Boala pulmonara cronica la copii, denumita medical diplazia bronhopulmonara, se refera la anomaliile tesutului pulmonar al nou-nascutilor care determina o serie intreaga de afectiuni respiratorii. Majoritatea bebelusilor care se nasc cu aceasta afectiune reusesc sa supravietuiasca si sa duca o viata normala prin controlul simptomelor.
Foto: buzzle.com
Concret, boala pulmonara cronica (BPD) este o fibroza (dezvoltare excesiva a tesutului) a plamanilor, aparuta pe fondul mai multor factori, precum inflamatia unei infectii virale sau folosirea excesiva a oxigenului. Simptomele displaziei bronhopulmonare apar foarte devreme, la 3 zile dupa nastere, chiar in timpul spitalizarii copilului in maternitate.
Cauzele bolii pulmonare cronice
Displazia bronhopulmonara sau boala pulmonara cronica are numeroase cauze, in functie de factorii diversi care au contribuit la afectarea plamanilor fetali, cel mai frecvent in primele 30 de saptamani de viata.
Bebelusii nascuti inainte de termen sunt predispusi in special la BPD, deoarece plamanii lor insuficient dezvoltati sunt expusi in fata infectiilor, inflamatiilor si umplerii cu lichid. Cei mai importanti declansatori ai bolii sunt:
- nasterea prematura, inainte de 36 de saptamani (cu greutate mai mica de 1 kilogram);
- concentratia crescuta a oxigenului inspirat in mediul extrauterin;
- presiunea si fortele de intindere aplicate cailor aeriene de catre ventilator dupa nastere;
- inflamatiile produse de diversele infectii contactate de nou-nascut;
- malformatii congenitale (persistenta canalului arterial) si alte anomalii care impiedica dezvoltarea organelor de respiratie;
- nasterea prin cezariana (bebelusii pot avea plamanii plini cu lichid);
- aspirarea meconiului de catre bebelus (materii fecale ale fatului, excretate in primele zile de viata);
- insuficienta de vitamina A, din pricina nutritiei deficitare.
Simptomele bolii pulmonare cronice
Chiar daca simptomele specifice pentru boala pulmonara cronica sunt depistate deseori de catre personalul medical din maternitate, exista si posibilitatea ca primele manifestari ale afectiunii sa aiba loc la domiciliu, dupa externare. Displazia bronhopulmonara poate fi recunoscuta dupa urmatoarele semnalmente:
- dilatarea anormala a narilor;
- respiratia accelerata;
- retractia coastelor din cauza folosirii in exces a gatului, pieptului si muschilor respiratori abdominali;
- respiratia suieratoare;
- semnele clare de extenuare in timpul hranirii si dupa;
- pielea cenusie, patata in special la nivelul chipului.
Complicatiile frecvente in randul copiilor cu BPD sunt infectiile respiratorii produse de virusul sincitial respirator, obstructia cailor aeriene (stenoza laringotraheala) si blocarea cailor aeriene (traheomalacia).
Cel mai mare risc pentru copiii cu suferinta pulmonara este reprezentat de infectiile virale intercurente care sunt raspunzatoare de cresterea ratei mortalitatii pe parcursul iernii.
Diagnosticul de boala pulmonara cronica
Diagnosticul pentru boala pulmonara cronica este stabilit de medicul neonatolog, in functie de urmatoarele criterii specifice:
- copilul necesita furnizarea de oxigen suplimentar pentru 28 de zile consecutive de la nastere;
- dupa 36 de saptamani de varsta gestationala (numarul de saptamani de la inceputul sarcinii), nou-nascutul are nevoie de o cantitate mai mare de oxigen decat cea regasita in mod normal in aer.
Alte metode de diagnosticare sunt testele de sange, electrocardiograma si ecocardiograma pentru monitorizarea functiei cardiace si teste functionale pentru aprecierea gradului lezarii plamanilor.
Tratamentul bolii pulmonare cronice
Displazia bronhopulmonara sau boala pulmonara cronica presupune un tratament numit "oxigenoterapie" (inhalarea directa a oxigenului in plamani), folosirea ocazionala a ventilatiei mecanice, tratament medicamentos (diuretice, bronhodilatatoare si corticosteroizi pentru reducerea inflamatiilor) si suplimentare alimentara (copiii care nu se pot hrani normal primesc laptele printr-o sonda nazogastrica in stomac, prin nas).
Toate aceste interventii sunt menite sa controleze simptomele si sa ajute copilul sa respire, in timp ce plamanii se vindeca si se maturizeaza corespunzator. Desi majoritatea micutilor cu acest diagnostic se recupereaza in timp, manifestarile afectiunilor asociate BPD-ului se pot extinde pe termen lung.
Cunosti personal un caz de BPD? Poveste-ne despre experienta ta in sectiunea de comentarii!