Diferenta dintre alergie si intoleranta alimentara. Cum le recunosti si de ce este important sa le deosebesti

| | Actualizat: 2023-06-09 07:52:32

Multi copii, dar si adulti, se confrunta cu alergii si intolerante alimentare. Cele doua pot fi confundate foarte usor, insa sunt lucruri total diferite, de aceea trebuie tratate in consecinta. Medicul Mihail Pautov, prezentatorul emisiunii MediCool de la Antena 1, a explicat, in cadrul unei interventii la Observator, cum deosebim alergia de intoleranta si de ce este important sa facem aceasta diferenta.

„Cand vorbim despre o alergie, simptomele sunt cutanate: ne mananca, urticarie. Si simptome resperatorii: putem sa auzim o respiratie suieratoare. In cazul intolerantei, avem cel mai des simptome digestive, adica balonare, dureri de stomac, uneori chiar si greturi.

Importanta este si ora, pentru ca intoleranta apare la 2-4 ore dupa ce am ingerat un aliment. Noua ne lipseste o enzima care poate sa digere acel aliment, de exemplu la intoleranta la lactoza, laptele trebuie sa stea 2-3-4 ore in intestinele noastre ca sa inceapa aceasta putrefactie a laptelui si apare, practic, intoleranta.

In cazul alergiei, reactia este foarte rapida, in prima ora de la ingerare sau de la intrarea in contact cu alergenul. E foarte important sa intelegem ca alergia prezinta un risc vital. In cazuri grave, putem sa ajungem la acel soc anafilactic care ne poate pune viata in pericol. Asta nu se intampla niciodata in cazul intolerantei, aceasta doar duce la disconfort si nu este periculoasa”, a explicat medicul Mihail Pautov, in cadrul rubricii sale de la Observator.

Ce putem face pentru a-i proteja pe copii

In primul rand, este util sa ii testam pe copii, pentru a afla daca au alergii alimentare sau la alte substante. Putem afla acest lucru facand un set de analize, astfel incat sa stim cum sa ii protejam. In cazul in care descoperim ca micutul este alergic la un anumit aliment, trebuie sa comunicam acest lucru la gradinita, celor care au grija de el, atunci cand mergem in vizita sau mancam la restaurant. Este esential sa ne asiguram ca preparatele pe care copilul urmeaza sa le consume nu contin alergenul respectiv, pentru ca si o cantitate mica ii poate face foarte mult rau.

Daca avem un copil alergic, este bine sa avem tot timpul in casa sau in bagajul de calatorie o injectie de tip Epi Pen, care se poate face atunci cand apare alergia, pentru a impiedica acel soc anafilactic despre care vorbea medicul Mihail Pautov.

FOTO: Freepik

Citeste si despre