Modul in care educam, sau stilul parental, influenteaza dezvoltarea psihologica si emotionala a copiilor nostri. Bunastarea lor, stima de sine si modul in care se leaga se construiesc pe baza educatiei, a iubirii, a limitelor, a regulilor, a sprijinului.
Dar ce stim despre stilurile parentale, daca exista diferite tipuri de stiluri parentale si ce impact au aceste stiluri asupra dezvoltarii copiilor? Vezi totul mai jos.
Ce sunt stilurile parentale?
Stilul parental, numit si stil de parenting, este modul de a fi parinte si de a educa. Este definit si ca "construct psihologic care reprezinta strategiile pe care parintii le folosesc in cresterea copilului".
Tipuri de stiluri parentale
Desi fiecare parinte are propriul sau mod de a educa si este normal ca in educatia noastra sa se amestece diferite stiluri educative, putem vorbi, in linii mari, de patru stiluri de educatie:
Stil educational autoritar
Acest stil de educatie se bazeaza pe strictete si inflexibilitate. Este vorba, de obicei, de parinti care stabilesc reguli si limite stricte si care nu tin cont de opiniile copiilor lor. In cazul in care regulile nu sunt respectate intocmai, se aplica o pedeapsa. Vorbim despre parinti care supravegheaza si, adesea, controleaza; copiii lor trebuie sa faca ceea ce spun ei.
Stil parental permisiv
In acest caz, este vorba despre un stil parental in care parintii sunt foarte afectuosi, dar nu stabilesc reguli sau limite (iar daca le stabilesc, acestea sunt neclare sau inconsecvente).
Ei nu cer un comportament adecvat din partea copiilor lor. Astfel, trecem de la o extrema (autoritarismul) la alta (permisivitatea extrema). Copiii sunt educati prin capricii, cedand si conformandu-se cerintelor lor pentru a evita furia sau crizele de furie, de exemplu.
Stilul democratic de educatie
Stilul democratic ar fi cel ideal daca dorim sa incurajam o dezvoltare sanatoasa a copiilor nostri si o buna stima de sine. In acest sens, este cea care are cel mai pozitiv si sanatos impact asupra dezvoltarii lor, precum si asupra relatiei afective pe care o construiesc cu noi.
Dar pe ce se bazeaza? Practic, se bazeaza pe construirea si incurajarea unei relatii calde, apropiate, empatice, respectuoase si amabile intre parinti si copii. Parintii care urmeaza acest stil de educatie parentala stabilesc reguli si limite clare, corecte si consecvente.
Stil parental neglijent
Acest stil parental este negativ pentru dezvoltarea copiilor, fiind caracterizat prin absenta limitelor si, in cazuri extreme, prin maltratare. Afectiunea fata de copii este absenta. Uneori, copiii sunt crescuti de terte persoane (de exemplu, bunici, unchi, matusi, unchi...). Cu alte cuvinte, parintii nu sunt implicati in cresterea copiilor lor si manifesta dezinteres fata de dezvoltarea si educatia acestora.
FOTO: freepik.com