Alergia la ou. Cum o recunosti si cum o tratezi

| | Actualizat: 2019-08-27 11:03:27

Intre 7 si 10% dintre copii au o alergie alimentara, iar 35% dintre acestia sufera de alergia la proteinele din ou.

Acesta este si motivul pentru care ouale reprezinta unul dintre cei mai importanti alegeni. Mai mult, se pare ca numarul celor care sufera de aceasta alergie este in crestere, in special in Occident.

 

In ultimii 15 ani, numarul alergiilor alimentare a crescut, insa cel mai mult s-au inmultit cazurile de alergie la ou. Motivul? „In mod traditional, oul este introdus tarziu in hrana bebelusilor, mai ales daca acestia sunt considerati cu risc de alergie.

Datele stiintifice disponibile sugereaza ca aceasta este o atitudine contraproductiva si ca, de fapt, toleranta la ou este dobandita mai usor daca introducerea sa se face mai devreme, intre varsta de patru si sapte luni", sustine Irena Berti, sefa Sectiei de alergologie si dermatologie din cadrul Spitalului de Copii Burlo Garofolo, din Trieste, Italia.

„Vinovatii” de alergie

Partea cea mai alergenica este albusul de ou, insa majoritatea celor care sufera de alergie la oua nu pot manca nici galbenusul. Alergia este provocata in special de proteinele din albus. „Cele patru proteine din ou care provoaca alergia sunt: lizozima, ovotransferina, ovomucoida si albumina", spune specialistul.

Intrucat ovalbumina este usor distrusa de caldura si aciditate gastrica, copiii care sunt alergici doar la aceasta proteina pot tolera ouale bine fierte (timp de cel putin 10-20 de minute).

Unii copii pot tolera oul daca este unul dintre ingredientele produselor de panificatie, precum croissante, biscuiti, cozonac. Acest lucru se intampla deoarece proteinele de grau le pot „masca” pe cele ale oului, reducand riscul de expunere.

Cele mai frecvente simptome

Simptomele pot fi foarte variate. Ele sunt imediate si apar in prima jumatate de ora de la contactul cu alergenul sau cel mult in primele doua ore. „Pot aparea urticarie, umflaturi la nivelul pielii, varsaturi si dureri de stomac, voce joasa, tuse si astm pana la soc anafilactic, in cazurile foarte grave”, sustine medicul.

Trebuie subliniat faptul ca, daca reactivitatea copilului afectat este foarte mare, alergia poate fi declansata nu numai prin ingestia proteinelor din ou, ci si prin inhalare. In astfel de cazuri, cel mai bine este sa nu gatesti oul in prezenta copiilor care sufera de alergie severa.

In multe cazuri, tinde sa se rezolve, ca toate alergiile alimentare. Totusi, in cazul alergiei la ou, majoritatea studiilor arata ca doar 15% dintre copii scapa de aceasta problema in jurul varstei de 6 ani, iar 35% abia in jurul varstei de 10 ani.

Cum se tine sub control

Punctul de pornire este reactia anormala manifestata de copil dupa prima introducere a alimentului: urticarie, astm, varsaturi si diaree la cel mult doua ore de la ingestie. In urma acestor reactii, medicul va recomanda identificarea unei serii de anticorpi printr-un test de sange.

In cazul ingestiei involuntare, antihistaminicele si medicamentele cu cortizon sunt eficiente, insa cei care sufera de intoleranta la proteina din ou e bine sa aiba mereu la indemana adrenalina cu auto-injectie.

O alternativa este cea a imunoterapiei specifice sau a desensibilizarii. Practic, un fel de vaccinare.

Citeste si despre