Daca ai fi intrebat care este cea mai veche amintire din viata ta, ce ai raspunde? Cati ani aveai la acea vreme? Psihologia a aratat ca amintirile din copilarie sunt o parte importanta a dezvoltarii psihologice, dar sunt, de asemenea, fragile si sensibile la influente externe. Aceste amintiri joaca un rol esential in construirea identitatii si a personalitatii, precum si in naratiunea personala a unei persoane, dar nu sunt intotdeauna fiabile si exacte (din diverse motive). Dar ce stim despre aceste amintiri timpurii, cum sunt construite si la ce varsta incepem sa ne amintim, conform psihologiei si stiintei?
Amnezia copilariei: nu-si aminteste primele episoade de viata
Amnezia infantila reprezinta absenta sau raritatea amintirilor pe care o persoana adulta le are din primii ani de viata. Acest lucru se intampla pana la varsta de 3 sau 4 ani, moment in care incepem sa avem amintiri. Potrivit unui studiu al Universitatii din Londra, realizat de experti de la diferite universitati, amintirea episoadelor anterioare varstei de 3 sau 4 ani este foarte putin probabila. Pentru aceasta cercetare, peste 6.000 de persoane de toate varstele au fost rugate sa faca acelasi lucru; sa spuna care a fost prima lor amintire autobiografica.
Amnezia infantila este absenta sau lipsa amintirilor pe care le pastram din primii ani de viata. Avem tendinta de a ne aminti de la varsta de 3-4 ani.
De ce nu ne amintim cand suntem bebelusi?
Dar de ce nu ne amintim cand suntem copii? Motivul exact al acestei amnezii nu este pe deplin clar, dar au fost avansate mai multe teorii. Una dintre aceste teorii are legatura cu lipsa de dezvoltare a anumitor structuri cerebrale responsabile de formarea amintirilor pe termen lung. Pe de alta parte, un studiu realizat in 2014 pe rozatoare a ajuns la concluzia ca numarul mare de neuroni care se formeaza in primii ani de viata, un proces cunoscut sub numele de "neurogeneza", prin faptul ca are loc in creiere inca mici, "prevaleaza" asupra proceselor responsabile de generarea amintirilor.
Cu alte cuvinte, dimensiunea creierului unui copil mic este inca limitata pentru procesul de generare de noi celule si de stocare a amintirilor in acelasi timp, asa ca acesta acorda cu intelepciune prioritate primului.
Care sunt primele amintiri
Unii psihologi considera ca amintirile din copilarie sunt legate de formarea identitatii. Amintirile care dureaza sunt adesea evenimente semnificative sau emotionale care influenteaza imaginea de sine si identitatea unei persoane. Astfel, ne amintim episoade importante care au contribuit la ceea ce suntem intr-un fel sau altul, cum ar fi vara in sat, unde ne-am facut primii prieteni si am socializat. Mai exact, teoria naratiunii personale sugereaza ca amintirile timpurii ii ajuta pe oameni sa creeze o naratiune personala coerenta a vietii lor. Astfel, amintirile timpurii sunt adesea selectate si reconstruite pentru a se potrivi cu povestea pe care o persoana si-o spune despre cine este si cum a ajuns sa fie.
FOTO: freepik.com