Rinita alergica. Sfaturi pentru parintii ai caror copii sufera de alergii

| | Actualizat: 2017-07-07 10:35:23

Rinita alergica reprezinta reactia sistemului imunitar la anumite substante, cel mai adesea inofensive, pe care insa le percepe drept nocive. Aceste substante sunt numite alergeni, iar reactia sistemului imunitar este aceea de a elibera in organism compusi histaminici si alti mediatori chimici care provoaca stranut, inflamatii ale gatului, ochilor sau urechilor, prurit si iritatii ale pielii.

Rinita alergica sau febra fanului este de cele mai multe ori cauzata de polenul prezent in atmosfera in anumite perioade ale anului sau in anumite zone teritoriale.

Aceasta poate fi insa generata si de catre alergenii de interior, asa cum sunt particulele de piele deshuamata din casa, cele de urina sau cele de saliva a animalelor, particulele de praf sau cele care provin de la insecte. Simptomele rinitei alergice se repeta in fiecare an, de regula in aceeasi perioada, in functie de factorii care o provoaca.

Simptomele rinitei alergice la copii

Stranutul este primul semn al rinitei alergice, urmat fie de congestionarea nazala, fie de abundenta mucoasei nazale. Desi acestea pot fi si primele semne ale unei raceli, atunci cand se intampla din cauza unor iritanti precum fumul de tigara sau mirosurile puternice, schimbarile temperaturii sau ale umiditatii aerului sau schimbarea anotimpului, pot fi diagnosticate de catre un medic alergolog.

Rinita alergica provoaca inflamatii ale mucoasei nazale si creste sensibilitatea la inhalantii volatili, asa explicandu-se primele sale simptome.

Rinita alergica se manifesta adesea in paralel cu conjunctivita alergica, o conditie medicala manifestata prin simptome precum lacrimarea continua a ochilor, iritatiile conjunctivei, inflamatiile pleoapelor si inrosirea zonei din jurul ochilor.

Aceasta nu afecteaza vazul, insa starea de disconfort pe care o provoaca este destul de puternica. Mai mult decat atat, in cazul copiilor care sufera deja de astm bronsic, rinita alergica poate inrautati si simptomele acestei maladii.

Diagnosticul rinitei alergice

In cazul copiilor, testul pielii este metoda cea mai uzuala pentru depistarea alergiilor. Acesta consta in aplicarea direct pe piele a alergenului care provoaca alergia si lezarea superficiala cu ajutorul unui ac steril.

Metoda nu este deloc dureroasa, iar copiii o tolereaza foarte bine. Aceasta nu este insa recomandata in cazurile in care pacientii sunt predispusi la soc anafilactic, o reactie alergica in urma careia caile respiratorii se inflameaza, iar bolnavii isi pot pierde cunostinta si pot chiar sa inceteze din viata intr-un timp foarte scurt.

Pentru astfel de pacienti cu reactii alergice grave, testul sangelui este cel mai sigur pentru depistarea rinitei alergice. Desi copiii il accepta mai greu, tocmai din cauza prelevarii sangelui, durerea intepaturii este suportabila.

Rezultatele nu sunt imediate, ca in cazul testului cutanat, insa nu ar trebui sa dureze mai mult de cateva zile pana ca rezultatele analizelor sa poata fi interpretate de catre medicul alergolog. In cazul alergiilor alimentare mai exista un test, care poate dezvalui diagnosticul prin expunerea directa la ingerarea alergenilor, insa acesta nu este disponibil si pentru diagnosticarea rinitelor alergice.

Tratamentul rinitei alergice la copii si recomandari pentru parinti

Rinita alergica se trateaza cu ajutorul medicamentelor antihistaminice. Pe langa acestea, medicii prescriu adesea picaturi sau spray-uri nazale care sa ajute la decongestionarea zonei, dar si lacrimi false sau picaturi oculare, pentru a ameliora simptomele conjunctivitei alergice care insoteste adesea rinita alergica.

In ceea ce priveste recomandarile, este indicata evitarea expunerii la alergeni si, daca este cazul, izolarea in perioadele in care acestia sunt greu de evitat, cum este cazul alergiilor la polen de la inceputul primaverii.

De asemenea, igiena este foarte importanta. Parintii trebuie sa se asigure ca cei mici isi schimba hainele atunci cand vin de afara si se spala bine pe maini si pe fata cu apa rece si sapun, pentru a evita imprastierea acestora.

Masuri de prevenire precum stergerea prafului din camera copilului si spalarea frecventa a lenjeriei de pat sunt si ele recomandate de catre medici.

Citeste si despre