Generatia Z, cea mai anxioasa dintre toate! Abuzul de tehnologie si lipsa jocului in aer liber si-au pus amprenta

| | Actualizat: 2024-06-13 13:59:03

Fiecare generatie se distinge prin anumite caracteristici comportamentale. Daca cei care fac parte din generatia milenialilor si-au petrecut o buna parte a copilariei departe de ecrane, jucandu-se cu papusi sau in aer liber, generatia Z se afla la polul opus.

Acestia au petrecut tot mai putin timp in aer liber si tot mai mult timp in fata ecranelor, in special in fata telefonului mobil, iar acest lucru si-a pus amprenta asupra lor. Tehnologia le-a afectat comportamentul si modul de gandire.

In cazul Generatiei Z, acesti adolescenti si tineri adulti au fost printre primii care au avut dispozitive electronice prezente inca de la varsta scolara. Nascuti de la mijlocul anilor 1990 pana in 2012 (in prezent, cu varste cuprinse intre aproximativ 12 si 27 de ani), membrii generatiei care a crescut cu internetul au fost un subiect frecvent de conversatie in ultimii ani.

Spre deosebire de parintii si stramosii lor, generatia Z se confrunta cu o serie de probleme care au facut ca inceputul vietii lor de adult sa fie mai dificil fata de cel al milenialilor, de exemplu: de la gasirea unor locuri de munca volatile si frustrarea de a nu gasi un partener stabil, pana la situatia financiara precara.

In plus, experti precum Jonathan Haidt, profesor la Universitatea din New York, i-au identificat ca fiind cea mai anxioasa generatie dintre toate. Dar, mai degraba decat sa aiba legatura cu problemele lor actuale, acest lucru are legatura cu faptul ca au crescut intr-un mediu in care viata s-a mutat treptat in lumea digitala.

Potrivit lui Haidt, care este si autorul cartii „Generatia anxioasa”, lipsa timpului de joaca si abuzul de telefoane mobile in copilarie au jucat un rol crucial in acest fenomen. Pentru ca, desi generatiile anterioare au crescut si ele cu probleme grave, precum razboiul si instabilitatea globala, acest tip de crize colective nu au generat crize psihologice individuale precum cele pe care le vedem astazi.

Pentru el, dovezile care leaga bolile psihice de utilizarea smartphone-urilor si a social media sunt foarte clare. Si nu este singurul care impartaseste acest punct de vedere.

Psihologul american Jean Twenge, cu care Haidt a colaborat, a fost unul dintre primii care a atribuit cresterea ratelor de boli psihice in randul generatiei Z smartphone-urilor si prezentei social media in viata lor.

Efectul utilizarii timpurii a dispozitivelor mobile

Dupa cum stim, copilaria este o etapa cruciala pentru cresterea si formarea abilitatilor sociale, emotionale si cognitive ale copiilor. Joaca are un rol fundamental in dezvoltarea lor, fiind una dintre cele mai importante forme de invatare in copilarie: abilitatile esentiale pentru viata, cum ar fi creativitatea, rezolvarea problemelor si gestionarea stresului, pot fi dezvoltate si imbunatatite in timpul jocului.

Cu toate acestea, cresterea timpului petrecut in fata ecranelor si a dispozitivelor mobile a redus timpul de joaca activa si creativa in aer liber, care este atat de esential in aceasta etapa, contribuind, probabil, la niveluri mai ridicate de anxietate in randul adolescentilor si al adultilor tineri.

Mai multe studii din ultimii ani au constatat ca presiunea de a ramane conectat si expunerea constanta la social media poate alimenta anxietatea si comparatia constanta cu ceilalti, afectand stima de sine si bunastarea emotionala si mentala.

Dupa cum am mentionat anterior, tehnologia si dispozitivele mobile nu sunt in totalitate negative si, utilizate in mod corespunzator, pot fi un instrument valoros pentru invatare si comunicare. Cheia este de a incuraja un echilibru sanatos intre timpul petrecut in fata ecranului si activitatile in aer liber, sau chiar in interior, dar fara ecrane.

Avertismentele din partea expertilor si dovezile din studii ar trebui sa fie luate ca un memento de catre toti parintii: trebuie sa sprijinim adolescentii si tinerii adulti din generatia Z, dar si din generatiile mai tinere, in dezvoltarea abilitatilor de gestionare a stresului si sa ii ajutam sa promoveze un stil de viata responsabil in ceea ce priveste utilizarea ecranului.

Pentru generatiile mai tinere, cum ar fi Alpha, este de datoria parintilor sa incurajeze joaca activa si relatiile sociale departe de ecrane, astfel incat sa contribuie la reducerea probabilitatii ca si acestia sa sufere de anxietate si alte probleme de sanatate mintala.

Citeste si despre