Maternitatea si paternitatea sunt experiente pe care unii oameni si le-au dorit inca din tinerete, dar pe care altii le resping, iar altii sunt luati prin surprindere. In ambele cazuri, este vorba de o schimbare radicala a vietii. Nu exista o varsta ideala pentru conceperea si cresterea unui copil. Cu toate acestea, daca tu si partenerul tau va ganditi sa deveniti parinti la o varsta frageda, dorim sa va impartasim cateva dintre situatiile cu care este foarte probabil sa va confruntati in urmatorii ani.
Sarcina la adolescente este o situatie complexa, cu consecinte negative atat pentru parinti, cat si pentru copii. In plus, aceste dificultati nu dispar automat la varsta de 18 ani. Acest lucru se datoreaza in parte faptului ca in societatile occidentale este din ce in ce mai frecventa amanarea intemeierii unei familii pentru a obtine mai repede stabilitate emotionala si economica.
Asadar, atunci cand ne referim la parintii tineri, ii includem si pe cei care au avut un copil la varsta de 20 de ani, deoarece multe dintre provocarile cu care se vor confrunta sunt similare. Cu toate acestea, exista, de asemenea, anumite avantaje in a intemeia o familie devreme. Iata ce trebuie sa stiti despre ele.
Avantajele de a fi un parinte tanar
Ai devenit mama inainte de varsta de 30 de ani? Atunci ai mai multe puncte in favoarea ta cand vine vorba de maternitate - fii atenta!
Fara presiune biologica
Daca esti o mama tanara, nu va trebui sa induri presiunea si angoasa cu care se confrunta unele femei care decid sa amane nasterea unui copil. Este bine cunoscut faptul ca, cu cat imbatranesti, cu atat mai mari sunt problemele de fertilitate si riscurile pentru sanatatea ta si a copilului tau sunt mai mari.
Ai mai mult timp si energie
Cresterea unui copil in timp ce esti inca la varsta de 20 de ani face mai usor sa te ocupi de multe dintre sarcinile de ingrijire a copilului care pot fi obositoare. De asemenea, vei avea probabil mult mai mult timp pentru a vedea copilul crescand si pentru a impartasi cele mai importante momente din viata acestuia.
Decalajul dintre generatii este mai mic
Decalajul dintre generatii apare ca o problema de comunicare intre parinti si copii din cauza codurilor si obiceiurilor diferite. Parintii mai tineri sunt mai familiarizati cu progresele tehnologice, cu retelele sociale si cu limbajul copiilor. Acest lucru poate fi un avantaj atunci cand vine vorba de intelegerea si protejarea copiilor lor.
Sindromul cuibului gol cand esti inca tanar
In cele din urma, atunci cand copiii parintilor tineri pleaca de acasa, acestia sunt inca in varsta de 40 de ani. Prin urmare, plecarea lor de acasa poate genera mai putine sentimente de tristete si gol, deoarece acesti adulti au inca proiecte si energie pentru a continua o viata activa.
Dezavantajele parintilor tineri
In ciuda beneficiilor de mai sus, a fi parinte in adolescenta sau la o varsta frageda prezinta, de asemenea, probleme si dificultati. Va prezentam o lista cu unele dintre cele mai importante, pe care trebuie sa le iei in considerare.
Lipsa de maturitate emotionala
Cresterea unui copil nu necesita doar mijloace financiare pentru a asigura hrana si adapost. De asemenea, este esential sa oferi afectiune, prezenta, sprijin si exemplu. Impulsivitatea, labilitatea emotionala si lipsa de previziune sunt caracteristici ale adolescentilor, dar nu sunt calitati bune pentru un parinte. Prin urmare, daca ai un copil mic, vei fi obligat sa te maturizezi mai repede pentru a face fata in mod adecvat marii responsabilitati pe care o implica.
Dificultatea de a accesa invatamantul superior
Sarcina la adolescente poate fi un obstacol major in calea finalizarii scolii. Odata cu sosirea unui copil, parintii vor trebui sa inceapa sa lucreze pentru a-si castiga existenta si vor trebui sa petreaca timp ingrijind copilul. Ca urmare, multe fete abandoneaza scoala secundara si un procent si mai mare nu continua studiile superioare. Acest lucru ii afecteaza, de asemenea, pe acei baieti adolescenti care decid sa se implice in viata copiilor lor si sa joace rolul lor.
Probleme financiare
Investitia monetara implicata in cresterea unui copil este, de obicei, intre 7.000 si 12.000 de euro numai pentru primul an. Cu toate acestea, parintii tineri nu au intotdeauna mijloacele sau stabilitatea financiara pentru a acoperi aceste costuri. In plus, din cauza abandonului scolar timpuriu, le poate fi mai dificil sa aiba acces la locuri de munca mai bine platite. Banii pot deveni astfel o preocupare constanta.
Schimbare de viata
In cele din urma, nu putem uita ca sosirea unui copil transforma rutinele, prioritatile si viata de zi cu zi a parintilor. Tinerii parinti vor trebui sa schimbe petrecerile, calatoriile, independenta si viata lipsita de griji cu o viata de familie axata pe nevoile copiilor. Bineinteles, ei vor putea sa se bucure in continuare de timp de singuratate, dar acesta va fi mult mai putin decat cel de care se bucura alte persoane de varsta lor. Acestia isi pot pierde prieteniile si pot deveni frustrati si confuzi in legatura cu propriile roluri.
A fi parinte tanar este o decizie personala
Dupa cum poti vedea, exista atat avantaje, cat si dezavantaje in ceea ce priveste cresterea timpurie a copiilor. Cu toate acestea, nu trebuie sa uiti ca a fi parinte inseamna sa iti asumi responsabilitatea pentru o viata umana, ceea ce necesita un mare sacrificiu, maturitate si dedicare. Asadar, asigura-te ca esti stabil in toate domeniile vietii inainte de a iti intemeia o familie, dar nu uita ca alegerea momentului potrivit este o decizie personala.
FOTO: freepik.com