea ce iti doresti este si ceea ce poti face, ori ce poate copilul sau partenerul tau, deoarece , de cele mai multe ori, iti doresti ceea ce au ceilalti, ce li se intampla celorlalti si uiti ca si in viata ta pot avea loc lucruri extraordinare, poate chiar mai frumoase, dar trebuie doar sa le descoperi.

Pentru a preintampina momentele de furie, este necesar sa realizezi o diferentiere intre dorinte si nevoi, sa intelegi ca fara indeplinirea nevoilor tale sau ale copilului nu poti sa progresezi, dar fara indeplinirea unor dorinte, da.

Furia te face sa devii vulnerabil si cel mic va fi bulversat de reactiile tale. Din cauza presiunii din exterior, a faptului ca "ce zice lumea", uiti ca este mai important ce invata copilul sau ce vede la tine, cand esti furios.

Daca il certi de fata cu ceilalti, il bruschezi, il jignesti ori il dai exemplu negativ in fata tuturor, nu inseamna ca ai rezolvat furia, ci, din contra l-ai umilit pe copil, l-am devalorizat si poate chiar i-am schimbat sentimentele fata de tine, care il vor determina mai tarziu, sa nu mai comunice cu tine, sa nu mai aiba incredere si sa incerce sa se refugieze in diverse vicii.

Cum te linistesti

Una dintre metodele care te ajuta sa eviti toate acestea este de a te autolinisti. Respiri adanc de cateva ori, inchizi ochii pentru cateva secunde, gandindu-te doar la propriul copil, numeri pana la zece, sacadat, mergi la micut fara a-l brusca si incerci sa schimbi ambientul/ camera/locul, vorbind separat cu el, pe un ton calm, dar retoric.

Ce faci cand copilul este furios?

Cand te viziteaza Furia, nu raspundem cu furie! Incerca sa il convingi pe copil sa se linisteasca. Daca il vei certa in acel moment, o faci in zadar, deoarece el este mult prea concentrat pe eliberarea furiei, decat pe faptul ca tu ii atragi atentia. Astfel, ii poti spune: "Cand te linistesti, te rog, vreau sa vorbim! Am nevoie sa imi explici ce te-a suparat!"

Daca furia persista, te poti aseza in fata lui, il privesti in ochi, il tii de manute pentru a nu se lovi sau pentru a nu lovi si ii vei spune: "Imi doresc sa te inteleg si sa te ajut! Te iubesc foarte mult si nu vreau sa suferi! Hai sa gasim o solutie impreuna!" Astfel, il vei ajuta sa invete cum sa isi exprime nerabdarea, frustrarea, dezamagirea, regretele, cum sa depaseasca momentele de nervozitate ori de conflict cu el insusi sau cu ceilalti.

Este important ca impreuna, comunicand, sa verbalizezi pentru ei ceea ce simt sau au nevoie, pentru a se simti intelesi, sprijiniti sau observati. Nu poti face acest lucru, daca tu, ca adult, nu renunti la a primi in viata ta pe musafirul FURIA. Te poti doar amuza pe seama acestui musafir, desenandu-l si apoi aruncand foaia la gunoi, pentru a scapa de el.

Articol semnat de psihologul Lizetta Mihaila

Citeste si despre