Cum ii ajutam pe copiii retinuti sa isi depaseasca temerile si sa incerce lucruri noi

| | Actualizat: 2022-04-01 23:13:45

Copiii pot fi foarte sceptici atunci cand este vorba de ceva nou. Fie ca vorbim despre o mancare pe care nu au mai gustat-o, un joc, un sport sau o activitate la care iau parte pentru prima data, multi copii tind sa fie reticenti si sa nu vrea sub nicio forma sa incerce ceva nou. Din dorinta de a-i convinge, parintii apeleaza la tot felul de argumente si tertipuri care cred ei ca vor functiona, dar, de cele mai multe ori, nu-l ajuta deloc pe copil sa isi depaseasca teama, dimpotriva: il fac si mai anxios cu privire la ce urmeaza.

De cate ori nu vi s-a intamplat sa insistati minute bune pentru a-l convinge pe cel mic sa se dea pe tobogan, sa sara in piscina sau sa incerce o mancare noua? Ei bine, atunci cand copilul este reticent si ii este teama sa faca ceva pentru prima data, faptul ca noi insistam nu il ajuta deloc, ba din contra.

Capcana incurajarilor exaggerate

Atunci cand ii spunem, crezand in mod gresit ca il incurajam: „Haide, da-te pe tobogan, nu e asa de greu, o sa vezi. Uite, fratele tau s-a dat deja si i s-a parut distractiv”, nu facem decat sa ii amplificam copilului anxietatea si sa adaugam un stres in plus. Pe langa teama de a incerca ceva nou, copilul va simti si ca ne dezamageste daca nu face lucrul respectiv, ca nu este la fel de bun ca fratele sau, iar asta pune o presiune in plus pe umerii lui.

Atunci cand fac ceva, copiii au nevoie de o motivatie intrinseca, nu de una din exterior, de aceea argumentele noastre se lovesc de reticenta lor ca un bumerang.

Pasi esentiali pentru a-i face pe copii sa se simta intelesi

Iata ce putem face in loc sa insistam pentru a-i convinge pe copii sa faca lucrurile in ritmul lor, atunci cand sunt pregatiti.

Valideaza-i sentimentele fara sa-l judeci. „Stiu ca e greu sa te dai pe toboganul acela, si mie mi-ar fi putin teama. Inteleg ca nu esti pregatit inca, e in regula daca nu vrei sa o faci, coboara si poate vei incerca din nou mai tarziu, cand te vei simti pregatit” - iata un mesaj care ii transmite copilului ca este in regula sa ii fie teama, ca il intelegem si suntem alaturi de el, fara sa minimizam ceea ce simte in acele momente.

Exersati si pregatiti-va inainte, fara presiune. Sa spunem ca vreti sa inscrieti copilul la un curs de inot. Inainte de a face demersul, rezervati o dupa-amiaza pentru ca toata familia sa mearga la piscina. Jucati-va in apa, fara presiune, si ajutati-l pe copil sa se simta in largul lui. Abia dupa ce este familiarizat cat de cat cu mediul, puteti merge mai departe si ii puteti sugera sa mearga sa invete sa inoate alaturi de cineva profesionist.

Discutati despre ce l-ar putea ajuta sa se relaxeze. Unii copii vor doar sa asiste de pe margine la anumite activitati, inainte de a se implica in ele. Mergeti de cate ori este nevoie la terenul de fotbal, de exemplu, raspundeti-i copilului la toate intrebarile si lasati-l pe el sa decida cand este pregatit sa intre in echipa.

Ajutati-l sa invinga fricile cu ratiune. Copiii pot avea tot felul de temeri inexplicabile pentru noi, dar foarte concrete pentru ei. Atunci cand copilul se teme sa incerce ceva nou, discutati cu el despre motivele pentru care ii este frica. Apoi, incercati sa ii explicati rational ca acele riscuri pe care le vede el nu sunt atat de mari, ca va fi cineva acolo care sa il ajute si sa il indrume etc.

In concluzie, atunci cand copiii sunt reticenti in a incerca ceva nou, ei nu au nevoie sa ii „motivam” spunandu-le ca nu este greu si ca pot sa o faca. Ei au nevoie de empatie, au nevoie sa le validam sentimentele si sa nu uitam un aspect foarte important: ei vad lumea prin propriile filtre, nu prin ale noastre. Asa ca un lucru care pentru noi poate parea banal si usor, lor le poate provoca mult stres si teama si este perfect normal sa fie asa.

FOTO: Freepik

Citeste si despre