Copiii sub greutatea normala

| | Actualizat: 2012-08-22 07:26:47

 

Copiii sub greutatea normala nu sunt acelasi lucru cu copiii slabi sau slabuti. Unii copii au o statura svelta si mentin o dieta echilibrata combinata cu activitatea fizica frecventa. Acest lucru este normal si chiar sanatos. Cu toate acestea, copiii cu adevarat sub greutatea normala ar putea avea o problema cu dieta, sanatatea sau probleme emotionale.

Cantarirea copilului s-ar putea sa nu-ti ofere informatiile necesare pentru a stabili daca are sau nu greutatea normala pentru varsta si inaltimea lui. Daca tu crezi ca greutatea copilului tau este anormala, cel mai bine este sa conusulti un doctor care sa ii masoare indexul masei corporale (greutatea impartita la inaltime si inmultita cu opt).
 Problemele copilului sub greutatea normala

Exista cateva motive pentru care copilul s-ar putea sa nu aiba greutatea normala: nu mananca indeajuns de multa mancare, are o afectiune medicala, din cauza stresului, depresiei, exercitiul fizic excesiv, nu da importanta mancatului sau a crescut foarte repede in inaltime intr-o perioada relativ scurta.

Un copil subnutrit infrunta mai multe riscuri de a se imbolnavi. Copilul s-ar putea simti slabit, obosit, ar putea sa aiba probleme cu concentrarea si studiul. Poate ca a crescut foarte repede in inaltime intr-o perioada relativ scurta sau poate ca semnele adolescentei intarzie sa apara. Se pare ca aproximativ 12 milioane de copii traiesc in case unde mancarea este putina din cauza lipsei banilor.

Daca mancarea exista dar copilul nu pare sa fie interesat de ea, acesta poate fi un semn de anxietate, o alergie la mancare ce ii provoaca disomfort dupa mese, prea multa cafeina, frica de a se ingrasa sau chiar o tulburare alimentare. In acest caz este foarte important sa vorbesti cu un medic specialist pentru a depista problema pe care o are copilul tau.

Daca doctorul recomanda cresterea in greutate, scopul principal va fi sa maresti aportul zilnic de calorii al copilului. Continua sa promovezi activitatea fizica. Daca copilul tau a depus activitate fizica intensa, lasa-l sa se odihneasca cel putin 15 minute inainte de masa.

 Ce ar trebui sa manance copilul meu?

Ofera copilului tau calorii in plus care au si nutrienti importanti. Nu il lasa sa se sature cu calorii "goale" de tipul dulciurilor sau sucurilor acidulate, sau a mancarurilor grase de la fast food.

Incepe prin a planifica mesele si gustarile in asa fel incat sa includa toate grupele importante de alimente. Nu incuraja gustarile chiar inainte de culcare, pentru ca pot strica apetitul. Evita cafeina si incurajeaza consumul de bauturi sanatoase ca apa si laptele. Fii in acelasi timp si rezonabil si adapteaza meniul si la preferintele copilului.


Exemple de mancaruri din diferite grupe alimentare


Cereale: painea integrala, clatitele, biscuitii sarati, covrigii, pastele.

Legume: cartofi copti, catofi dulci, mazarea, porumbul, brocccoli

Fructe: fructe in conserva cu sirop, fructe uscate, fructe proaspete

Lactate: lapte cu diferite arome, branza, branza cottage, iaurt, budinca

Carne si legume boabe: oua, unt de arahide, ton, pui, hamburgheri, somon, nuci, supe cu legume boabe, humus.


Combinatii alimentare cu densitate calorica mare:


• Unt de arahide cu jeleu

• Macaroane cu branza

• Fructe pasate cu iaurt

• Biscuiti cu humus

• Cartof copt cu broccoli si branza

• Carne de vita si paine din faina de porumb

• Paine prajita sau clatite cu sunca si fructe


Orice alt supliment caloric trebuie luat doar la recomandarea medicului.


Numarul de mese pe zi


Incurajeaza mancatul frecvent si gustarile dese. Sase mese mai mici (adica trei mese principale si trei gustari) sunt mai hranitoare decat trei mese mari.

Copilul ar trebui sa manance atat cat simte el nevoia, dar pregateste portii mari oricum, pentru a-l incuraja. Nu face presiuni asupra lui sa manance mai mult, ai rabdare pentru ca schimbarea sa se produca.


Citeste si despre