Cum recunosti un copil stresat. La ce trebuie sa fie atenti toti parintii

| | Actualizat: 2022-04-08 07:33:39

Chiar daca sunt mici si pare ca nu au nicio grija, copiii pot fi afectati de stres, la fel ca adultii, iar motivele sunt diverse. Presiunea de la scoala, lucrurile care se intampla in jurul lor, perioada pe care o traversam si faptul ca nici bine nu s-a terminat pandemia si a inceput un razboi isi pot pune amprenta asupra starii psihologice a copiilor.

Micutii pot fi uneori coplesiti de lucruri care se intampla in jurul lor si nu trebuie sa ii subestimam niciodata. Sunt ancorati in realitate mai mult decat am crede, nu traiesc sub un glob de cristal. Iar faptul ca au acces la informatii de tot felul, dar nu au filtrele necesare pentru a le intelege, ii poate afecta mai mult decat ne-am dori.

Semne care sugereaza ca micutul este stresat

Fiecare copil este diferit, iar stresul se manifesta diferit, in functie de varsta. Exista insa cateva semne pe care niciun parinte nu ar trebui sa le ignore si care le dau de inteles adultilor ca se intampla ceva cu micutii lor.

Rene Hackney, doctor in psihologie si fondator al Parenting Playgroups, explica faptul ca: „Schimbarile in comportamentul obisnuit sunt indicatori semnificativi ai stresului la copiii mici”. Daca la varsta preadolescenta si in adolescenta copiii pot exprima ce simt si ce ii framanta, atunci cand sunt mici pot suferi de stres, dar sa nu stie sa puna „degetul” pe problema lor. De aceea este important ca noi, adultii, sa fim atenti si sa nu ignoram aceste semne, atunci cand ele apar.

Cum iti dai seama ca un copil este stresat:

  • schimbarea rutinei de somn si a obiceiurilor alimentare
  • plans necontrolat si crize de furie
  • cosmaruri si temeri atunci cand vine ora de culcare
  • afectiuni fizice: dureri de cap sau de stomac
  • ticuri nervoase
  • obiceiuri precum jucatul cu parul sau rosul unghiilor
  • modificarea tranzitului intestinal

Luate separat, aceste semne nu indica neaparat stres, insa analizate in paralel cu schimbarile de comportament ale copilului, pot fi indicatori buni pentru a cere sfatul unui specialist.

Semne care indica stresul la adolescenti:

  • dureri de cap si de stomac
  • greata
  • probleme de somn (insomnie, hipersomnie, dificultati de a adormi)
  • iritabilitate
  • dificultati de concentrare
  • probleme la scoala
  • modificari ale comportamentului social
  • izolare

Ce poate provoca stresul la copii

Sunt multi factori care ii pot face pe copii sa traverseze perioade in care simt un stres foarte mare. Unele au legatura cu ce se intampla in familie, altele cu scoala si altele cu relatiile sociale. Iata care sunt cele mai comune cauze!

Schimbarea dinamicii familiale. Un divort, decesul cuiva drag, pierderea locului de munca al unui parinte, certuri intre parinti - toate pot avea consecinte asupra felului in care se simt copiii.

Scoala. Responsabilitatile de la scoala, notele, examenele sau temele prea multe ii pot face, de asemenea, sa se simta stresati.

Programul prea incarcat. Unii copii „muncesc” mai mult decat adultii. Trebuie sa jongleze cu scoala, teme, antrenamente, lectii de muzica, uneori meditatii, iar toate acestea duc la acumularea de oboseala si ii pot stresa pe copii, pe termen lung.

Evenimente mondiale neasteptate. Pandemia si razboiul sunt cele mai bune exemple in acest sens, iar daca micutii urmaresc stirile, felul in care mass-media trateaza subiectele, uneori alarmist, ii poate stresa mai mult decat este cazul. Discutati cu ei despre ce ii framanta si ajutati-i sa se relaxeze.

Cum ii putem ajuta pe copii sa scape de stres

In primul rand, copiii au nevoie sa stie ca suntem acolo pentru ei. Discutati cu ei despre tot ce ii apasa, puneti intrebari pentru a afla cum se simt, aratati-le ca va pasa si raspundeti la tot ce vor sa stie, sincer, dar pe intelesul lor.

In al doilea rand, validati-le sentimentele si panicile, nu incercati sa minimizati starea prin care trec. Spuneti-le ca intelegeti ca le este greu, ca sunteti alaturi de ei etc.

Mentineti rutinele zilnice si incercati sa ii tineti pe copii ocupati cu activitatile obisnuite, pentru a nu avea prea mult timp sa se framante. Incercati sa respectati programul de culcare, pentru ca oboseala contribuie la acumularea de stres.

Lasati-i sa ia o pauza. Daca sunt coplesiti de activitatile extra-scolare si intr-o zi nu au chef sa mearga la inot, la baschet sau la lectiile de chitara, respectati-le decizia. Cu totii avem nevoie de o pauza din cand in cand si nu este un capat de tara daca lipsesc.

Discutati din timp deciziile importante. Decizia de a va muta in alt oras, de exemplu, il poate stresa pe copil. Nu lasati pe ultima suta de metri discutia despre acest aspect, vorbiti cu el din timp, pentru a-i da ragaz sa proceseze informatia si raspundeti-i la toate intrebarile, punand accentul pe aspectele pozitive ale schimbarii.

Fiti alaturi de ei. Timpul de calitate petrecut alaturi de copii ii ajuta sa se simta iubiti si in siguranta, sa se relaxeze si sa aiba incredere ca totul va fi bine. Asigurati-i permanent de iubirea si sprijinul vostru si aratati-le prin gesturi cat de mult tineti la ei.

FOTO: Freepik

Citeste si despre