Atentie, parinti! Caldura, vinovata pentru infectiile de vara

| | Actualizat: 2022-06-28 22:55:00

Ne aflam intr-o perioada caniculara, iar vara este abia la inceput. Caldura excesiva si disconfortul termic poate cauza o multime de probleme atat adultilor, cat si copiiilor.

Cei mai afectati de caldura sunt cei care sufera de diverse afectiuni, insa si cei mai sanatosi indivizi si copii pot suferi din cauza caldurii. Caldura poate duce la amplificarea sau chiar aparitia problemelor cardiologice, dar poate provoca si infectii ale urechii. In cazul copiilor insa, infectiile urechilor sunt cele mai frecvente.

Care este legatura dintre infectiile urechii si caldura

Te intrebi care este legatura dintre caldura si infectiile urechii? Medicul ORL, Andreea Radu, a explicat de ce zilele toride ne expune pe noi, dar mai ales pe copii, infectiilor.

Medicul ORL Andreea Radu, de la Spitalul Militar Timisoara explica care este legatura intre caldura si infectiile urechii. In aceste zile toride suntem expusi imbolnavirilor. Mai mult, putem experimenta si simptome de raceala. 

”Canicula nu este singura careia trebuie sa ii tii piept pe timpul verii. In aceasta perioada a anului suntem mai expusi la anumite afectiuni, cauzate de raspandirea cu usurinta a virusilor, alergenilor si bacteriilor, fiind favorizate de temperaturile ridicate, dar si de umiditate.

De asemenea si expunerea la aparatele de aer conditionat poate fi un factor care sa duca la infectii respiratorii si afectiuni ORL. In aceasta perioada te poti imbolnavi mai usor de rosu in gat, de laringita, faringita, sinuzite si nu in ultimul rand de otite.

Otita externa, una din cele mai frecvente solicitari a consultului ORL in perioada verii, este cauzata de inflamatia conductului auditiv extern si/sau a pavilionului auricular, ce determina o durere intensa, initial discontinua cu caracter de junghi, ulterior devenind continua cu exacerbari nocturne si la atingerea pavilionului urechii; durerea se poate extinde si la zonele din jurul urechii.

Alte simptome ale unei otite externe sunt infundarea urechii, scaderea de auz, tumefierea zonelor vecine, secretii purulente din conductul auditiv extern”, noteaza dr. ORL Andreea Radu, potrivit dcmedical.ro.

Socul termic, un pericol real in zilele de vara

Urmeaza o perioada cu temperaturi ridicate si un indice de disconfort termic (indicele temperatura-umezeala - ITU) ridicat, care pot sa determine efecte negative asupra sanatatii populatiei, mai ales pentru copii, varstnici si persoanele cu dizabilitati sau boli cronice (pot sa apara lipotimii, probleme cardiace sau respiratorii).

”Pe strazile cu asfalt incins si printre blocurile ce radiaza caldura, chiar si cel mai sanatos organism poate sa cedeze. Fara o hidratare corespunzatoare, care sa mentina temperatura corpului in jur de 37 grade Celsius, pot aparea crampele de caldura, insolatie, epuizare sau soc hipertermic.

Crampele de caldura apar la nivelul abdomenului, bratelor, membrelor inferioare, mai ales atunci cand transpiram abundent in timpul unor activitati fizice solicitante. In aceste conditii, orice activitate fizica va fi sistata, iar pacientul va intra in repaus intr-un loc racoros. (…)

Socul termic apare ca urmare a incapacitatii organismului de a-si mentine temperatura normala, aceasta crescand repede, ajungand/depasind 40 grade Celsius. Simptomele socului sunt: pielea este foarte calda, rosie si uscata, dureri de cap violente, dezorientare si pierderea cunostintei (lesin), eventual convulsii.

In acest caz va fi solicitat serviciul de urgente medicale (112 - Salvarea). Pana la sosirea acesteia bolnavul va fi dus la umbra, udat cu apa rece, daca este posibil, persoanei i se face un dus rece. Fara acordarea rapida a ingrijirilor medicale, socul hipertermic poate fi fatal”, noteaza DSP Hunedoara.

Medicii recomanda ca pe parcursul zilei copiii sa se hidrateze intens, sa consume fructe si legume si sa nu iasa din casa la orele pranzului. Parintii trebuie sa-i scoata doar dimineata si seara, cand se racoreste.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre