Alergiile copiilor la alimente. Ce pot face parintii?

| | Actualizat: 2016-05-31 11:30:48

Reactiile alergice ale organismului nu sunt altceva decat incercari ale sistemului imunitar de a ne proteja de factorii nocivi din mediu sau din hrana. Corpul nostru actioneaza prin reactii de respingere de cate ori se simte amenintat de astfel de substante, iar reactiile pot varia de la caz la caz si de la un alergen la altul.

Cele mai comune alergii sunt cele de contact, asa cum sunt rinitele alergice sau conjunctivitele alergice, cauzate in cele mai multe cazuri de factorii minusculi din mediul inconjurator, asa cum sunt particulele de praf sau cele de polen. Pe langa acestea, alergiile la anumite alimente sunt si ele destul de comune.

Produsele lactate care contin lactoza si produsele de panificatie sau de patiserie care contin gluten provoaca cel mai des alergii, insa printre alergenii comuni se numara si anumite seminte sau oleaginoase, fructe si legume sau condimente pentru preparatele culinare.

Simptomele alergiilor alimentare

In primul rand, trebuie sa stii ca cele mai multe alergii alimentare se manifesta pana la implinirea varstei de 4 ani a copiilor, din cauza faptului ca sistemul lor imunitar nu este inca matur pana la aceasta varsta.

Ele se manifesta imediat dupa absorbtia unui alergen, adica in cel mult doua ore de la ingerarea acestuia. Simptomele pot fi cutanate, acestea manifestandu-se prin:

- iritatii;

- pete rosii;

- inflamatii si prurit la nivelul pielii;

- umflarea fetei sau a membrelor poate surveni si ea, in cazurile mai grave;

senzatia de sufocare este si ea destul de comuna, din cauza inflamatiei esofagului, care poate avea loc la scurt timp dupa ingerarea preparatelor care contin alergeni;

- greata;

- varsaturile;

- crampele intestinale si scaunul moale;

- ametelile;

- scaderea pulsului;

- lesinul sau paloarea pacientului.

Copiii care sufera de afectiuni precum astmul bronsic, urticarie sau eczema bebelusilor sunt predispusi la alergiile alimentare. Factorul ereditar este si el important, asa ca daca tu si celalalt parinte al copilului suferiti de alergii alimentare, este foarte posibil sa sufere si urmasii vostri din cauza lor.

Diagnosticarea alergiilor alimentare se face prin 3 metode:

- testul pielii;

- analizele sangvine;

- testele de provocare.

Prima metoda este cel mai putin invaziva, iar copiii o tolereaza cel mai bine, insa medicii nu o recomanda atunci cand exista riscurile unui soc anafilactic.

Testarea sangvina este mai dureroasa, insa nu pune in pericol sanatatea micutilor pacienti. Testele de provocare sunt recomandate doar in cazul alergiilor usoare si constau in ingerarea acelor alimente cu potential nociv despre care se presupune ca au provocat reactiile alergice, sub atenta observatie a medicului.

Tratamente si remedii pentru alergiile alimentare la copii

Alergiile alimentare se manifesta inaintea implinirii varstei de 4 ani, cand sistemul imunitar si cel digestiv al copiilor nu sunt pe deplin maturizate. Din nefericire, nu exista tratamente medicamentoase pentru aceste alergii, iar singura metoda de prevenire a manifestarii simptomelor este evitarea alimentelor care contin alergeni.

Alimentele care provoaca alergii pot fi:

- produsele lactate de origine animala;

- alunele sau nucile;

- anumite fructe si legume care contin seminte asa cum sunt: capsunile, produsele cerealiere care contin gluten si fructele de mare.

Simptomele sunt iminente la ingerarea acestora, iar in cazurile foarte grave pot degenera in anafilaxie. In anumite cazuri, aditivii alimentari precum sulfitii sau salicicatii ori tartrazina pot fi ingredientele care provoaca o criza alergica, reactiile fiind mai des intalnite in cazul copiilor care sufera si de forme ale astmului bronsic.

Socul anafilactic este cea mai grava forma de manifestare a alergiilor, iar in cazul celor alimentare acesta se intampla in unul din 3 cazuri. Acesta se manifesta prin scaderea subita a tensiunii arteriale si pierderea cunostintei, iar in cazurile in care nu este tratat imediat poate duce chiar si la deces.

Citeste si despre