Pigmentul pielii este mai putin dezvoltat la copii si bebelusi si acestia sunt mai expusi la alergiile la soare.
De altfel acestea sunt foarte comune la cei mici si se manifesta prin inrosirea pielii, iritatii, mancarime si basicute. Nu este nimic alarmant, dar este cu siguranta neplacut, mai ales cand micutul tau nu poate sta la soare mai mult de cate minute.
Pielea copiilor si a bebelusilor este mult mai delicata decat a adultilor. Explicatia este ca stratul cornos, adica stratul superior al epidermei, este mai subtire si actiunea sa de bariera in calea razelor solare este mai putin eficienta. Prin urmare, pielea absoarbe mult mai repede radiatiile si acestea ajung mai usor la straturile inferioare, ceea ce favorizeaza aparitia alergiei la soare.
Pielea copiilor produce melanocite (celule care produc la randul lor melanina), dar acestea nu sunt complet dezvoltate, astfel ca protectia naturala impotriva soarelui este mai slaba. Copiii cu piele deschisa la culoare, cei roscati sau pistruiati sunt si mai expusi la arsuri si alergii solare, pentru ca pielea lor produce mai putina melanina.
Ce este, de fapt, alergia la soare
Reactiile alergice care apar dupa expunerea la soare la copii sunt o reactie la radiatiile ultraviolete. Dupa aparitia lor cel mai indicat este sa mergeti cu copilul la un specialist. Vestea buna este ca se pot lua masuri pentru a preveni aparitia lor.
Simptomele cele mai frecvente ale alergiei solare - roseata, iritatiile, mancarimea si basicutele - apar de obicei in zoan gatului, pe dosul palmei, pe brate si pe partea interioara a picioarelor. Ca in cazul oricarei alergii, cea la soare se manifesta in special la copiii care au o sensibilitate crescuta si o imunitate scazuta.
Cele mai comune forme de alergie solara la copii
Fotosensibilitatea se manifesta prin aparitia unor pete asemanatoare cu arsurile solare, umflaturi sau mancarime intensa. Apare, de obicei, la scurt timp dupa expunerea la lumina naturala a soarelui. Unii copii dezvolta iritatii puternice sau chiar cruste in zonele expuse la soare. Pentru cele mai bune solutii, mergeti cu copilul la medic.
Eruptia polimorfa la lumina apare dupa o zi sau doua dupa expunerea la soare. Pe pielea copilului pot aparea puncte ici rosii, basici mai mari sau mai mici, eczeme sau chiar rani. Zonele afectate sunt de obicei fata, gatul, brate si mainile. Eruptia debuteaza de obicei cu pete rosii si uscate pe fata si cu mancarime. Leziunile dispar in genera dupa cateva saptamani, cu conditia ca pielea sa nu mai fie expusa la soare.
Urticaria solara este caracterizata de roseata si mancarimi. Apare, in general, dupa o expunere la soare de scurta durata, de aproximativ 30 de minute. Dispare in cateva ore.
Fotodermatita este o forma de alergie generata de reactia anumitor substante din corp odata cu absorbirea radiatiilor UV de catre piele. Acesti compusi chimici pot proveni din alimente precum morcovii, patrunjelul sau telina. Iritatia apare de obicei la 24 de ore dupa expunerea la soare si se vindeca in cateva saptamani sau chiar luni. Fotodermatita se poate manifesta prin iritatii cu mancarimi sau prin aparitia de basici.
Cum protejezi un copil sensibil la soare
Alergiile la soare pot strica vara intregii familii, nu numai pe a copilului care se confrunta direct cu problema.
Pentru a preveni aparitia acestora trebuie ca micutii sa fie cat mai bine protejati: evitati expunerea directa la soarele puternic, in special intre orele 11 si 17.00;
- aveti grija ca micutii sa fie imbracati corespunzator, in culori deschise, haine din materiale usoare;
- folositi creme cu factor de protectie solara ridicat, potrivite pentru pielea copiilor;
- dupa expunerea la soare, spalati pielea si aplicati lotiuni calmante si hidratante;
- respectati regulile si in zilele in care este innorat, deoarece nivelul de radiatii UV poate fi ridicat.