Astenia de toamna la copii. Cum o recunosti si ce trebuie facut

| | Actualizat: 2019-09-26 09:38:41

Toamna poate fi o perioada dificila pentru copii. Pe de o parte, se reintorc la scoala, pe de alta, au loc o serie de schimbari meteorologice bulversante, dublate de bolile de sezon. Toate acestea creeaza un disconfort la nivel psihic si fizic.

Tristete, nervozitate, iritabilitate si lipsa poftei de mancare. Sunt cateva dintre simptomele asteniei de toamna. Dar ce este aceasta mai exact?

Starea generala de rau, oboseala, apatia si lipsa poftei de mancare sunt principalele simptome care il determina pe un parinte sa mearga cu copilul la medicul pediatru. De regula, aceste manifestari au loc primavara, cand oboseala lunilor de scoala, dar si iarna petrecuta mai mult in interior cantaresc greu pe umerii copilului.

In multe cazuri, insa, simptomele pot aparea si toamna. Este momentul intoarcerii la scoala si la celelalte activitati care o insotesc. Dupa libertatea din timpul vacantei de vara, revin la o rutina unui program rigid, cu reguli si teme. De asemenea, este momentul in care majoritatea activitatilor incep sa se desfasoare la interior, la lumina artificiala. Este normal ca unor copii sa le fie dificil sa se adapteze la schimbare, astfel ca manifesta o serie de tulburari minore.

Cum faci fata asteniei de toamna la copii

In ciuda numelui, astenia de toamna nu este o boala in sine, prin urmare, nu este nevoie de medicamente pentru a o depasi. Nici macar suplimentele cu vitamine, cum s-ar putea crede, nu au un efect imediat.

Astenia presupune o usoara epuizare fizica si nu exista dovezi stiintifice solide potrivit carora un aport de vitamine ar putea ajuta. Totusi, medicul ar putea suspecta deficiente de nutrienti, cum ar fi fierul, vitamine din gama B, vitamina D si in acest caz ar putea recomanda suplimente.

Exista cateva strategii utile pentru a-i ajuta pe copii sa faca fata mai bine primelor cateva saptamani de toamna.

Alimentatie sanatoasa si echilibrata

Daca vara copilul a mancat multe fructe si legume proaspete, odata cu sosirea toamnei si inceperea scolii obiceiul e bine sa se mentina. Mancarea sanatoasa trebuie sa ramana una dintre preocupari pe toata durata anului. Astfel, copilul ar putea primi la pachetelul pentru scoala fructe sau chiar legume precum morcovi cruzi, salata sau feliute de telina. De asemenea, e bine sa nu lipseasca din nutritia copilului cerealele, de preferat cele integrale, si pestele. Consumul de carne trebuie sa fie redus (in special cel de carne rosie), dar si cel de grasimi saturate.

Somn suficient

Odihna este esentiala pentru ca organismul sa faca fata cu brio solicitarilor venite odata cu sosirea noului sezon si cu inceperea scolii.

Plimbari in aer liber

Chiar daca vremea nu este tocmai prietenoasa toamna si iarna, iesirile in aer liber nu trebuie limitate. Din contra, sunt necesare pentru buna functionare a organismului.

Citeste si despre