Alimentele pot fi foarte periculoase pentru cei mici. De aceea, orice parinte ar trebui sa stie la ce anume este predispus copilul sau, dar si la ce fel de produse alimentare ii da sa manance acestuia.
Alergiile se manifesta de regula prin reactiile pe care le face organismul la impactul cu mediul exterior. In acest caz, sistemul imunitar depisteaza in alimentatie substante ce le percepe ca fiind nocive sau daunatoare acestuia.
De aceea organismul se apara, reactionand prin reactii alergice care sunt menite sa atraga atentia. Reactiile alergice la copii apar dupa ce acestia au apucat sa manance alimentele care le-au provocat alergiile. Nu este necesara cantitatea mare intrucat daca un copil este alergic la un anumit produs sau la o anumita substanta alimentara, alergia apare imediat.
Cele mai intalnite produse alimentare la care cei mici au alergii
Ouale si laptele sunt produsele la care copiii fac adesea alergie. Ele se afla in capul listei de alergii prezente la copii, de vina fiind proteina din lapte si anume cazeina sau zerul. Aceasta alergie la ou si lapte se depaseste adesea de catre copii in jurul varstei de 5 ani, insa studiile arata ca 10% din copiii care sunt alergici la lapte sunt alergici si la carnea de vita.
De aceea, unii parinti introduc in alimentatia copiilor aceste alimente dupa varsta de 3 ani. Pe langa lapte si oua, apar alergii si la peste, alune, nuci, grau sau soia. Pe langa aceste tipuri de alimente, exista si unele care au un indice ridicat de alergen. Din aceasta categorie fac parte capsunile, piersicile, caisele si fructele de padure. Totusi, carnea de porc, pui, rata si vita prezinta si ea potential de alergen.
Ce fel de simptome apar la copii in cazul alergiilor?
Majoritatea reactiilor adverse se produc la nivelul pielii, dar si la nivelul cailor de respiratie. Acestea se manifesta prin:
- urticarie la nivelul pielii;
- astm bronsic la nivelul cailor respiratorii;
- eczema endogene de tip inflamator.
De altfel, copiii pot avea stari de disconfort atunci cand incearca sa respire sau sa tuseasca. In acelasi timp, alergia la nivelul pielii se manifesta prin urticariile care povoaca mancarimi, dar si inflamari.
Unii copii pot prezenta intepaturi, dureri de cap sau stari de voma. Chiar daca in prima faza o reactie alergica poate provoca mancarimi la nivelul pielii, aceasta poate declansa si plamanii, inima sau chiar ochii. Exista si situatii de criza in care copilul intra in panica, insa de aceea exista personal instruit pentru a lua masuri in astfel de cazuri.
Orice copil ar trebui sa aiba un doctor care sa se ocupe de starea de sanatate a acestuia. Astfel, fisa medicala poate prezenta exact istoricul copilului si alergiile la care este predispus, in cazul in care exista vreuna.
De regula, medicul de familie trimite parintele sa mearga impreuna cu cel mic la un medic specialist si anume la un alergolog care ii poate da un diagnostic si ii poate recomanda un tratament special pentru alergia pe care o are.
Cum trebuie sa actioneze parintii in astfel de cazuri?
Parintii care au copii alergici la substante din produsele alimentare trebuie sa colaboreze cu doctorul specialist. Dupa ce analizele au fost efectuate, iar testul arata clar la ce anume este alergic copilul, medicul ii va recomanda parintelui un plan pe care acesta va trebui sa-l urmeze in situatii de criza.
Acesta este scris pas cu pas, insa recomandarea este sa exista o discutie in prealabil si cu domnul doctor pentru ca mama sau parintele sa fie pregatit ca la carte.
Masura cea mai importanta pe care orice parinte trebuie sa o ia este sa evite pe cat este posibil alimentele la care cel mic este alergic. De altfel, este important ca orice eticheta alimentara sa fie citita.
In acest fel se poate evita o reactie alergica nedorita nici de catre cel mic, nici de catre parintele acestuia. Totodata este foarte important ca cei mici sa se spele pe maini inainte de orice masa. In acest fel unele bacterii mor, alergenii de pe alimente putand fi astfel evitati.
Pe aceeasi tema...
Alergiile la copii. Care sunt primele semne?
Intoleranta alimentara si alergiile alimentare: cum faci diferenta?
Alergiile incrucisate la alimente: ce trebuie sa eviti?