Desi fructele de padure sunt sanatoase si adesea considerate izvoare de antioxidanti, exista persoane care sunt alergice la acestea.
Alergia la fructele de padure apare destul de rar la copii sau la adulti intrucat aceste fructe se pot consuma doar intr-o perioada limitata a anului, de obicei la inceputul verii sau pe parcusul acesteia.
Acest tip de alergie nu este frecventa, insa capsunile se consuma in cantitati mai mari si la intervale de timp mai scurte. Astfel, se poate dezvolta intoleranta la capsuni, aceste fructe declansand alergia inca din copilarie.
Racoritoare in sezonul cald, fructele de padure sunt pline de vitamine si antioxidanti, insa pentru cei mici acestea pot cauza alergii. De aceea, nu trebuie sa le introduci prea repede in alimentatia copiilor.
Dupa varsta de un an poti incerca sa incluzi cate o capsuna la cateva zile. Insa nu trebuie sa ii oferi doar capsuni ci sa largesti aria de fructe. Totusi este bine sa tii cont si de partea ereditara. In cazul in care parintii sunt hipersensibili se recomanda o atentie sporita la mancare.
De aceea, orice parinte trebuie sa fie atent la alimentatia celui mic si sa introduca treptat fructele in mesele acestuia. In general medicul pediatru recomanda parintilor evitarea diversificarii hranei la varste fragede. De regula, cel mic trebuie sa treaca peste varsta de un an pentru a putea avea parte si de fructe. Totusi mama poate incepe diversificarea cu alt fruct, intrucat puful de pe capsuni poate determina o reactie alergica la cel mic.
Cum se manifesta un copil alergic la fructele de padure?
Printre reactiile la aceste fructe, care sunt declansate la cei mici, se pot mentiona secretiile abundente la nivelul cailor nazale, dar si aparitia indigestiei sau a unor eruptii la nivelul pielii. De asemenea, mancarimea din jurul gurii este si ea prezenta, alaturi de iritarea pielii.
Chiar daca aceste simptome sunt relativ usoare, ele pot duce la o stare de disconfort. Sensibilitatea pe care un copil o poate avea la fructele de padure poate fi determinata de un alt tip de alergie pe care il poate avea la alte alimente. De aceea, parintii pot fi atenti la ce anume nu reactioneaza in regula organismul celui mic. In acest fel, se pot evita si fructele de padure.
Unii medici sustin ca cei care sufera de guturai pot avea alergie si la aceste tipuri de fructe. In orice caz, printre simptomele care apar la contactul cu fructele de padure se afla si crampele stomacale, tusea sau o respiratie ingreunata.
In cazul in care copilul are eczeme, crampe la nivelul stomacului, diaree si/sau probleme la caile respiratorii, este indicat sa va prezentati la un doctor pediatru. De asemenea, copilului ii poate curge nasul in permanenta sau poate prezenta inflamatii la nivelul pielii.
Mancarimea din interiorul si exteriorul gurii poate crea o stare de disconfort si iritare. Copilul care in trecut a suferit alergii la alte tipuri de alimente este predispus si la aceasta alergie cauzata de fructele de padure. Tusea insistenta este si ea prezenta atunci cand alergia a acaparat intregul organism.
Atentia trebuie sa fie sporita in cazul in care respiratia devine din ce in ce mai grea. Incercand sa respire cat mai bine, copilul se poate speria si poate avea senzatia ca se sufoca. Este important ca cel mic sa nu intre in panica pentru ca doar in acest fel el poate depasi momentul. Exista doctori care indruma parintii sa fie atenti daca copilul acestora a avut guturai. Aceasta boala poate crea o sensibilitate ce se poate dezvolta sub forma unei alergii la fructele de padure.
In situatia in care un copil sensibil poate fie expus unui risc de alergie la fructele de padure, ii puteti oferi varianta coapta. Astfel, fructele de padure fierte sau coapte au proteina de colorit alterata si se pot digera mai usor.
Coacazele, murele, afinele, zmeura si capsunile fac parte din aceasta categorie a fructelor de padure. Fiecare din ele poate cauza alergie, insa capsunile si macesele sunt mai periculoase. Spre exemplu capsunile au par pe ele. Copiii mai dezvolta aceste alergii si de la puful si parul de pe coaja acestor fructe.
Nu au toate puf si par, insa ele se pot evita. In acelasi timp, prin fierbere acestea isi pierd din proprietati, iar copilul poate evita diareea cauzata de cele proaspete. Prin gatire factorul alergen este diminuat si cel mic se poate obisnui treptat cu gustul fructelor de padure. Intr-adevar acesta nu se poate compara cu cel real, al celor proaspete insa este important in prima faza sa-l accepte si asa.
Totodata, sucul sau compotul nu ar trebui sa determine alergie, prin urmare acesta se poate incerca fara probleme. Daca apar intr-adevar probleme, medicul pediatru va sti cum sa resolve situatia.
In functie de fiecare copil in partea, acestea pot aparea in forme mai usoare sau mai intense. Vizita la medicul pediatru este recomandata ori de cate ori exista o reactie adversa din partea copilului.
Alergiile la fructe sunt adesea cele la fructele proaspete intrucat daca acestea sunt gatite, factorul alergen se elimina. Factorul care determina sensibilitatea dispare astfel, iar persoana care este alergica la fructele proaspete nu este alergica la cele coapte sau la sucul obtinut din ele.
Totusi, in cazul fructelor de padure este mai greu sa se pregateasca la cuptor intrucat acestea au proprietati benefice doar in stare naturala, servindu-se proaspete.
Desi alergia la fructele de padure se produce mai rar pentru ca aceste fructe sunt sezoniere, copilul poate intra in stare de soc.
Capsunile se gasesc si in sezonul rece si de aceea este bine ca orice parinte sa cunoasca toate fructele de padure la care copiii lor pot dezvolta alergii si de asemenea sa isi educe copiii sa fie precauti. Acestia sunt imprevizibili, iar simptomele sunt diferite, de la un copil la altul.
Care sunt fructele de padure la care un copil poate face alergie?
Lista fructelor de padure poate fi destul de lunga si aici amintim:
- capsunile - contin un factor alergen puternic
- afinele;
- zmeura;
- fragi - contin un factor alergen puternic;
- mure;
- fructe goji;
- merisor;
- paducel;
- catina;
- coacaze;
- cirese;
- macese.
Alergia la capsuni se poate mosteni. In cazul in care mama sau tatal copilului are alergie la capsuni, mai mult ca sigur va avea si copilul. Acest lucru nu inseamna ca cel mic nu va putea manca niciun fruct.
De aceea, este indicat sa introduci capsunile mai tarziu in alimentatie. De regula, copiii care au consumat capsuni vor avea reactii la acestea in aproximativ 2 ore de cand au fost consumate. Simptomele sunt de mancarime si furnicaturi prezente in jurul dar si in interiorul gurii.
In unele cazuri pot aparea si umflaturi in gat, pe limba sau pe buze. Daca gatul a fost inflamat inseamna ca starea copilului se poate agrava intrucat exista posibilitatea ca aerul sa nu circule fluent. De aceea, prezenta la medic este obligatorie. Copiii mici pot prezenta si mancarimi la nivelul ochilor sau infundarea nasului.
Capsunile si fragii sunt fructele din clasa celor de padure la care cei mici pot dezvolta alergii. Acestea nu contin doar substante la care organismul nu reactioneaza bine, dar sunt acoperite si de perisor. Acest puf care face parte din coaja lor poate determina manifestari alergice si de aceea este bine sa se evite in general fructele cu puf sau par.
Cum poate fi tratata alergia la fructele de padure?
In primul rand prezenta la medicul specialist este necesara. Acesta va stabili exact ce fel de alergie are copilul si in functie de istoricul analizelor va putea prescrie un tratament potrivit pentru copil.
De regula, sunt prescrise medicamentele antihistaminice. Acestea au rolul de a reduce mancarimea si inflamatia pacientului. Ele se pot administra pe cale orala sau locala. De asemenea, carbunele medicinal este indicat a se administra intrucat acesta calmeaza si are rol antispatic.
Exista si sprayuri nazale care servesc la desfundarea nasului si ajuta copilul sa aiba o respiratie sanatoasa. In cazul unei forme usoare de alergie la fructele de padure se poate administra un sirop cu proprietati antialergice. Totusi, vizita la doctor este necesara deoarece doar acesta poate stabili exact despre ce fel de alergie este vorba.
Copilul tau a dezvoltat alergie la fructele de padure? La ce tip de fruct? Ce masuri de prevenire ai luat? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!
Pe aceeasi tema:
Alergiile copiilor la alimente. Ce pot face parintii?
Tot ce trebuie sa stii despre alergiile de sezon la copii
Copiii cu alergii alimentare: ce trebuie sa stie parintii