Modele parentale toxice. Cum sa evitam sa le repetam in educatia copiilor nostri

| | Actualizat: 2023-07-01 22:17:21

Simti faptul ca modul in care va cresteti copiii nu este 100% "al tau", ca uneori reproduci tipare, credinte sau actiuni care nu au nimic de-a face cu esenta ta?

Poate ca reproduci un model de parenting pe care l-ai trait in copilarie, alaturi de parintii tai. Si este normal, acest lucru se intampla foarte des; ceea ce am trait in copilarie lasa o amprenta asupra noastra, are un impact incontestabil.

Asadar, este normal ca modul in care ai fost educat in copilarie sa influenteze modul in care iti cresti copiii. In cele din urma, este vorba de tipare foarte internalizate, pe care le reproduci fara sa iti dai seama.

Insa, uneori, aceste modele de educatie se dovedesc a fi daunatoare pentru copii. Vorbim despre modele de educatie toxica. Dar ce este un model de educatie toxic si cum il poti identifica? 

Cum construiesti un model de parenting

Desi poti crede ca faci toate lucrurile in mod constient si ca alegi liber, nu este asa. Cu totii mostenim credinte, tipare si modele din copilaria noastra, pe care le reproducem intr-o masura mai mare sau mai mica cu proprii nostri. Da, chiar si tu faci asta.

Astfel, modul in care iti educi copilul se naste din toate aceste criterii, dar si din deciziile pe care le iei in mod constient, din conceptia ta despre sine, din identitatea ta ca parint, din exigentele tale, din asteptarile pe care le ai de la copiii tai...

Important este sa faci lumina in toate acestea si sa incepi sa constientizezi factorii care iti influenteaza modelul actual de parenting. Dar, mai ales, sa identifici daca acesta este un model toxic pentru copiii tai.

Ce este un model de parenting toxic?

Ce ar fi un model de parenting toxic? Gasim diferite niveluri sau grade (gradul cel mai extrem: abuzul asupra copiilor).

Inainte de toate, vorbim de un model in care primeaza pedepsele si autoritarismul, care ii impiedica pe copii sa avanseze, impiedicandu-le dezvoltarea fizica si emotionala, care genereaza disconfort, care nu le pune nevoile in centru, care nu le respecta ritmurile, care le cere prea mult (asteptarile pe care le ai ca parinte), care le reduce autonomia sau ii supraprotejeaza etc.

Pe scurt, un model toxic ar putea fi considerat unul care nu incurajeaza o dezvoltare favorabila in toate sferele vietii copilului.

Poti sa iti schimbi modelul de parenting

Din fericire, ceea ce ai "mostenit" sau ai invatat de la parintii tai, uneori fara sa iti dai seama, poate fi schimbat daca incepi prin a deveni constient de acest lucru.

Nu vorbim despre a cauta "vinovati" sau despre a retrai trecutul pentru a ramane acolo; vorbim despre a intelege de ce actionezi asa cum o faci si cum poti schimba acest lucru. Si, mai presus de toate, vorbim despre gasirea stilului tau de parenting care aduce cele mai multe beneficii copiilor tai si cu care te simti cel mai bine.

Chei pentru a evita repetarea tiparelor toxice de parenting cu copiii tai

Constientizarea

Primul pas este constientizarea. Incepe prin a deveni constient de tiparele parentale pe care parintii tai le-au folosit asupra ta si de impactul pe care acestea le-au avut asupra vietii tale. 

Recunoaste tiparele pe care le repeti

Dupa ce ai identificat aceste tipare, de exemplu, parinti prea exigenti, asteptari rigide, autoritarism, lipsa de afectiune, pedepse etc., incearca sa te gandesti la acele actiuni, de exemplu, la care ati fost expus. Incearca poi sa-ti dai seama care sunt actiunile pe care le reproduci cu copilul tau.

Pune-ti la indoiala convingerile despre parenting

Este important sa intelegi ca modul in care te-au crescut parintii tai a fost intr-un context social si istoric foarte diferit, deoarece erau alte vremuri, in care poate ca era in regula sa dai o palma din cand in cand, sau sa impui lucruri copiilor, sa fii autoritar.

Dar lucrurile se schimba, societatea evolueaza. Incepe sa-ti puni sub semnul intrebarii convingerile despre maternitate si parenting; cu siguranta, ca toata lumea, ai mostenit o mie de mandate si o mie de moduri de gandire care erau "normale" pe vremea parintilor, dar nu si acum.

Identifica aceste idei si incepe sa le pui sub semnul intrebarii. De ce gandesc in acest fel? In ce masura este aceasta o convingere "a mea"? Poate fi aplicata astazi? In ce fel este benefica pentru copiii mei?

Incepe cu schimbari mici

Este clar ca schimbarea modelului de educatie parentala nu va fi usoara, cu atat mai putin rapida. Schimbarea va fi una progresiva si nu se va intampla peste noapte. Asadar, acorda-ti timp si continua sa incerci chiar daca uneori mai dai si rateuri.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre