Nevroza obsesionala

| | Actualizat: 2013-01-08 08:50:31

Nevroza obsesionala este una dintre cele trei tipuri principale de nevroze, alaturi de cea anxioasa si de esec. Este o tulburare mentala in care bolnavul nu pierde contactul cu realitatea, la fel ca in cazul psihozelor, ci este constient de actele si suferinta sa. Se caracterizeaza prin idei, comportamente si acte obsesionale, pe care le face impotriva vointei lui. El ramane adaptat la mediul si viata sociala, dar are mari dificultati in a relationa si a se adapta in comunitati.

Descopera mai multe despre aceasta afectiune mentala, cum se manifesta si care sunt sansele de vindecare! Nevroza obsesionala este o afectiune care se instaleaza in special la persoanele intre 15 si 30 de ani. Cei mai predispusi sa faca aceasta boala sunt barbatii.

Cauzele nevrozei obsesionale

  Cauzele acestui tip de nevroza nu au fost descoperite inca. Insa exista teorii care sugereaza ca afectiunea ar putea fi ereditara si ca s-ar transmite de la o generatie la alta. Printre factorii de risc care favorizeaza aparitia ei se numara stresul si traumele emotionale.  

Simptomele nevrozei obsesionale

Simptomele sau modul de manifestare a nevrozei limiteaza libertatea de gandire, concentrarea, atentia si chiar si folosirea rationala a timpului a bolnavului. Nevroza obsesionala nu prezinta simptome de natura fizica, insa manifestarile psihice si comportamentale epuizeaza suferindul si ii afecteaza calitatea vietii.

Persoana bolnava de nevroza obsesionala este perfectionista, fixista si transforma activitati banale in adevarate ritualuri. Este un comportament obsesiv care oboseste si enerveaza usor persoanele cu care intra in contact. Merge pana in panzele albe pentru a demonstra ca are dreptate si este foarte incapatanata.

Perfectionismul este trasatura care caracterizeaza cel mai mult o astfel de persoana si care creeaza totodata si o multime de probleme. Bolnavul este dominat de teama de a nu face greseli si din aceasta cauza are dificultati in a lua decizii sau a avea incredere in ceilalti. Prefera sa faca singur toate activitatile, chiar si pe ale celorlalti (daca este implicat intr-un proiect de grup), pentru a se asigura ca nu greseste si ca are succes.

Este riguros si obsedat de organizare si curatenie, fiind foarte meticulos si constiincios in tot ceea ce face. Este o persoana superstitioasa si dezvolta adevarate ritualuri legate de superstitii, pe care le repeta la tot pasul, in mod obsesiv.

Comportamentele si actiunile care se repeta in mod obsesional nu sunt doar episodice, ele se manifesta si fac parte din viata lui de zi cu zi.  

Tratamentul nevrozei obsesionale

Terapia nevrozei obsesionale presupune un tratament complex, bazat atat pe medicatie, anxiolitice si antidepresoare, cat si pe psihoterapie. Ajutorul si intelegerea aratata de cei din jur contribuie foarte mult la recuperarea in nevroza.

Prognoza asupra sanselor de vindecare completa este destul de mare, in cazul in care diagnosticul este pus la timp, iar tratamentul inceput cat mai repede. Exista situatii in care bolnavi de nevroza obsesionala duc o viata fericita si normala, plina de satisfactii.

Cunosti persoane care au fost diagnosticate cu nevroza obsesionala? Cum au reusit sa trateze aceasta afectiune? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre