Sistemul hormonal este esential pentru functionarea adecvata a organelor si functiilor organismului. De la dormit si pana la mancat, hormonii au un rol reglator esential in corpul copilului tau. Dezechilibrele hormonale conduc la tot felul de probleme si afectiuni, extrem de periculoase pentru sanatate. Afla care sunt semnele care dau de gol problemele hormonale ale copiilor si ce masuri trebuie sa iei!
Hormonii sunt reglati de sistemul endocrin al organismului. Acesta este format din mai multe glande - pituitara, tiroida si pancreas. Fiecare dintre acestea elibereaza hormoni care au un rol esential in reglarea functiilor organismului.
Cauze ale dezechilibrelor hormonale la copii
Dezechilibrele hormonale apar atunci cand nivelurile de hormoni cresc sau scad sub valorile considerate normale. La copii, dezechilibrele apar din cauza mai multor factori. Dieta neadecvata (bogata in grasimi), stresul si toxinele din mediu sunt printre principalii factori responsabili cu aparitia problemelor hormonale.
Nivelurile hormonale anormale pot aparea si din cauze medicale, patologice. Bolile autoimune sunt principalele cauze de ordin medical care stau la baza dezechilibrelor hormonale.
Simptome ale dezechilibrelor hormonale la copii
Problemele hormonale sunt adesea asimptomatice, iar atunci cand se manifesta, simptomele sunt confundate adesea cu ale altor afectiuni. De exemplu, obezitatea este o afectiune, dar si un simptom al dezechilibrelor hormonale. In general, boala este atribuita mai degraba unor cauze precum sedentarismul sau alimentatia defectuoasa decat dezechilibrelor hormonale.
Si unele probleme de comportament pot fi cauzate de niveluri anormale ale unor hormoni din organism. Insa, adesea, parintii asociaza razvratirile comportamentale ale copiilor cu rasfatul sau obraznicia.
Alte simptome specifice problemelor hormonale la copii mai sunt incetinirea cresterii, pielea uscata, oboseala accentuata sau constipatia. In cazul in care suspectezi un dezechilibru hormonal la copilul tau, este important sa mergi la medic pentru a-ti verifica banuiala.
Dezechilibrele sunt diagnosticate doar pe baza unor analize medicale.
Tratamentul dezechilibrelor hormonale la copii
Dupa realizarea testelor medicale pentru depistarea problemelor hormonale, medicii incep sa investigheze cauzele posibile care au putut dezechilibra sistemul endocrin al copilului. Tratamentul pentru dezechilibrele hormonale depinde foarte mult de cauza care le declanseaza.
Medicul va stabili schema terapeutica si in functie de severitatea bolii. Cele mai recomandate tratamente la copii sunt medicamentele sau terapiile hormonale, care au rolul de a corecta dezechilibrele si de a restabili nivelurile normale ale hormonilor in organism.
Modificarile alimentare si miscarea fizica sunt alte doua solutii care pot ajuta la corectarea dezechilibrelor hormonale ale copiilor. In cazuri severe, in care aceste probleme au determinat aparitia unor tumori, medicii pot recurge la interventii chirurgicale, pentru indepartarea formatiunilor, care pot declansa complicatii in santatatea copilului.
Ai sesizat vreodata simptome sau semne ale dezechilibrelor hormonale la copilul tau? Te-ai gandit vreodata sa il testezi pentru asa ceva? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!