Cataracta congenitala

| | Actualizat: 2024-12-12 10:40:20

Cataracta congenitala este o afectiune a ochilor care se caracterizeaza prin opacifierea cristalinului. Ea poate fi diagnosticata inca de la nastere la copii. Daca apuca sa se acutizeze, nu este depistata si nici tratata la timp, pierderea vederii este inevitabila.

Ce este cataracta si cataracta congenitala?

Cataracta este opacifierea cristalinului ochiului. Cristalinul este portiunea situata in spatele irisului si functioneaza ca o lentila. El este responsabil cu refractarea si adaptarea luminii astfel incat o persoana sa poata vedea.

Cataracta congenitala inseamna ca aceasta afectiune este prezenta inca de la nastere, adica bebelusii se nasc cu aceasta boala.

Este cea mai comuna afectiune a ochilor la adulti, iar la nou-nascuti este destul de rara.

Care sunt cauzele?

Factorii de risc pentru dezvoltarea cataractei congenitale la fat sunt:

  • infectii in sarcina;

  • afectiuni genetice;

  • afectiuni metabolice;

  • ereditatea.

Daca afectiunea apare la un singur ochi si se considera ca boala apare accidental si nu se pot depista cauzele.

Care sunt simptomele cataractei congenitale?

Aceasta afectiune poate fi recunoscuta de parinti sau de neonatolog prin faptul ca:

  • pupila este alba in loc de neagra;

  • miscari anormale ale ochilor;

  • lipsa urmaririi cu privirea a unor obiecte din jur.

De asemenea, medicii sustin ca este mai usor sa iti dai seama daca nu are aceasta afectiune decat daca este prezenta. Atunci cand pediatrul se uita in ochii unui copil, el cauta "reflexul rosu". Acesta este asemanator luminitei rosii care se reflecta in ochi cand i se face poza unui copil. In cazul in care copilul sufera de cataracta acest reflex rosu nu este prezent.

Care sunt complicatiile cataractei congenitale?

Depinde de pozitionarea cataractei in interiorul irisului si de gradul de severitate daca vederea sau ochii sunt afectati sau nu.

Unele tipuri de cataracta sunt progresive si de aceea ochii/ochiul afectat trebuie atent monitorizat pentru a se asigura ca vederea nu este afectata.

In cazul in care copilul se confrunta cu o forma usoara, abia vizibila a cataractei, vederea nu este pusa in pericol. In cazul in care cataracta este extrem de vizibila (adica este suficient de mare sau intr-o pozitie sensibila in care blocheaza lumina de la nivelul retinei, vederea respectivului ochi sau a ambilor este amenintata.

Se pare ca afectiunea este mai grava in cazurile in care apare la un singur ochi. Aceasta pare sa dezvolte o forma extrem de severa de ambliopie ("ochi lenes"). Aceasta apare cand un ochi nu este folosit suficient de mult pentru ca sistemul vizual din creier sa se dezvolte corespunzator.

Cum se trateaza cataracta congenitala?

Pentru formele de cataracta in care vederea este afectata este necesara interventia chirurgicala. La aceasta se apeleaza in functie de impactul afectiunii asupra vederii copilului. Operatia inlocuieste cristalinul opacifiat cu unul artificial.

Chiar si asa, aceasta operatie la copii ramane problematica pentru ca este destul de greu de stabilit puterea dioptrica a cristalinului avand in vedere ca vederea lor este in continua dezvoltare. Mai mult decat atat, medicii nu cunosc in totalitate informatii despre toleranta pe termen lung a noului cristalin.

De aceea, se apeleaza mai des la lentile de contact sau la ochelari de corectie atunci cand vederea este afectata.

Sursa foto: freepik

Citeste si despre