Alergia la insecte. Ce trebuie sa stie parintii?

| | Actualizat: 2017-07-07 10:32:29

Intepaturile unor insecte precum sunt albinele, viespile sau anumite specii de furnici tropicale pot cauza reactii alergice din cauza veninului care patrunde pielea in urma intepaturilor. De multe ori, reactiile obisnuite la venin pot fi confundate cu cele alergice, tocmai de aceea este important sa stii care este diferenta dintre acestea.

Intepaturile insectelor sunt de obicei insotite de durere, inflamatii locale si inrosirea pielii.

Reactiile mai severe includ simptome precum:

- raspandirea iritatiilor pe zone mai mari ale pielii;

- respiratie suieratoare si sacadata;

- amortirea zonei unde a avut loc intepatura.

Reactiile alergice la intepaturile insectelor pot sa apara la orice varsta si sunt foarte periculoase in 0,4 - 0,8% dintre cazurile in care protagonistii sunt copii, respectiv in 3% dintre cazurile care ii vizeaza pe adulti.

Cum se manifesta alergiile la insecte

Persoana alergica poate avea urmatoarele simptome dupa ce a fost intepata de o insecta:

- dureri puternice;

- pielea si fata se inrosesc;

- dificultati in a  respira;

-  prurit si urticarie;

- ameteli;

- amortirea membrelor in cazul in care intepatura este pe acestea;

- crampe abdominale;

- voma;

- greturi;

- scaun moale;

- scaderea pulsului si pierderea constientei;

- anafilaxie, care este o reactie amenintatoare pentru viata persoanelor alergice.

Tratarea alergiilor la insecte

Primul lucru pe care ti-l va sugera orice medic in cazul in care copilul tau este alergic la insecte este sa eviti sa il expui la un mediu in care traiesc acestea. Totodata, iti va prescrie si te va invata cum sa folosesti o injectie cu adrenalina, care i-ar putea salva viata fiului sau fiicei tale in cazul unui soc anafilactic.

Diagnosticarea alergiilor la insecte

Medicul alergolog va avea nevoie sa cunoasca istoricul alergiilor din familia ta si a partenerului tau, pentru a-l putea diagnostica in mod corect pe copilul tau. Va trebui sa ii oferi informatii cu privire la reactiile alergice pe care le-ati avut tu sau alti membri ai familiei.

Acesta va putea diagnostica alergia in urma unui test cutanat prin expunere, a unor analize ale sangelui sau a unui test de piele intradermal. Primul test implica aplicarea veninului provenit de la insecte pe antebrat si zgarierea superficiala a pielii cu ajutorul unui ac steril; daca pielea se irita sau inflameaza in urmatoarele 15-20 de minute, acest lucru poate confirma o alergie.

Analizele sangelui sunt recoltate si testate in laborator, iar rezultatele lor sunt concludente abia dupa cateva zile de la recoltare, insa nu prezinta nici un pericol pentru alergicii predispusi la anafilaxie.

Daca rezultatele testelor nu sunt concludente, medicul alergolog va recomanda un test intradermal; acesta se face prin injectarea unei cantitati mici de venin sub piele, urmand ca medicul sa urmareasca reactiile alergice care de regula nu intarzie mai mult de 15 minute; acest test este considerat drept cel mai elocvent.

Remedii si recomandari pentru alergiile copiilor la insecte

Cele mai multe insecte cu venin alergenic sunt mai active la sfarsitul verii si in prima parte a toamnei. In aceasta perioada, nu trebuie sa iti lasi copilul sa umble descult pe iarba sau sa bea apa si racoritoare din recipiente care au fost lasate deschise.

Imbraca-l atunci cand stati afara si evita sa folosesti produse de ingrijire personala cu un parfum dulce atunci cand ii faci baie. De asemenea, evita sa il imbraci in culori deschise sau in haine cu imprimeuri florale.

Fii atenta ori de cate ori se apropie de tufisuri, de streasinile casei, de pod sau de alte locuri in care este posibil sa fie prezente cuiburi de insecte. Apeleaza la o firma specializata pentru a elimina cuiburile de insecte din jurul casei.

In ceea ce priveste tratamentul, medicul alergolog va prescrie o reteta pentru adrenalina injectabila, pe care trebuie sa o ai mereu la indemana, in cazul in care copilul tau are simptome grave care pot duce la anafilaxie, in cazul unei intepaturi de insecta. Aceasta i-ar putea salva viata.

Pentru protectia pe termen lung, medicul alergolog poate sugera sa trateze alergia copilului tau prin imunoterapie, respectiv injectarea sistematica in doze tot mai mari a veninului alergenic, pentru construirea tolerantei in mod gradat.

Imunoteramia reduce riscurile simptomelor grave ale alergiilor, iar tratamentul poate dura intre 3 si 5 ani de cele mai multe ori, insa exista si cazuri in care acesta poate fi prelungit pe perioade nelimitate.

Imunoterapia se face pentru tratarea alergiilor la intepaturile de albine sau viespi, insa pentru insecte precum sunt furnicile tropicale inca nu au fost gasite cai prin care veninul sa poata fi extras si folosit pentru tratamente.

Tratarea simptomelor se face si cu ajutorul tratamentelor preventive, dar si cu ajutorul antihistaminicelor si al corticosteroizilor. Oxigenul si tratamentele intravenoase sunt si ele destul de comune si ajuta.

Pe aceeasi tema...

Alergia la insecte! Diferentele intre reactiile alergice si reactiile toxice

Alergiile copiilor la crustacee

Alergia copiilor la nuci

Citeste si despre