Copiii iubesc desenele animate, iar daca te gandesti la copilaria ta, unele dintre cele mai frumoase amintiri sunt legate de urmarirea acestor programe. Cu toate acestea, in prezent exista multe optiuni disponibile si nu toate sunt potrivite sau benefice pentru cei mici. De aceea, astazi dorim sa iti oferim cateva indrumari despre cum sa alegi desenele animate potrivite pentru copiii tai.
Tineti cont de varsta copilului
Acesta este unul dintre principalii parametri care trebuie luati in considerare. Un bebelus si un copil de varsta scolara nu ar trebui sa urmareasca aceleasi programe, deoarece maturizarea creierului si nevoile lor sunt diferite. In acest sens, o premisa promulgata si sustinuta de un numar mare de experti si asociatii pediatrice este urmatoarea: copiii sub doi ani nu ar trebui sa fie expusi la ecrane.
Poate parea o afirmatie foarte directa, dar adevarul este ca s-a dovedit cat de daunatori sunt acesti stimuli audiovizuali pentru cei mici. Retine ca creierul bebelusilor este inca foarte putin dezvoltat si ca primii ani de viata reprezinta o etapa critica in care creierul sufera modificari in ceea ce priveste volumul, structura si conexiunile cerebrale, proces ce este perturbat de ecrane.
Stimularea de care are nevoie un bebelus de doi ani si mai mic este, in principal, contactul cu figurile de atasament si interactiunea cu mediul inconjurator intr-un cadru natural, non-virtual. Vizionarea desenelor animate poate provoca o vigilenta permanenta, iritabilitate, probleme de atentie si impulsivitate si dificultati in dezvoltarea empatiei si a socializarii.
Analizeaza tipul de stimulare
Atunci cand alegi desenele animate potrivite, ai tendinta de a te concentra asupra personajelor si a intrigii, dar nu iei in considerare un aspect foarte important: tipul de stimulare oferit copiilor. Unele programe pentru copii prezinta un ritm lent in naratiune si in prezentarea imaginilor, dar altele tind sa-i stimuleze excesiv pe cei mici.
Oberva ce valori si modele ofera acestea
Un alt aspect care trebuie luat in considerare este tipul de valori vehiculate de programe, precum si atitudinile si comportamentele modelate de personaje. Copiii, prin invatare indirecta, internalizeaza comportamentele si modul de a fi al desenelor animate preferate. Prin urmare, au tendinta de a-i imita si de a asimila cuvintele pe care le folosesc si reactiile pe care le au personajele. Asadar este important sa te asiguri ca aceste exemple sunt pozitive.
Urmareste programele alturi de cei mici si raspunde-le la intrebari
In cele din urma, depinde de fiecare familie sa aleaga programele pentru copii care sunt cele mai potrivite pentru lectiile pe care doresc sa le transmita copiilor. Cu toate acestea, este important ca programele sa fie urmarite impreuna cu parintii, astfel incat acestia sa le raspunda la toate intrebarile si sa lamureasca nedumeririle acestora.
FOTO: freepik.com