Cum sa reactionezi cand bunicii le permit copiilor sa faca lucruri pe care tu nu le accepti

| | Actualizat: 2024-02-11 21:28:25

 

Aceasta situatie suna familiar pentru mai multi dintre voi: il duci pe cel mic sa petreaca dupa-amiaza la bunici, iar cand il iei de acasa, ceva mai tarziu, va spune ca a mancat tot felul de dulciuri si s-a jucat pe consola de jocuri video. Dulciuri si ecrane! Cele doua limite de nezdruncinat din casa ta au fost trecute cu vederea cat timp a fost la bunici, lucru care te deranjeaza in mod deosebit.

Ce sa faci in aceste cazuri, cum sa te descurci cu diferentele de educatie si cum sa actionezi atunci cand alti membri ai familiei fac cu copilul tau lucruri care nu-ti plac? Iata cateva sfaturi care te pot ajuta.

Flexibilitate in ceea ce priveste unele dintre limitele pe care le impui copiilor tai

Parintii le spun "nu" copiilor lor prea des, fara sa realizeze ca, daca copilul ar incalca multe dintre limitele impuse, consecintele nu ar fi semnificative.  Acest lucru nu inseamna ca copiii ar trebui sa faca ceea ce vor si cand vor, pentru ca a creste fara limite duce la nesiguranta, lipsa de stima de sine si nefericire, dar limitele pe care le convenim cu copiii nostri ar trebui sa fie proportionale, corecte si clare si sa nu faca obiectul unor abuzuri.

Pentru a intelege mai bine, sa ne intoarcem la exemplul cu care am deschis articolul si sa reflectam: "Ce s-ar intampla daca copilul meu ar manca dulciuri in timpul pe care il petrece cu bunicii, desi acestea sunt interzise acasa? Ei bine, probabil nimic (daca nu este vorba de un consum abuziv care ar putea provoca indigestie). Cu alte cuvinte, in acest caz am putea relaxa limita si permite copilului nostru sa ia dulciuri ocazional atunci cand merge la o ruda, ceea ce ar contribui la crearea unei atmosfere mai relaxate si a unei relatii mai pozitive intre bunici si parinti.

Dar ce se intampla daca alti membri ai familiei actioneaza contrar principiilor mele fata de copilul meu?

Cu toate acestea, s-ar putea ca limitele pe care ceilalti membri ai familiei le incalca cu copiii mei sa fie contrare modului meu de parenting si de educatie (de exemplu, folosesc pedepse, nu impun limite, sunt prea permisivi).

Ce trebuie facut in aceste cazuri?

1) Nu te certa cu ruda in fata copilului

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa iti pastrezi calmul si sa nu insulti sau sa vorbesti de rau ruda in fata copilului. Nici nu trebuie sa ne certam in fata copilului, desi este indicat sa ne aratam dezacordul cu respect si politete.

In acest fel, vom da un exemplu copilului nostru cu privire la importanta de a fi asertivi si de a spune ceea ce gandim in orice moment, consolidand in acelasi timp anumite aspecte ale educatiei parentale pe care le consideram esentiale.

2) Empatizeaza cu adultul

Uneori facem greseala de a crede ca bunicii ar trebui sa isi creasca copiii exact la fel ca noi, dar adevarul este ca nu este intotdeauna usor pentru ei. Pentru inceput, suntem oameni diferiti, cu propriul nostru mod particular de a vedea lumea, cu propriile noastre convingeri si idei in ceea ce priveste educatia copiilor, cu propriile noastre prioritati.

3) Concentreaza-te pe solutii

Nu este vorba doar de a intelege de ce adultul a reactionat in felul in care a reactionat si de a-ti arata dezacordul, ci este necesar sa te concentrezi pe solutii pentru ca acest lucru sa nu se mai intample:

Revedeti impreuna cu adultul acele limite de neinlaturat (adica cele care nu pot fi depasite sub nicio forma). Acest punct include, de asemenea, acele moduri de a actiona care, prin ignoranta, pot pune copilul in pericol.

4) Flexibilizeaza anumite limite

Daca este vorba despre moduri de educatie total opuse, explica-le motivele pentru care nu esti de acord cu comportamentul lor si informeaza-i despre instrumente sau resurse in concordanta cu modul tau de educatie pe care le pot folosi data viitoare.

Ofera-i ajutorul si lasa-i sa vada ca iti pot adresa orice intrebare pe care o au ori de cate ori au nevoie, deoarece amandoi aveti un scop comun, care este bunastarea si fericirea copilului.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre