Semne care arata ca esti un parinte prea strict cu copilul tau

| | Actualizat: 2021-02-11 14:48:08

Copiii au nevoie de limite pentru a putea deveni adulti responsabili. Cu toate acestea, parintii trebuie sa aiba asteptari realiste de la copiii lor, in functie de varsta pe care o au. Este foarte usor sa cazi in cealalta extrema, iar regulile si limitele impuse copiilor sa devina un cosmar pentru ei si sa le afecteze personalitatea si psihicul. 

Te intrebi acum daca esti prea strict cu copilul tau? Daca asteptarile tale sunt prea mari? Daca comportamentul si limitele pe care le impui vor avea consecinte asupra dezvoltarii sale? Potrivit specialistilor, exista cateva semne clare care arata ca un parinte este prea exigent cu copilul sau. Iata care sunt acestea: 

Toleranta zero 

Este important ca parinti sa impunem reguli clare, de la care sa nu ne abatem, insa la fel de important este sa recunoastem ca intotdeauna exista si exceptii de la reguli. Decat sa adopti o pozitie autoritara, mai bine este sa evaluezi comportamentul copilului in functie de situatii sau circumstante. 

Copilul tau minte mult

Desi este normal ca micutii sa isi imagineze lucruri uneori, cercetarile arata ca o disciplina prea dura ii transforma pe copii in mincinosi buni. Daca esti un parinte prea strict, este posibil ca micutul tau sa minta pentru a evita pedepsele. 

Copilul tau are mai multe restrictii decat alti copii

Nu exista nimic in neregula in a avea reguli diferite fata de ceilalti parinti. Dar, daca esti intotdeauna cel mai strict parinte din multime, ar putea fi un semn ca asteptarile tale sunt cam mari.

Ai putina rabdare cu "prostioarele lor" 

Majoritatea copiilor adora glumele ridicole si jocurile prostesti. Si, desi aceste glume te pot face uneori sa iti pierzi rabdarea, este important ca in unele cazuri sa savurezi aceste momente si sa te distrezi impreuna cu micutul tau. 

Te lupti cu lipsa de disciplina a altor persoane

Parintii stricti au adesea dificultati in a tolera parerile si regulile altor persoane, de la modul in care un profesor se comporta la scoala pana la modul in care bunica gestioneaza problemele de comportament ale micutului. Este in regula ca micutii sa fie expusi si adultilor care au reguli si tipuri diferite de disciplina fata de parinti. 

Ai o lista lunga de reguli 

Regulile sunt bune, dar prea multe pot fi daunatoare. Pastreaza regulile simple si insista asupra celor pe care doresti sa si le aminteasca mereu copilul tau. 

Copilul tau are putin timp pentru distractie

Multi copii cu parinti stricti alearga de la o activitate la activitate cu perioade de inactivitate reduse. Nu uita insa ca este foarte important ca un copil sa aiba si timp liber. 

Nu ii permiti sa greseasca

Parintii stricti se straduiesc de multe ori ca copiii lor sa nu greseasca. Fara a gresi, ei nu vor fi insa capabili sa invete si sa se confrunte cu consecintele. Implicarea parintilor in toate activitatile copiilor ii va impiedica sa isi asume responsabilitatea pentru propriul comportament. Daca intervii mereu in orice face copilul, de la momentul in care in care isi face temele pana la momentul in care trebuie sa exerseze pentru pian, el nu va invata sa faca unele lucruri pe cont propriu. 

Ii spui in mod constat ce trebuie sa faca

Daca ii spui mereu "Stai drept", "Nu mai da din picioare", toate aceste indicatii se vor transforma in automatisme. El va asculta, fara sa fie capabil sa isi dea seama de propriile defecte. Incearca sa corectezi doar cele mai importante probleme si nu abuza de indicatii. 

Nu oferi optiunea de a alege

In loc sa ii dai ordine, ar fi recomandat sa ii oferi copilului optiunea de a alege: "Ai prefera sa aranjam mai intai hainele sau sa strangem jucariile?". Parintii stricti deseori dau ordine si ofera putina libertate de alegere copiilor. 

Nu ii lasi pe copii sa faca lucrurile in felul lor

Uneori, parintii stricti insista ca micutii sa faca lucrurile fix asa cum isi doresc ei. Ei insista ca copilul sa isi faca "patul corect" sau sa se joace corespunzator cu casuta de papusi, de exemplu. Desi exista momente in care copiii au nevoie de instruire de la adulti, este important sa le permitem flexibilitate si creativitate. 

Lauzi rezultatul in loc de efort

De obicei, parintii stricti nu ofera multe laude. Isi rezerva afirmatiile pentru perfectiune, mai degraba decât pentru efort. Daca iti lauzi copilul doar pentru ca a obtinut o nota buna la un teste sau pentru ca a marcat mai multe goluri la un meci de fotbal, copilul tau ar putea crede ca dragostea ta pentru el este conditionata de realizari mari.

Ameninti copilul constant 

Parintii prea stricti au adesea tendinta de a ameninta copiii cu pedepse pentru a-i determina sa faca ceea anumite lucruri. Spun adesea fraze de genul "Fa-ti curat in camera chiar acum sau iti arunc toate jucariile la gunoi!". Evita sa faci amenintari pe care nu esti pregatit sa le urmezi. Asigura-te ca consecintele sunt legate de disciplinare, nu de pedepsirea copilului.

Accentul este intotdeauna pe invatare

Parintii stricti transforma adesea fiecare activitate intr-o lectie obligatorie. Un parinte prea exigent ii va spune mereu copilului sau cu ce culori sa deseneze o imagine sau unde se amplaseaza corect o piesa de lego. Jocul in sine ofera o oportunitate pentru imaginatie si creativitate si poate fi o mare scapare din rutina normala.

Citeste si despre