4 lucruri pe care le fac parintii olandezi cand vine vorba despre cresterea copiilor

| | Actualizat: 2024-05-22 08:16:00

Bunastarea si fericirea in copilarie depind de o serie de factori care, in general, se invart in jurul modului in care sunt crescuti copiii, de la tipul de atasament la mediul familial. Un copil care se simte iubit si sustinut de familia sa, este un copil fericit. Dar, desi cu totii putem obtine acest lucru cu ajutorul dragostei si al grijii, potrivit Unicef, exista o tara care se remarca prin faptul ca are cei mai fericiti copii din lume: Olanda.

Ce anume fac parintii olandezi care i-a facut pe copiii lor sa fie cei mai multumiti de viata lor? Iata patru lucruri pe care familiile din Olanda le fac pentru a avea copii fericiti.

Isi lasa copiii sa fie autonomi si independenti

Daca exista un lucru pe care olandezii nu il practica niciodata, acesta este parentingul de elicopter, dimpotriva: ei le ofera copiilor lor spatiul si libertatea de a fi autonomi de la o varsta frageda. Spre deosebire de parintii din alte culturi, in Olanda este obisnuit sa vezi copii jucandu-se in parc fara supraveghere directa, cu mamele sau tatii lor undeva in apropiere, discutand cu alti parinti, desi acest lucru se datoreaza faptului ca este o tara sigura pentru a face acest lucru.

Este normal ca acestia sa isi lase copiii sa exploreze si sa se joace singuri, permitandu-le, de asemenea, sa isi dezvolte abilitati care sa le permita sa fie independenti. Daca stiu ca copilul are capacitatea de a face ceva pe cont propriu, nu intervin si ii permit copilului sa incerce, sa faca greseli si sa incerce din nou.

Mesele se iau intotdeauna in familie

Olandezii sunt foarte precisi in ceea ce priveste pranzurile si cinele: ar trebui sa faci tot posibilul pentru a le servi in familie in cea mai mare parte a timpului. Aceasta nu numai pentru ca este practic ca toata lumea sa manance in acelasi timp, ci si pentru ca mesele in familie - oricat de obisnuite ar fi - sunt un moment de impartasire si un moment de intarire a legaturii cu copiii.

Se intampla ca atunci cand mancam in familie sa nu raspundem doar unei nevoi fizice de baza, care este aceea de a ne hrani, ci si unei nevoi emotionale si mentale, intrucat este un moment in care putem vorbi despre cum ne simtim, despre cum ne merge ziua si despre acele lucruri care ne preocupa.

Notele la scoala nu sunt atat de importante

Temele pentru acasa sunt practic inexistente in Tarile de Jos, nu exista nicio presiune pentru a-i face pe copii sa invete, iar pentru majoritatea parintilor, notele sunt foarte putin importante. De fapt, olandezii sunt destul de relaxati in ceea ce priveste educatia academica a copiilor lor. In ciuda faptului ca incep scoala de la varsta de patru ani, predarea structurata a unor lucruri precum cititul, scrisul si aritmetica incepe de la varsta de sase ani si in ritmul propriu al fiecarui copil. Iar acest lucru ii face pe copii foarte fericiti sa mearga la scoala, dupa cum subliniaza ambele mame.

Isi fac timp pentru copiii lor si pentru ei insisi

La fel cum nu-si forteaza copiii din punct de vedere academic, parintii olandezi inteleg si importanta unei vieti in care sa existe un echilibru intre familie si munca - un lucru pe care l-au realizat si care i-a facut invidiosi in multe tari:

Potrivit unui raport din 2021, aproape jumatate din forta de munca din Olanda avea un loc de munca cu fractiune de norma, lucrand in medie 29 de ore pe saptamana. In plus, parintii olandezi isi iau, de asemenea, cel putin o zi libera in fiecare saptamana pentru a petrece timp cu copiii lor, ceea ce, fara indoiala, aduce beneficii relatiei cu acestia.

Pe de alta parte, acestia isi fac timp si pentru ingrijirea de sine si nu neglijeaza activitatile si interesele pe care le au ca indivizi, avand grija sa isi hraneasca si nevoile emotionale.

  • FOTO: Pexels

Citeste si despre