Deshidratarea la copii

| | Actualizat: 2017-07-21 17:28:40

In conditii normale, fiecare dintre noi elimina zilnic o parte din apa din corp prin transpiratie, lacrimi, urina sau scaune. Astfel are loc un schimb intre apa si sarurile din organism cu apa si sarurile pe care le consumam zilnic.

In unele cazuri, totusi, copiii pierd in mod anormal mari cantitati de apa si saruri prin febra (cand temperatura corpului este mare se evaporeaza mai multa apa), diaree, varsaturi, ori perioade lungi de exercitii insotite de transpiratie excesiva. Unele boli pot chiar sa impiedice copilul sa consume lichide, cum ar fi de pilda gastroenterita despre care vom mai vorbi. Daca schimbul de lichide nu se face in mod normal copiii se pot deshidrata.

Cum recunoastem un caz de deshidratare la copii? 

Daca copilul tau are febra, diaree, sau vomita, ori transpira foarte mult intr-o zi calduroasa sau in timpul unei actvitati fizice intense, incearca sa vezi daca nu prezinta semne de deshidratare.

Simptomele care pot indica un caz de deshidratare la copii sunt:

gura uscata
• nu are lacrimi cand plange
• ochii infundati in orbite
• spatiul neosificat dintre oasele craniului noului nascut (fontanele) pare adancit
• nu face pipi timp de 6-8 ore sau face foarte putin ori urina are culoarea galben inchis
• apatie si nervozitate
• oboseala sau ameteala la copilul mai mare

Cum prevenim deshidratarea

Cea mai buna cale de a preveni deshidratarea este sa te asiguri ca cel mic consuma destule lichide, fie ca este bolnav, se joaca foarte mult sau practica un sport. Cu alte cuvinte, trebuie sa ai grija ca el sa consume mai multe lichide decat elimina (prin varsaturi, diaree, sau transpiratie).

Modalitatea prin care iti poti protejeza copilul de deshidratare difera de la caz la caz. De pilda, un copil care prezinta dureri in gat poate deveni deshidrat deoarece mananca sau bea cu dificultate. Durerea poate fi ameliorata cu acetaminofen (cum este Tylenolul) sau ibuprofen (Advil sau Motrin).

Bebelusii care au narile infundate si care mananca cu greutate pot fi ajutati prin curatarea narilor cu apa sarata, picaturi de nas sau cu o seringa de curatat narile.

Febra, care poate constitui un factor pentru deshidratare in orice boala infectioasa, poate fi controlata prin medicamentatie sau cu ajutorul  bailor la temperatura camerei. Dupa baie imbracati copilul in culori deshise.

In zilele calduroase, uscate si cu vant puternic, este foarte important ca cel mic sa consume lichide mai des. Copiilor care practica un sport li se recomanda consumul de lichide inainte de inceperea actrivitatii. Acestia trebuie, de asemenea, sa bea la intervaluri de timp regulate  (la fiecare 20 de minute) in timpul activitatii si chiar dupa ce programul de antrenament s-a incheiat.

Setea nu reprezinta un indicator tocmai bun de deshidratare. Copilul poate fi deshidratat inainte sa i se faca sete. Iar setea poate fi stinsa inainte ca lichidele necesare sa fie inlocuite. De aceea, se recomanda ca cel mic sa bea apa inainte sa i se faca sete si chiar ceva in plus dupa ce si-a stins setea. Antrenamentele si competitiile sportive ar trebui programate dimineata devreme sau dupa – amiaza tarziu pentru a evita caldura excesiva din mijlocul zilei.

Copiii cu gastroenterita (inflamatie a stomacului si a intestinului care provoaca tulburari digestive acute - greata, varsaturi si diaree, in general trecatoare) care nu sunt deshidratati ar trebui sa continue sa manance normal, insa trebuie incurajati sa bea lichide in plus pentru a inlocui pierderile de apa.

Studii recente realizate iin Statele Unite au aratat ca majoritatea copiilor cu gastroenterita pot fara nici o problema urma regulat o dieta potrivita varstei lor cat sunt bonavi. In cazul sugarilor care au o forma usoara de gastroenterita si care nu sunt deshidratati trebuie sa fie alaptati in continuare. In cazul sugarilor hraniti cu lapte preparat acestia vor manca in continuare la fel ca inainte. Mancarurile care sunt bine tolerate de catre copiii cu gastroenterita care nu sunt deshidratati include: carbohidrati complecsi (orez, grau, cartofi, paine, si cereale), iaurt, fructe si legume. De evitat mancarurile grase sau preparatele bodate in zaharuri, inclusiv siropuri sau bauturile racoritoare. In cazul in care copilul vomita si nu este deshidratat, dati-i lichide frecvent, dar in cantitati mici.

Citeste si despre