Diabetul la copii

| | Actualizat: 2014-02-05 12:31:18

 

Diabetul la copii este o afectiune destul de grava care, netratata, se poate agrava. Diabetul este o boala cronica care provoaca cresterea nivelului zaharului din sange. Diabetul tip 1 este mai frecvent la copii in timp ce tipul 2 este mai frecvent la adulti, in mod special dupa 40 ani. Iata ce se intampla:

Cand copilul tau mananca, sucurile digestive transforma o mare parte din mancare in zahar numit glucoza, care este principala sursa de energie a organismului. Glucoza intra in circulatia sanguina unde un hormon denumit insulina ajuta celulele organismului sa foloseasca glucoza pentru crestere si energie.

Insulina este produsa de pancreas, o glanda mare aflata in spatele stomacului. In organismul sanatos pancreasul produce automat cantitatea de insulina necesara absorbtiei glucozei din sange in celule.

In diabetul tip 1, pancreasul nu produce insulina. In tipul 2, pancreasul produce insulina dar celulele organismului nu sunt in capabile sa o absoarba. In ambele cazuri, creste nivelul glucozei in sange, este eliminata prin urina si iese din organism- ceea ce inseamna ca nu mai este folosita pentru energie.

Printr-o monitorizare atenta a nivelului glucozei si printr-un tratament adecvat, diabetul poate fi tinut sub control. Daca nu este tratat corect in cursul anilor acesta poate duce la orbire, boli renale, boli cardiace, afectare nervoasa, infectii cutanate, osteoporoza, paralizie si chiar moarte.

Cat de intalnit este diabetul la copii?


Una din bolile cronice frecvent intalnite la copii este diabetul. Tipul 1 afecteaza 1 din 400-600 de copii si adolescenti. In trecut, diabetul tip 2 era diagnosticat dupa varsta de 40 de ani, dar in ultimul timp din ce in ce mai multi copii sunt diagnosticati cu tipul 2.

Care sunt cauzele diabetului?


Diabetul tip 1 este o tulburare autoimuna, astfel organismul ataca celulele producatoare de insulina din pancreas. Chiar daca are si o componenta genetica, majoritatea persoanelor care au acest tip de diabet nu au in istoricul familial aceasta boala.

Cercetatotii incearca sa determine ce factori de mediu pot declansa tipul 1 la persoanele predispuse.

Genetica joaca un rol important in diabetul tip 2. Persoanele cu risc crescut sunt: afro-americanii, latino-americanii, americanii si asiaticii. Obezitatea si lipsa exercitiilor fizice sunt factori de risc, dar este un mit faptul ca daca manaci mult zahar faci diabet.

Ce tip de diabet poate avea copilul meu?


Daca copilul tau a facut diabet este aproape sigur tipul 1, diabet insulino-dependent. Asta inseamna ca pancreasul nu mai prodce insulina si va avea nevoie in mod regulat de injectii cu insulina pentru ca sa poate procesa glucoza.

Chiar daca diabetul tip 1 reprezinta 5-10 % din cazurile de diabet, este cauza majora de diabet la copii. Astfel, 75% din cazurile noi diagnosticate de diabet tip 1 sunt la copii sau adolescenti pana la 18 ani, de aceea este uneori denumit diabetul juvenil.

Diabetul tip 2, numit si diabetul adultului, apare cand pancreasul secreta insulina, dar organismul nu o poate folosi. Tipul acesta de diabet apare mai frecvent dupa varsta de 40 de ani. Totusi, au fost semnalate cazuri la varste din ce in ce mai mici, datorita faptul ca multi copii devin supraponderali sau obezi la varste fragede. Oberzitatea afecteaza pancreasul, ceea ce poate declansa diabetul tip 2.

Copilul meu are diabet?


In cazul in care copilul tau are unul sau mai multe din urmatoarele simptome, vorbeste cu doctorul lui:

  • Senzatie de sete accentuata

  • Urinare frecventa

  • Fatigabilitate sau iritabilitate

  • Apetit crescut

  • Scadere brusca in greutate

  • Respiratie cu miros de fructe, zahar sau vin.



  • Cum este tratat diabetul tip 1?



    Diabetul tip 1 este o boala grava care necesita monitorizare zilnica si ingrijire speciala.

    Trebuie sa va asigurati ca nivelul glucozei este in parametrii normali prin masurarea zilnica cu un aparat care masoara glucoza in sange.

    Va avea nevoie de injectii cu insulina. Doctorul te va invata cat de des si cum trebuie sa i le administrezi.

    O dieta corecta si exercitiile fizice pot ajuta sa controlezi boala. Vorbeste cu un medic specializat in boli de nutritie si diabet pentru a te ajuta sa ii stabilesti copilului tau un regim corect si un plan de exercitii fizice.

    Mergi cu copilul tau la toate programarile cu doctorul sau dentistul lui pentru mentinerea starii lui de sanatate in cele mai bune conditii.

    Ana Maties


    Redactor Copilul.ro

    Citeste si despre