Copiii uita de familie, cand vine vorba de internet. Ce spune cel mai recent studiu despre copiii din Romania

| | Actualizat: 2019-06-03 17:46:09

Copii din Romania prefera internetul in locul timpului petrecut cu familia sau cu prietenii, iar acest lucru afecteaza relatia si poate duce la dependenta. 

Rezultatele celui mai recent studiu realizat de Salvati Copiii in 2018 si publicat recent, arata ca peste 30 % din copiii romani cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani au petrecut mai putin timp cu familia, prietenii sau facand lucruri pentru scoala pentru a sta pe internet, iar 28% din copii declara ca au incercat, fara sa reuseasca, sa petreaca mai putin timp online. 13% dintre copii afirma ca s-a intamplat cu o frecventa ridicata sa nu manance sau sa nu doarma pentru a sta pe internet. 

Mai mult, studiul mai arata ca 40% din copii spun ca se intampla foarte des sau destul de des sa navigheze fara un scop anume, 23% ca nu s-au simtit in largul lor atunci cand nu au avut acces la internet, iar aproape 13% din copii afirma ca s-a intamplat de multe ori sa nu manance sau sa nu doarma pentru a fi online.

In aceste conditii, psihologii trag un semnal de alarma si spun ca accesul la tehnologie al copiilor trebuie sa fie limitata  pentru ca altfel poate duce la dependenta si efecte negative asupra dezvoltarii acestora.

Ce rol au parintii

"Permisivitatea parintilor si dorinta lor de a fi lasati in pace de catre copii si a sta linistiti, stiindu-i pe cei din urma in siguranta, sunt cauzele pentru care copiii ajung sa petreacă mult peste timpul optim pe internet. Astfel, copilul invata astfel sa se refugieze in lumea virtuala, fara a avea vreo alta alternativa," spune psihologul Keren Rosner, potrivit Adevarul.  

Specialistii ii sfatuiesc pe parinti sa ajunga la un acord cu copiii asupra timpului petrecut pe internet si sa vina cu propuneri si variante de petrecere a timpului impreuna. 

"Folosirea tabletei sau telefonului poate fi intermediata intre doua activitati, ca activitate de relaxare sau de completare a studiilor scolare. Parintele trebuie sa nu fie tolerant atunci cand adolescentul insista sa stea mai mult timp pe tableta decat cel negociat, ci sa fie ferm si sa inteleaga ca nu interzicerea accesului la internet prin ton ridicat si cearta este solutia, ci oferirea de variante de activitati de interes pentru acesta," mai precizeaza psihologul Keren Rosner.

Cum iti dai seama daca copilul este dependent de internet

Copiii si adolescentii cu varste intre 12 si 17 ani pot deveni dependenti de internet, dar parintii pot fi atenti la cateva semnale pentru a interveni la timp.

"Cand cauta tableta sau telefonul in mod permanent, cand nu mai este interesat de activitatile scolare, iar performanta scolara scade si cand isi pierde interesul fata de socializarea cu prietenii, vorbim despre dependenta iar aici este imperioasă terapia," este de parere Keren Rosner. 

Citeste si despre