Copiii abuzati, risc dublu de a suferi de depresie la maturitate

| | Actualizat: 2024-10-26 09:30:00

Ca parinti, ne intrebam adesea ce efect au actiunile noastre si, in general, felul in care ne educam copiii asupra sanatatii emotionale si psihologice a copiilor nostri. In timp ce majoritatea dintre noi putem spune cu voce tare ca parintii nostri au facut asta sau aia si nu suntem traumatizati, exista adulti care nu pot spune acelasi lucru sau care nu pot asocia viata lor actuala cu ceea ce s-a intamplat cand erau copii.

Realitatea este ca este foarte greu de prezis cum va fi un anumit copil atunci cand va creste, deoarece nu toti copiii reactioneaza in acelasi mod la adversitate. Cu toate acestea, exista o tendinta nefavorabila pentru copiii care au suferit abuzuri si s-a constatat ca copiii care sunt abuzati sunt de doua ori mai predispusi sa sufere de depresie atunci cand vor creste mari.

Aceasta este concluzia la care au ajuns profesionistii de la King's College din Londra, care au constatat, de asemenea, ca aceleasi persoane au mai putine sanse sa se amelioreze conform asteptarilor, indiferent daca sunt tratate cu medicamente sau ingrijire psihologica.

Pentru a obtine aceste rezultate, cercetatorii au lucrat cu 16 studii clinice cu peste 20.000 de participanti si 10 studii clinice cu un esantion de peste 3.000 de subiecti.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale tulburarii psihice este abuzul de acasa

Dupa cum au comentat, depresia este una dintre cele mai frecvente tulburari psihiatrice, una dintre cauze fiind faptul ca unul din zece copii este expus la un fel de abuz acasa (fizic, psihologic, prin omisiune sau neglijare, abuz psihologic, fizic sau sexual etc.). De fapt, OMS prezice deja ca, pana in 2020, acesta va fi a doua cauza globala de imbolnavire a persoanelor de toate varstele.

Aceasta cercetare se adauga studiilor anterioare, care au aratat ca persoanele abuzate erau mai susceptibile de a prezenta anomalii la nivelul sistemelor biologice sensibile la stres (creier, sistem endocrin si imunitar), atat in copilarie, cat si la varsta adulta. Cu alte cuvinte, copiii care sunt abuzati in copilarie sunt mai predispusi sa dezvolte boli asociate creierului, sistemului endocrin si sistemului imunitar (sistemul nostru de aparare), deoarece stresul perturba buna lor functionare.

Pe scurt, devine din ce in ce mai clar ca primii ani de viata ai copiilor sunt fie o oportunitate de a pune o baza minunata pentru viitorul copiilor, fie o oportunitate de a o da in bara si de a le distruge definitiv sanatatea mentala si fizica viitoare. Un parinte preocupat de sanatatea fizica si emotionala a copiilor sai este putin probabil sa faca o mizerie ireparabila, dar nu este un lucru rau sa te gandesti la aceste lucruri din cand in cand.


Sursa: bebesymas.com

Sursa foto: freepik

 

Citeste si despre