Psihologul pentru copii. Care este rolul lui si cand stim ca este cazul sa apelam la unul

| | Actualizat: 2022-02-04 05:27:49

Inca din primii ani de viata ai copilului, multi parinti apeleaza la diversi specialisti, printre care si psihologii, preocupati de anumite probleme pe care le intampina copiii de-a lungul procesului de dezvoltare. Dintre acesti specialisti, psihologii pot avea un rol extrem de important in a le raspunde parintilor la intrebari si a-i ajuta pe copii sa depaseasca anumite etape.

Ce rol are psihologul pentru copii

Psihologul pentru copii este un profesionist care are rolul de a ajuta copiii si familiile in managementul emotiilor, comportamentului si relatiilor. De asemenea, este responsabil pentru evaluarea, diagnosticarea si interventia in cazurile in care exista probleme de sanatate mintala, tulburari de comportament sau de neurodezvoltare.

Ce roluri poate indeplini psihologul pentru copii:

Acesti specialisti pot lucra in unitati de invatamant (realizeaza indrumare educationala), in centre si clinici private (in functie de pregatirea si specializarea lor) sau in cabinete private.

1. Evaluare psihologica

Psihologii utilizeaza tehnici specifice (observare, teste si chestionare, interviu, joc etc). Specialistii analizeaza realitatea minorului, contextul si conditiile in care se dezvolta, pentru a putea pune un diagnostic adecvat, daca este cazul.

2. Diagnostic

Aceasta este a doua etapa a interventiei psihologului in viata copilului si urmeaza dupa evaluare. Permite categorizarea problemelor copilului, dupa criterii de diagnosticare specifice literaturii de specialitate.

3. Interventia

Acest pas se realizeaza prin terapie, atunci cand specialistul si parintii considera ca este cazul. Terapia se poate face la nivel individual, de grup sau familiat si presupune tratarea problemelor specifice copilariei, adaptarea la anumite nevoi, trasarea punctelor forte si dificultatilor pe care le intampina fiecare copil in parte, precum si familiile acestora.

Ce probleme trateaza un psiholog pentru copii

Unele dintre cele mai frecvente probleme pe care le abordeaza psihologii pentru copii sunt:

  • tulburari de neurodezvoltare (autism, ADHD)
  • dizabilitate intelectuala
  • dificultati in managementul sau reglarea emotionala
  • tulburari de comportament
  • managementul crizelor de furie
  • stima de sine scazuta
  • depresie
  • tulburari de anxietate
  • anxietate de separare si teama de abandon
  • fobii si temeri specifice copilariei

In cazul parintilor, psihologii ii pot ajuta pe acestia sa imbunatateasca relatia cu copiii lor, pot invata tehnici pe care sa le aplice in educatia celor mici si in comunicarea cu acestia.

Indiferent ce probleme ati intampina in viata de parinte, daca simtiti ca nu le puteti face fata, este recomandat sa apelati la ajutorul unui specialist care sa va indrume. Exista si situatii in care este chiar necesar sa faceti acest lucru, cum ar fi schimbarile bruste si cu impact din viata copilului: divortul parintilor, pierderea cuiva drag, mutarea intr-o alta tara etc.

FOTO: Freepik.com

Citeste si despre