Diversificarea alimentatiei copiilor si oferirea de alimente solide este un pas important pentru toti parintii, insa este totodata o bucurie insotita de o multime de griji si intrebari, dintre care cele mai multe sunt referitoare la alergiile alimentare.
Reactiile alergice la alimente sunt modalitatea prin care sistemul imunitar si cel digestiv, inca nedezvoltate, ale copiilor se apara de posibilele amenintari alimentare.
Acestea se manifesta prin crampe intestinale, balonare, inflamarea membrelor si a fetei, inflamatii la nivelul esofagului insotite de senzatia de sufocare, pete rosii pe piele si chiar si prurit. Tocmai de aceea, parintii fac tot posibilul sa-si imunizeze copiii, astfel incat acestia sa nu sufere din cauza alergiilor. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta:
Incearca sa identifici treptat alergenii
Este foarte important sa familiarizezi copilul cu alimente noi treptat, astfel incat sa poti observa orice schimbare si sa cunosti originea alimentara a acesteia. Daca vei introduce mai multe alimente simultan, este posibil sa nu iti poti da seama care dintre ele ii provoaca reactii alergice copilului tau.
Tipul alimentelor noi si ordinea in care le introduci in alimentatia copilului nu sunt neaparat importante, cu conditia ca acestea sa respecte o dieta echilibrata si bogata in nutrienti.
De fiecare data cand oferi un aliment nou copilului tau, asteapta 3-5 zile pana sa introduci un alt ingredient pe care nu l-a mai incercat si nu scoate din dieta acele mancaruri cu care e deja obisnuit si despre care stii ca sunt sigure, deoarece este imposibil sa aiba reactii alergice la ele daca nu a avut deja in trecut.
Cele mai periculoase alimente pentru alergici
Exista peste 160 de alimente care pot da reactii alergice, iar unele dintre ele sunt mai riscante decat celelalte. Cele mai periculoase sunt laptele, ouale, alunele, nucile, pestele, crustaceele, soia si graul. Acestea sunt responsabile de aproape 90% dintre alergiile alimentare si ar trebui introduse mai tarziu in alimentatia copiilor.
Simptomele specifice alergiilor alimentare
Atunci cand oferi un aliment nou copilului tau, trebuie sa urmaresti daca acesta manifesta reactii alergice. Simptomele pot aparea imediat dupa ingurgitare sau la cateva ore dupa si printre ele se numara urticaria sau inflamatiile pielii, eruptiile cutanate eritematoase, umflarea limbii, a fetei sau a buzelor, varsaturile, scaunul moale, tusea si dificultatile respiratorii sau pierderea constientei.
In cele mai grave cazuri, alergiile pot fi fatale; daca observi schimbari bruste sau manifestari grave ale simptomelor enumerate anterior, va trebui sa apelezi la un medic specialist.
Simptomele minore precum urticaria sau eczemele cutanate trebuie, de asemenea, comunicate medicului pediatru, pentru a putea stabili cauzele si originea lor, respectiv pentru a identifica natura alergiei.
Dupa ce va face asta, acesta iti va indica ce sa elimini din alimentatia copilului si cum sa il protejezi de expunerea la alergenii care ii fac rau. Nu insista sa ii oferi un anumit aliment copilului tau, chiar daca reactiile initiale sunt minore, deoarece acestea pot deveni severe prin expunerea repetata.
Cand sa incepi diversificarea meselor si sa ii oferi copilului tau mancare solida
Unele alergii dispar cu timpul. Cele la lapte si la oua se estompeaza de regula treptat pe masura ce copiii cresc si sistemul lor digestiv si cel imunitar se maturizeaza. Exista insa si alergii care nu dispar niciodata, asa cum sunt cele la alune, nuci sau crustacee.
Pana de curand, Asociatia Pediatrica din America le recomanda parintilor sa nu le ofere copiilor lapte pana la varsta de un an, oua pana la varsta de 2 ani si alune, nuci si peste pana la varsta de 3 ani.
Aceste recomandari erau insa facute pe baza parerilor expertilor si nu aveau o baza stiintifica solida, asa ca in 2008 s-a decis eliminarea lor. Ghidul actual sugereaza ca, daca nu exista o istorie a alergiilor in familie, nu exista nici o dovada ca asteptarea pana la introducerea acestor alimente ii poate proteja pe copii de alergii.
De aceea, cele mai bune sfaturi in acest sens ti le poate da medicul pediatru al copilului tau, care ii cunoaste trecutul medical si care are toate informatiile cu privire la alergiile familiei voastre.
Cum sa iti protejezi copilul de alergiile alimentare
Numerosi medici pediatri le recomanda parintilor sa astepte pana la implinirea varstei de 9-10 luni a copiilor inainte de a le oferi cele 8 alimente cu risc crescut de a provoca alergii. Desi riscurile sunt similare si dupa aceasta varsta, experienta ne demonstreaza ca alergiile sunt mai usor de gestionat in cazul copiilor mai mari de 9-10 luni.
Exista inca foarte multi medici care, ingrijorati in legatura cu posibilele efecte, le recomanda parintilor sa nu le ofere copiilor alune si crustacee inaintea implinirii varstei de 3 ani. De altfel, laptele de vaca nu ar trebui introdus in alimentatie inaintea implinirii varstei de un an, din cauza diferentelor semnificative dintre acesta si laptele mamar, care are o valoare nutritionala mult mai crescuta.
Iaurtul si branza moale sunt alimente sigure chiar si mai devreme, deoarece proteinele din aceste produse lactate sunt descompuse si nu genereaza probleme de cele mai multe ori.
Mierea nu ar trebui nici ea introdusa inainte de un an, deoarece s-a demonstrat ca poate provoca botulism infantil, chiar daca este hipoalergica.