Ganglionii limfatici mariti

| | Actualizat: 2010-06-14 08:58:07
Intrebare:

- Baietelul de 8 ani are sub piele in zona gatului un "chist" de marimea bobului de mazare, nedureros. Se observa doar la pipait. Mentionez ca sotul meu are 6-7 asemenea "chisturi" repartizate in diferite locuri, care nu au crescut ci stagneaza de cand le-a descoperit (acum 10 ani). Medicul de atunci al sotului nu a dat un respuns concret. As vrea sa stiu daca poate fi ceva grav.

Raspuns:
 

Aparitia unei formatiuni cervicale la copil, impune un consult clinic la un medic specialist pediatru, care va aprecia localizarea, marimea, consistenta, sensibilitatea la palpare si aderenta formatiunii la tegument sau la tesuturile vecine.

In functie de datele obtinute prin examenul local si in functie de alte semne si simptome (focare infectioase locale, febra, inapetenta, scaderea in greutate, prurit, splina si ficat de dimensiuni crescute etc.) medicul poate solicita si cateva investigatii (examene bacteriologice, frotiu de sange periferic, examinari serologice pentru diferite boli infectioase, radiografie, ecografie, punctia formtiunii etc.) care vor ajuta la stabilirea unui diagnostic.

Faptul ca sotul dumneavoastra prezinta cateva "chiste" cum le numiti dumneavoastra, poate sa nu aiba nici o legatura cu formatiunea cervicala a copilului; de obicei, la adulti este vorba de adenopatii (ganglioni limfatici mariti), cel mai frecvent aparute ca urmare a unor infectii cronice, mai rar fiind determinate de boli autoimune sau afectiuni maligne, caz in care evolutia este mai accelerata.

La copii insa, o formatiune situata in zona gatului este frecvent un ganglion limfatic hipertrofiat sau un chist de canal tireoglos,  chist branhiogenic, chist dermoid, mai rar lipom, tiroida ectopica sau tumori vasculare, ale glandelor salivare, limfoame etc.

Adenopatiile (afectiunile ganglionilor limfatici) cervicale sunt frecvent rezultatul unor infectii cu punct de plecare bucofaringian (faringite, amigdalite, abcese dentare) sau pot apare in cadrul unor infectii ca: mononucleoza infectioasa, tuberculoza, sifilis, herpes, infectia cu cytomegalovirus, listerioza, bruceloza; mai rar, pot apare si in cazul unor boli autoimune, leucemii, limfoame sau alte proliferari maligne.

Chistul de canal tireoglos se formeaza datorita persistentei unui canal care in viata embrionara unea baza limbii cu glanda tiroida; se prezinta ca o formatiune situata pe linia mediana a gatului, sub barbie, poate fi palpata sub piele dar nu este aderent la aceasta si este mobil cu deglutitia (se misca la inghitit).

La fel, prin persistenta unor resturi embrionare ale canalelor branhiale (canale care sunt prezente in timpul formarii embrionului dar care in mod normal se resorb si nu mai sunt prezente la copil) se formeaza chisturile branhiogenice, care sunt asezate pe partile laterale ale gatului.

Aceste chisturi sunt bine tolerate multi ani, dar cu timpul se pot infecta; tratamentul acestora este chirurgical, constand in indepartarea acestora.

Avand in vedere multitudinea de cauze posibile si informatiile sumare oferite de dumneavoastra, nu va pot oferi un raspuns mai concret cu privire la etiologia acestei formatiuni: pentru aceasta este absolut necesar un examen clinic.

Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-

Detalii specialist

Citeste si despre