Alergiile in cazul copiilor si bebelusilor. Simptome si tratament

| | Actualizat: 2021-05-26 21:36:49

Cele mai frecvente tipuri de alergii care apar in cazul bebelusilor si copiilor sunt alergiile la alimente, la anumite medicamente, astmul si dermatitele atopice. De asemena, alergiile mai pot aparea si in urma expunerii la anumiti agenti de mediu precum: polen, praf sau acarieni.

In conditii normale, sistemul imunitar protejeaza organismul de corpuri straine precum virusi, bacterii, praziti si celule tumorale, denumite antigeni. Protectia organismului are loc in doua faze: recunoasterea antigenului (proteina straina) si reactia impotriva acestuia (formarea de anticorpi).

Alergiile sunt cauzate de reatii patologice ale sistemului imunitar. Adica organismul reactioneaza excesiv (reactie inflamatorie) la substante care, in mod normal, sunt inofensive pentru majoritatea oamenilor. Desi motivul aparitiei acestor alergii nu este pe deplin recunoscut, se stie ca alergiile au si cauze genetice. Prin urmare, daca mama este alergica la un anumit aliment, copilul are o predispozitie de pana la 40% sa dezvolte acea alergie. In schimb daca tatal este alergic, riscul este de 30%, iar daca ambii parinti sunt alergici riscul ca micutul sa dezvolte alergii creste la 70-80%.

Raspunsul alergic este daunator organizmului. Daca in cazul unor persoane acestea se manifecta doar cu mancarimi ale ochilor si nasului si rinoree, in cazul altor persoane reactiile alergice pot fi deosebit de grave, ducand la asfixiere.

Simptomele alergiilor la copii

Este foarte usor sa depistezi o reactie alegica in cazul copiilor. Simptomele care te avertizeaza sunt:

  • Leziuni cutanate: roseata, vezicule (sfere mici umplute cu lichid) si papule (urticarie). De asemenea, pot aparea umflaturi sau edeme. Aceste leziuni provoaca mancarime si usturime;

  • Inflamatia si umflarea fetei (poate afecta buzele si pleoapele);

  • Mancarimi ale ochilor si nasului;

  • Rinita si conjunctivita;

  • Tuse persistenta sau continua, aparent fara motiv;

  • Secretii excesive de mucus;

  • Respiratie suieratoare;

  • Senzatie de sufocare sau dificultati de respiratie.

Diagnosticul alergiilor la copii

In cazul alergiilor care apar la copii si bebelusi diagnosticarea se face similar cu cea aplicata in cazul adultilor:

  • Se efectueaza teste cutanate. Alergiile pot fi determinate prin injectarea intradermica a unor substante alergenice. Daca bebelusul sau copilul este alergic, alergenul provoaca o reactie de inflamatie si roseata la nivelul pielii. Acestea sunt metodele prin care se identifica majoritatea alergiilor la medicamente, polen, plante si alimente.

  • Analize de sange. Se efectueaza un set de analize de sange. Cand bebelusul este alergic, nivelurile de IgE (imunoglobulina E) si eozinofile (celule sanguine) cresc.

  • Teste provocatoare. In cazul in care testele sunt neconcludente se apeleaza la testul provocator. Adica alergia este provocata intentionat si monitorizata atent dupa administrarea substantei alergice.

Alergiile nu au un tratament. Tratarea alergiilor se face pe baza preventiei. Prin urmare, daca bebelusul este alergic este important sa se evite contactul cu alergenul respectiv.

Sursa foto: pexels.com

Citeste si despre