Adoptia nu este “planul B”. Cum sa stii daca este momentul sa iei in considerare adoptia

| | Actualizat: 2022-12-04 00:03:01

Adoptia este un proces care necesita o pregatire psihologica si emotionala, motiv pentru care este o decizie care trebuie luata cu informatii corecte si dupa o perioada de gandire.

Inainte de a aplica pentru adoptie, este important sa iti iei timp pentru a reflecta asupra deciziei. Acorda atentie catorva lucruri cheie care te vor ajuta sa descoperi daca intr-adevar simti ca este momentul potrivit pentru a lua in considerare adoptia. Iata care sunt acestea!

1. Iti este clar ca vrei sa devii mama

Adoptia este o forma de maternitate care necesita mult angajament si determinare. Inainte de a sti daca doresti cu adevarat sa adopti un copil, este important sa te gandesti serios daca doresti sa devii mama (sau, in cazul unui cuplu, daca doriti sa deveniti parinti).

Sa devii mama (sau tata sau sa deveniti parinti) este o schimbare la 360º in ceea ce priveste stilul de viata. Este o decizie care presupune sa iti pui intrebari emotionale (simt asta in mine?), dar si logistice (Voi putea sa ma organizez? Voi avea timp?), dar si financiare (Am mijloacele financiare pentru a incepe aceasta calatorie?).

Desi dorinta de a fi parinte are o parte foarte viscerala, pe care pur si simplu o simti, exista si cateva intrebari care te pot ajuta sa reflectezi la toate acestea. Te poti intreba: este ceva ce simti cu adevarat in interiorul tau, te vizualizezi ca mama, esti constienta de lucrurile la care trebuie sa renunti cand iei aceasta decizie si le accepti? Esti constienta de dificultatile prin care vei trece in noua ipostaza sau vei doar lucrurile frumoase si placute?

2. Nu te afli intr-un proces de reproducere asistata

Daca te afli intr-un proces de reproducere asistata (fertilizare in vitro), prin care ai trecut de mai multe ori fara succes, este indicat sa nu iei adoptia ca pe o solutie, pe baza emotiilor si aimpulsului. Acorda-ti timp pentru a reflecta asupra deciziei. De asemenea, gandeste-te ca in momentul in care te hotarasti sa adopti un copil, dar continui procedurile, este posibil ca dupa adoptie sa afli ca esti insarcinata. Te vei descurca cu doi sau mai multi copii?

3. Ai depasit durerea de a nu avea un copil biologic

Adoptia nu este “planul B” atunci cand nu poti avea un copil pe cale biologica. Adoptia reprezinta o alternativa de a deveni mama (sau de a deveni parinti), dar este o cale diferita si este important sa fii constienta de acest lucru. De aceea este important sa fi trecut peste durerea de a nu avea un copil pe cale naturala.

Daca te afli printre persoanele care nu pot avea un copil pe cale naturala este important ca in prealabil sa iti acorzi timpul necesar pentru a plange  pierderea maternitatii biologice. Acest lucru este important deoarece, daca aceasta rana nu este inca inchisa, este posibil ca toate sentimentele pe care inca le mai ai de procesat sa te influenteze in acest nou proces si sa nu poti face fata situatiei in modul dorit. 

4. Nu intelegi adoptia ca pe un “plan B”

Adoptia nu ar trebui sa fie niciodata un "plan B" pentru maternitate. Desi este adevarat ca multe familii apeleaza la aceasta metoda pentru ca nu pot concepe pe cale naturala, aceasta nu ar trebui sa fie o optiune mai putin valabila sau mai putin valoroasa. Nu ar trebui sa fie privita deloc ca un esec.

Si daca intr-adevar simtiti acest lucru, este important sa lucrati asupra convingerilor si emotiilor inainte de a porni pe acest drum. Adoptia ar trebui sa fie o optiune pe care sa ti-o doresti cu adevarat.

De aceea, este important sa fii pregatita mental si sa infrunti procesul cu entuziasm. Daca nu intelegi procesul in acest fel, poate ar trebui sa te gandesti din nou care este calea ta in acest moment.

5. Esti constienta de rana abandonului

Copiii care se afla in proces de adoptie au suferit de abandon. Acest lucru le creeaza o trauma numita rana de abandon. Aceasta rana ii face sa se simta nedemni de iubire, ingrijire si protectie, iar ei dezvolta o frica imensa de abandon sau de singuratate, precum si o stima de sine scazuta.

Trebuie sa fii constienta de acest lucru (precum si de toate sechelele psihologice ale acestor copii care au trecut deja printr-un proces complex si dureros) si sa fii pregatita sa iti insotesti viitorul copil cu toata dragostea si cu ajutorul psihologic necesar, daca este cazul.

6. Stii care sunt pasii de urmat

Atunci cand iei aceasta decizie, aspectele birocratice si financiare sunt la fel de importante ca si cele emotionale. De aceea, este important sa stii care sunt pasii de urmat pentru a incepe procesul de adoptie. Nu este necesar sa cunoasti toate procedurile in detaliu, ci la un nivel generic, ceea ce este necesar pentru inceput.

Si, mai presus de toate, trebuie sa stii, de asemenea, ca este un proces care dureaza, de obicei, mai multi ani. Este important sa fii contienta de acest lucru si sa ai in vedere aceasta situatie.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre