Dezvoltarea vorbirii pana la varsta de doi ani

| | Actualizat: 2009-11-17 17:14:24

 

Primii doi ani de viata ai bebelusului vor fi cruciali in dezvoltarea vorbirii. Comunicarea verbala este esentiala in procesul de dezvoltare a bebelusului, iar in primul an si al doilea an de viata se pun bazele vorbirii. Limbajul lui va deveni din ce in ce mai complex iar intelegerea cuvintelor din ce in ce mai profunda.

In uter


Multi cercetatori cred ca incercarile bebelusului de a intelege limbajul incep inca din uter. Asa cum bebelusul din burtica se obisnuieste cu bataile inimii tale, asa se va adapta si cu sunetul vocii tale. La cateva zile dupa nastere el va putea sa-ti recunoasca vocea dintre multe altele din jurul lui.

Nastere – 3 luni


Plansul este prima forma de comunicare a bebelusului tau. Trebuie inteles felul plansului pentru a-ti da seama ce vrea bebelusul sa iti comunice: un plans ce seamana mai mult a tipat inseamna ca bebelusului ii este foame, un plans ce este mai mult sughitat mocnit poate insemna ca trebuie sa-i schimbi scutecul. Pe masura ce creste el va dezvolta un repertoriu mai larg de plansete, de la pansul "isteric" pana la cel "fara vorbe".

Cat despre abilitatea lui de a intelege limbajul, el incepe sa inteleaga sunetele cuvintelor si felul in care sunt structurate propozitiile in timp ce asculta conversatiile celor din jur. Lingvistii sunt de parere ca bebelusii pot distinge intre silabe similare (ex. "ma" si "na") de la o varsta foarte frageda (chiar si 4 saptamani).

4 - 6 luni


La aceasta varsta copilul tau va incepe sa gangureasca, combinand consoane si vocale (de exemblu "dada" sau "iaia"). S-ar putea sa "scape" si un "mama" sau "tata" pe parcurs, dar trebuie sa stii, inainte sa ti se umezeasca ochii de emotie, ca inca nu te asociaza cu respectivul cuvant. Asocierea se va produce in jurul varstei de un an.

Gangurerile bebelusului tau vor parea ca un sir al gandurilor, cu o anumita logica necunoscuta. El face acum "vocalize" incercand sa experimenteze folosirea limbii, a dintilor, a cerului gurii si a corzilor vocale, scotand tot felul de sunete amuzante. El va favoriza anumite sunete (ca "da" sau "ca") si le va repeta la nesfarsit pentru ca ii place felul in care suna.


 7 - 12 luni

Atunci cand gangureste si face "vocalize", bebelusul tau va parea ca spune ceva ce are sens. Acest lucru se intampla pentru ca imita intonatiile si tonurile pe care le folosesti tu. Incurajeaza gangurerile vorbind cu el si citindu-i povesti.

13 -18 luni


Acum bebelusul tau foloseste unul sau mai multe cuvinte si stie ce inseamna fiecare. El va incepe sa isi perfectioneze intonatia si inflexia vocii, facand unele cuvinte sa sune a intrebari. El incepe sa isi dea seama de importanta limbajului in puterea de a-si comunica dorintele.

19 - 24 luni


Desi probabil ca rosteste in jur de 50-70 de cuvinte, copilul tau poate intelege pana la 200 de cuvinte. Intre 18 si 20 de luni el va invata sensul a aproximativ 10 cuvinte pe zi (asa ca ai grija ce vorbesti pe langa el). El va reusi sa faca propozitii simple formate din doua cuvinte (de exemplu: Vreau papa!).

Cand va implini 2 ani, copilul tau va putea face propozitii formate din trei cuvinte si va fredona melodii. El va incepe sa isi manifeste dorintele, sa iti spuna ce ii place si ce nu ii place si cum se simte.

Rolul tau


Poti sa il ajuti pe bebelusul tau sa isi dezvolte vorbirea prin creearea unui mediu propice pentru comunicare la tine acasa. Cele mai importante lucruri pe care poti sa le faci sunt:

Vorbeste cu el. Numeroase studii au demonstrat ca bebelusii ai caror parinti au vorbit mult cu ei s-au dezvoltat in copii cu IQ mai mare si cu vocabulare mai bogate decat cei cu care parintii nu au comunicat asa de mult. Nu trebuie sa vorbest non-stop, dar vorbeste cu el atunci cand sunteti impreuna.
Descrie ceea ce faci, arata-i lucruri din casa, pune-i intrebari, canta. Rezista de cate ori poti tentatiei de a scalci cuvintele pentru a parea mai dragute.

Citeste-i. Cititul povestilor este un mod minunat de a-l expune pe copilul tau la un vocabular nou, la felul in care sunt structurate propozitiile si felul in care "curg" povestile.

Asculta-l. Atunci cand bebelusul tau incearca sa comunice cu tine, fii un bun ascultator, priveste-l cu atentie si incurajeaza-l. El va incepe sa vorbeasca mai repede atunci cand te arati interesata de ceea ce vrea sa spuna.

Cand este cazul sa fii ingrijorata


Adreseaza-te medicului daca observi ca bebelusul tau:

• Nu reactioneaza la sunete puternice pana la o luna;

• Nu-si intoarce capul la un zgomot sau la o voce pana la 3 luni. Problemele de auz cauzeaza adesea defecte de vorbire;

• Nu face (si nici nu incearca) sa faca zgomote sau contact vizual cu tine sau se opreste din gangurit pana la 6 luni;

• Nu incepe sa rosteasca silabe simple, precum "ba, ba" pana la 8 sau 9 luni;

• Nu gangureste sau nu scoate alte sunete atunci cand ii vorbeste cineva pana la varsta de 1 an;

• Nu a inceput sa rosteasca cuvinte monosilabice pana la 1 an  (cuvantul nu trebuie neaparat sa fie clar, insa acesta trebuie sa fie folosit pentru acelasi lucru de fiecare data,  spre exemplu "mm, ma" pentru "mama");

• Nu spune niciun cuvant pana la 15 luni (nici macar mama sau tata), nu poate sa arate spre parti ale corpului si nu intelegi nimic din ce spune pana la 18 luni.

• Pana la 2 ani bebelusul tau nu incearca sa vorbeasca sau sa imite pe altcineva, nu pronunta consoanele, nu pare sa ii pese ca nu intelegi ce doreste si foloseste doar cuvinte simple, nu le leaga in propozitii.

Sfaturile specialistilor

"Vorbirea intarziata sau problemele legate de fluenta, au multe cauze diferite, asa ca este important pentru parinti sa caute cel mai adecvat mod de diagnostic si tratament.

Interventia timpurie este de mare folos, deoarece un defect de vorbire nediagnosticat la timp, va face dificila rezolvarea lui mai tarziu.

Daca parintii isi fac griji despre evolutia si dezvoltarea vorbirii, primul pas pe care ar trebui sa-l faca este consultarea un medic pediatru. Medicul pediatru reprezinta un bun punct de pornire, pentru ca acesta ghideaza parintii spre cel mai adecvat tratament.

Acestia sustin faptul ca in general la varsta de doi ani, copilul ar trebui sa fie capabil sa lege cateva cuvinte. La varsta de trei ani acesta ar trebui sa comunice independent.

Asta inseamna ca ar trebuie sa fie capabili sa se faca intelesi, fara ca un parinte sa repete sau sa interpreteze ceea ce copilul spune pentru cei de fata. In cazul in care copilul dumneavoastra nu este capabil sa comunice pana la varsta de trei ani, ar fi bine sa apelati la asistenta de specialitate."

Sursa: Sfatul Medicului


"Intre 9 luni si 1 an apar primele cuvinte, la inceput fara adresa si fara a le intelege sensul. Spre sfarsitul primului an de viata copilul raspunde prin gesturi la intrebari simple, executa comenzi simple, poate da sau arata la cerere anumite obiecte, indica 3-5 imagini dintr-o carte cand sunt denumite, arata 3 parti ale corpului.

Vocabularul sau ajunge pana la 5 cuvinte, dar poate folosi acelasi cuvant pentru obiecte diferite.

Intre 1 an si jumatate si 2 ani deja copilul este capabil sa formeze propozitii simple si are in vocabular in jur de 50 de cuvinte. La aceasta varsta nu foloseste inca pronumele personal "eu" si vorbeste despre sine la persoana a 3 a.

Numeste alti membri ai familiei, 4 - 5 jucarii si raspunde cu DA sau NU la intrebari care cer raspunsuri de acest tip.

Intre 2 si 3 ani limbajul se dezvolta foarte mult, acumuleaza zilnic noi informatii, iar vocabularul activ ajunge la 200 -300 cuvinte. Copilul acum isi poate spune numele, spune sau arata pe degete ce varsta are, isi spune sexul cand este intrebat (baiat-fata), foloseste corect pluralul substantivelor, foloseste cateva verbe la trecut, raspunde la intrebari de genul "ce face?", "unde este?"."

Bianca Ghizdavu

Medic sexolog - Sexologie


Parerile mamicilor


Mamicile povestesc cum si copiii lor incep sa gandureasca pe la 5-6 luni si cum ii incurajeaza sa vorbeasca mai mult si sa descopere sensurile cuvintelor.  Ele sunt constiente de faptul ca un copil care pana la varsta de 2 ani nu vorbeste are o problema de comunicare, dar nu stiu cum sa o catalogheze: este de natura psihologica, neurologica?

Ele nici nu stiu carui specialist sa se adreseze in cazul in care copilul lor are o problema de vorbire, dar o mamica recomanda urmatorul „traseu”: neurolog, psiholog, orelist si abia apoi cu toate documentele mers la un logoped.

Metode recomandate pentru dezvoltarea vorbirii:

"Spuneti comenzi simple si apoi rugati-l sa spuna ce a facut (ex : Da-mi paharul ! Ce ai facut? "Ti-am dat paharul"). Aratati spre imagini din carticele si apoi intrebati-l despre ceea ce a vazut.

Alege carticele si spune-i numele desenelor pe silabe, rar si clar. Apoi spune-i "Hai sa spunem impreuna". Oricum incepeti cu jocuri de resapiratie asociate cu miscare si imitarea animalelor." Beti-Ana Cioaca, Localitate: Bucuresti


Citeste si despre