Varicela, cunoscuta in termeni populari drept varsat de vant, este o boala extrem de contagioasa si poate fi usor contractata de catre persoanele care nu au fost vaccinate. Apare mai ales la copii, nefiind considerata o afectiune grava, insa poate sa cauzeze complicatii severe la adolescenti, la femeile insarcinate, dar si la adultii si varstincii cu imunitate scazuta.
Perioada de incubatie, care dureaza de la expunerea la virusul varicelei pana la aparitia primelor semne de boala, este cuprinsa intre 10 si 21 de zile.
Primele simptome ale varicelei
- febra
- scaderea apetitului
- stare de oboseala, moleseala, indispozitie
- durere de cap
- inflamatia gatului
La un interval cuprins intre una si doua zile de la aceste manifestari apare si eruptia cutanata, sub forma unor vezicule asemanatoare cu boabele de roua. Aceste vezicule, care pot aparea pe toata suprafata corpului, produc mancarime. Diganosticul de varicela se pune numai de catre medic.
Cum se trateaza varicela
In cazul varicelei, este obligatorie vizita la medic. Acesta va stabili tratamentul pentru ameliorarea simptomelor in functie de varsta copilului, daca au aparut sau nu complicatii (poate fi necesara internarea in spital).
Copilul va sta acasa, pentru a limita raspandirea bolii, intre 7 si 14 zile. De ajutor pentru vindecare este important consumul de lichide si odihna suficienta. Copiii care sufera de varicela nu au restrictii alimentare, ei pot manca orice.
Mancarimile pot fi greu de suportat de catre cei mici, de aceea au tendinta sa se scarpine. Scarpinatul insa poate duce la spargerea pustulelor, care se pot infecta. De asemenea, creste riscul ca micutul sa ramana cu cicatrici.
Cum previi aparitia cicatricilor
Poti apela la remedii care sa ajute la calmarea pruritului. Poti sa pui faina de ovaz pe pielea micutului, solutie de calamina, dar si comprese reci. Solutia cu calamina ajuta la calmare, insa ai grija sa nu o aplici nici in jurul ochilor, nici in jurul organelor genitale ale copilului. Nu se recomanda folosirea buretilor abrazivi atunci cand ii faci baie copilului, pentru ca acestia pot duce la spargerea pustulelor pline cu lichid.
De asemenea, este indicata taierea unghiilor, cat mai scurte, tot ca o masura contra scarpinatului. Roaga si medicul pediatru sau medicul de familie sa iti recomande produse din farmacii, care sa ajute la calmarea mancarimilor.
Cum se trateaza cicatricile cauzate de varicela
In cazul in care veziculele se infecteaza, varicela poate insa sa lase urme, sub forma unor cicatrici. Cum eruptia poate sa apara pe toata suprafata pielii, cicatricile pot fi oriunde pe corp, chiar si in zona fetei.
In cazul in care copilului i-au ramas cicatrici, poti sa apelezi la remediile din natura: aplici vitamina E uleioasa pe zona afectata, pentru ca ajuta la ameliorarea acestora. Gelul de aloe vera, aplicat direct pe cicatrice, ajuta, de asemenea, la estomparea acestora. Un alt remediu natural este sucul de ceapa, aplicat de mai multe ori pe zi, pe zona cu cicatrici. Amestecul dintre o lingurita de miere si o lingurita de zeama de lamaie este un alt remediu de ajutor pentru ameliorarea cicatricilor.
Inainte de utilizarea oricarui remediu natural, cere si sfatul medicului! De asemenea, poti apela la creme si geluri care se gasesc in farmacii, care au efectul de a estompa cicatricile, insa tot la recomandarea unui medic.
Regen-Sil gel pentru tratarea cicatricilor, poate fi aplicat in siguranta copiilor (inclusive nou-nascutilor) dupa vindecarea completa a bubitelor cauzate de varicela. Astfel, poti preveni si trata cicatricile inca de la inceput. Se poate aplica pe orice parte a corpului, inclusiv pe fata, articulatii si regiuni cu pilozitati.
Regen-Sil gel este un amestec de siliconi ce imbunatateste aspectul, culoarea si textura cicatricilor.
Gelul Regen-Sil formeaza pe piele un fim protector de silicon care inhiba pierderea de apa transepidermica si intensifica astfel procesul de hidratare locala si refacerea tesutului. Regen-Sil gel reduce rigiditatea, dimensiunea, roseata, mancarimea si durerea ce insotesc uneori procesul de cicatrizare. Gelul ajuta tesutul lezat sa formeze o cicatrice matura normala si amelioreaza aspectul inestetic al cicatricilor hiperdezvoltate.
Se administreaza usor, o data pe zi in strat subtire. Se lasa sa se usuce 5-10 minute pana la formarea unui film protector.
Pentru cicatrici noi, este indicat sa se foloseasca 8 saptamani, iar pentru cicatrici vechi, 3-6 luni.