"Ascultarea activa," metoda eficienta pentru parinti, folosita si de celebritati

| | Actualizat: 2019-11-05 16:43:33

Cresterea unui copil nu este o sarcina simpla, deoarece nu exista o modalitate corecta de a o face si de multe ori ar trebui sa te lasi ghidat de intuitie.

Din fericire, informatiile sunt din ce in ce mai multe si accesibile si poti afla mai usor recomandarile expertilor. Una dintre acestea este metoda de "ascultare activa." 

Ce este ascultarea activa?

Potrivit Centrului Pediatric de Crestere Sequoia, ascultarea activa este o metoda de crestere  recomandata de psihologi, care consta in a te inclina la nivelului inaltimii copilului pentru a vorbi cu el si uneori sa il si asculti.  

Aceasta practica a aparut in 1957 si a fost creata de psihologii Carl Rogers si Richard E. Farson. Dar Thomas Gordon a fost cel care a aprofundat mai mult aceasta metoda de parenting.

Cum sa faci?

Este foarte usor. Trebuie doar sa te apleci la nivelul celui mic si sa te uiti tot timpul in ochii lui in timp ce-i vorbesti. Ascultarea activa este foarte benefica, deoarece il face pe copil sa se simta auzit si inteles.

Desigur, este esential sa incerci sa-ti intelegi copilul si sa empatizezi cu el. Nu-l intrerupe in timp ce vorbeste si, de asemenea, este foarte important sa ii arati ca are atentia ta deplina.

Metoda este atat de cunoscuta incat chiar si diverse celebritati au pus-o in practica. Cea care a facut-o populara a fost Kate Middleton. In mai multe randuri, a fost surprinsa punand in practica ascultare activa cu cei trei copii, la fel si sotul ei William.

Actrita Anne Hathaway a decis sa apeleze la aceeasi metoda pentru fiul ei cel mic, dupa ce a vazut ca ducii de Cambridge o folosesc. 

"Sa cobori la nivelul copiilor si sa vorbesti cu ei privindu-i in ochi, ii faci sa se simta mai puternici. Mi se pare foarte fain. Am inceput sa fac asta cu Jonathan," a precizat aceasta pentru The Sunday Times.

Terapeutii sustin ca ascultarea activa imbunatateste relatia si intelegerea dintre adulti si copii. In plus, datorita acestei metode, copiii considera ca punctul lor de vedere este important, ceea ce le confera siguranta si le stimuleaza stima de sine.

 

Citeste si despre