Asimetria de miscare a picioruselor

| | Actualizat: 2010-06-14 08:51:19
Intrebare:

- Am fost cu fetita mea de 4 luni si 3 sapt. la control pt picioruse. Am mai fost si la 2 luni jumatate (eram putin stresata ca nu isi misca amandoua piciorusele la fel), dar era prea devreme pt un diagnostic. Mi s-a spus sa revin la 4 luni jumatate pt. alt control, radiologic. Am fost, iar doctorul ne-a spus ca 90% e bine dezvoltata, dar ca nucleii femurali nu sunt inca dezvoltati complet pentru varsta ei. Mi-a recomandat doar sa ii pun 2 scutece odata, ca sa stea cu piciorusele cat mai desfacute. Am urmat acest procedeu si inainte - la 2 luni jumate – timp de o luna. Este suficient? Din ce cauza nu s-au dezvoltat acei nuclei femurali? Este vorba de o lipsa de calciu sau/si altceva?

Raspuns:
 

Asimetria de miscare a picioruselor ( la abductia coapselor/indepartarea coapselor), alaturi de alte semne: limitarea abductiei, un membru inferior mai scurt,  asimetria pliurilor de pe fata interna a coapsei, fanta vulvara oblica la fetite, mai tarziu intarzierea mersului sau mers asimetric, leganat, cu un picior pe varf,  sunt semne care ridica suspiciunea unei displazii congenitale de sold si impun examinarea sugarului in vederea unui diagnostic cat mai precoce.

Examenul clinic aduce informatii importante si daca acesta releva semne de displazie se indica in continuare investigatii imagistice.

Sub varsta de 4 luni se poate efectua doar ecografie de sold, radiografia nefiind concludenta decat dupa varsta de 4 luni, deoarece sub aceasta varsta structurile articulatiei sunt in mare parte cartilaginoase si nu sunt vizibile pe radiografie.

Incepand de la 4 luni, nucleul capului femural apare pe radiografie; intarzierea in aparitia sa dupa varsta de 5 luni este un semn de displazie.

Cauzele aceste afectiuni nu sunt pe deplin cunoscute: sunt incriminati factori ereditari (antecedentele in familie), factori hormonali (este mai frecventa la fetite), traumatismul obstetrical sau intrauterin (anumite pozitii ale membrelor la nastere sau in uter), factori musculari, inflamatori, rahitismul etc.

Atitudinea terapeutica depinde de varsta la care e depistata, tipul  si gradul dislocarii. In cazurile depistate de timpuriu, de obicei se incepe cu tratament ortopedic, care consta in utilizarea unor dispozitive (perne sau hamuri speciale sau chiar purtarea a doi pampersi) care sa mentina coapsele in abductie pentru anumite perioade de timp.

In unele cazuri tratamentul ortopedic este suficient, dar in cazul in care aceste metode nu dau rezultate sau daca displazia este depistata prea tarziu, se recurge la tratament chirurgical.

In cazul fetitei dumneavoastre, exista probabil o suspiciune de displazie congenitala de sold; intarzierea in dezvoltarea nucleilor de osificare ai capului femural este un semn de displazie, dar acesta trebuie corelat si cu alte semne radiologice si cu datele obtinute prin examinarea clinica a fetitei.

De aceea diagnosticul si conduita terapeutica este stabilita numai de catre medicul ortoped pediatru.


Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-

Detalii specialist

Citeste si despre