Se vorbeste din ce in ce mai mult despre sanatatea emotionala a copiilor, despre traume si despre lucrurile care le influenteaza dezvoltarea. Mersul la psiholog nu mai este ceva tabu si se intampla frecvent ca parintii sa apeleze la un specialist, atunci cand intampina o problema in comportamentul copilului si nu stiu cum sa o rezolve.
Andreea Savulescu, psihoterapeut, a fost invitata in emisiunea online Ego Life, unde a vorbit despre sanatatea emotionala a copiilor, dar si a adultilor. Specialista a explicat ca un copil este suma lucrurilor care i se intampla in familie si ca de multe ori parintii nu inteleg acest lucru. Vin cu cei mici la terapie ca si cum acestia ar fi defecti, iar terapeutul ar trebui sa ii „repare”. In realitate, este nevoie de toata familia pentru ca cel mic sa poata depasi o problema.
„Orice copil este un simptom al familiei sale, de fapt, si daca lucram doar cu copilul nu se intampla mare lucru. Un copil vine o ora pe saptamana la sedinta de terapie, in rest mediul lui este acasa. Si atunci este important sa fie suport din partea intregii familii. De asta este greu sa lucrezi cu copiii, pentru ca nu este doar despre copil. Copilului trebuie sa-i explici niste lucruri evident la nivelul sau de intelegere, asteptand ca el intr-o zi sa puna informatiile cap la cap, in schimb parintele vine cu o presiune foarte mare si de regula copiii sunt adusi ca si cum ei ar fi defecti si noi trebuie sa-i reparam si responsabilitatea este mai degraba a parintilor”, a declarat Andreea Savulescu, psihoterapeut, in emisiunea EGO Life.
Terapeuta a mai punctat ca dezvoltarea emotionala a copiilor incepe chiar de la nastere. In functie de relatia cu parintii, in special cu mama, copilul isi dezvolta emotiile si isi formeaza stilul de atasament. De aceea este important sa le indeplinim copiilor toate nevoile, inca de mici, pentru ca ei sa se simta iubiti si in siguranta si sa se dezvolte corespunzator din punct de vedere emotional.
„Emotiile se traiesc in primii ani de viata, inca de la nastere, in relatie cu mama si in functie de felul in care ea se raporteaza la nevoile bebelusului. Daca bebelusul plange de foame si mama il leagana, nu a fost indeplinita o nevoie, desi intentia asta a fost. Un bebelus nu stie sa spuna plang de foame, o mama presupune. Si atunci el, in corpul sau, percepe faptul ca nu este iubit. Si pana sa se formeze creierul la varsta de trei ani, acumuleaza niste informatii din aceasta interactiune sau conexiune sau din lipsa de conexiune cu mama.
Practic, harta noastra emotionala se formeaza atunci, inca de la nastere, iar creierul se dezvolta pana la 3 ani se formeaza conexiunile neuronale si pana la varsta de 7 ani copiii absorb ca un burete, in mod natural. Undele creierului sunt mult mai incetinite si de aceea sunt si copii care pot invata foarte multe limbi straine in primii ani de viata, pentru ca se intampla invatarea in mod natural”, a explicat Andreea Savulescu, la EGO Life.
De unde pornesc traumele
Multe dintre lucrurile care se intampla in copilarie ii pot afecta pe copii, fara sa ne dam seama. Ei percep, prin propriile filtre, lucrurile pe care le vad si le aud in jur. Daca parintii nu le indeplinesc nevoile emotionale de baza, copiii ar putea sa nu se simta iubiti si protejati, sustine psihoterapeuta. Aceasta da un exemplu clar si arata cum discutiile despre lipsa banilor, de pilda, ii pot face pe copii sa nu se simta in siguranta.
„Sunt lucruri care s-au intamplat in copilarie si lucrurile care au venit peste. De regula lipsa prezentei parintilor din copilarie sau cand oamenii nu au cele trei nevoi umane de baza implinite: nevoia de a fi vazut, nevoia de a fi iubit/acceptat si nevoia de a se simti in siguranta. Daca suntem sinceri cu noi insine si ne intrebam cat de in siguranta ne-am simtit cand eram mici, cand poate ai nostri pe langa noi vorbeau despre lipsa banilor, ca exemplu. Desi sunt probleme de adulti, sunt percepute de copii si atenteaza la aceasta nevoie de siguranta. Lucrurile sunt foarte subtile. Nu trebuie sa fi fost ceva specific, desi sunt si foarte multe abuzuri”, a mai spus psihoterapeuta Andreea Savulescu.
FOTO: Freepik