Flatulenta este o conditie medicala fireasca, care face parte din functionarea normala a organismului. Inca de cand sunt bebelusi si sunt alaptati, copii elimina gazele mai mult decat o fac adultii. Uneori acestea provoaca probleme cand sunt mici, cum sunt colicile, insa in general, ele nu reprezinta o problema care sa solicite medicul. Insa cand este cazul sa iti faci griji?
Cum apare flatulenta?
Majoritatea copiilor elimina o mare parte a aerului pe gura, prin ragaiala. Cealalta parte a gazelor se deplasaeaza treptat spre intestinul subtire al copilului. De obicei, aerul este absorbit acolo, insa unele miscari care au loc in intestine determina eliminarea lui prin rect.
Care sunt cauzele flatulentei la copii?
Principala cauza a balonarii sau flatulentei la copii este inghitirea aerului atunci cand mananca sau consumul de alimente care favorizeaza aparitia gazelor. De asemenea, anumite afectiuni pot interfera cu absorbtia intestinala si pot da nastere gazelor.
Bebelusii au frecvent aceasta problema din cauza aerului pe care-l ingereaza in timp ce sunt alaptati.
Copiii mai mari inghit aer adesea atunci cand mesteca guma. Cei care sufera de alergii nazale pot inghiti aer daca isi sufla adesea nasucul.
Unele alimente si bauturi (cum ar fi fasolea sau sucurile carbonatate) au acest efect asupra sistemului digestiv al copiilor. Fasolea poate creste productia de gaze de 10 ori.
Afectiuni asociate flatulentei la copii
In unele cazuri, balonarile si eliminarea de gaze in exces pot fi simptome ale unei afectiuni medicale de care sufera copilul. Printre cele mai des intalnite se numara:
-
giardia;
-
intoleranta la lactoza;
-
deficienta de lactaza;
-
malabsorbtia;
-
boala celiaca;
-
alergiile la mancare;
-
infectii la nivelul stomacului;
-
sindromul de colon iritabil;
-
obstructii partiale ale intestinului.
Cum se controleaza flatulenta la copii?
Pana la varsta de 5-6 ani, poti invata copilul sa elimine gazele intr-un mod politicos si acceptat social. Inghitirea in exces a aerului poate fi diminuata daca elimini unele dintre cauzele mai sus mentionate. Eliminarea sucurilor acidulate sau a alimentelor care provoaca balonare poate ameliora considerabil aceasta conditie.
De asemenea, daca micutul tau prezinta dureri abdominale severe asociate cu eliminarea gazelor atunci este cazul sa mergi cu el la medic. Acesta va face toate investigatiile pentru a verifica daca flatulenta este un simptom al unei boli si iti va recomanda un tratament specific.
Cand este cazul sa mergi cu el la medic?
In general, flatulenta nu ridica probleme medicale grave care sa necesite un tratament. Insa daca observi ca micutul tau are si alte simptome asociate, ia in considerare vizita la medic:
-
daca micutul tau a avut scaun moale in ultimele 7 zile;
-
daca nu a avut deloc scaun mai multe zile la rand (daca e constipat);
-
daca prezinta crampe abdominale severe;
-
daca ii este greata sau prezinta varsaturi etc.
Sursa foto: freepik