Pancreatita la copii

| | Actualizat: 2012-01-04 12:30:36

Pancreatita este o inflamatie a pancreasului, in care enzimele produse de aceasta glanda devin active prea repede si distrug tesuturile pancreasului.

Simptomele pancreatitei pot fi confundate cu cele ale unei infectii stomacale, dar sunt mai puternice si dureaza mai mult. Aceasta afectiune poate deveni uneori cronica, situatie intalnita rar la copii.

Tipuri de pancreatita

Pancreatita poate fi acuta sau cronica. Atunci cand boala este acuta, simptomele apar rapid si pancreatita se poate vindeca de la sine.

Distrugerea repetata a tesuturilor pancreasului poate provoca pancreatita cronica, care este intalnita mai des la copiii care sufera de fibroza chistica sau de hiperlipidemie, excesul de grasimi in sange.

Cauze

Cauzele pancreatitei acute nu sunt cunoscute. Enzimele secretate de pancreas, care de obicei devin active abia cand ajung in duoden, incep sa atace tesuturile organului pentru o scurta perioada de timp.

Pancreatita cronica poate fi cauzata de o trauma asupra pancreasului, dar poate fi si ereditara.

Simptome

Pancreatita acuta poate fi recunoscuta dupa simptomele mai severe fata de infectiile stomacale:

  • dureri abdominale puternice, care il pot impiedica pe copil sa stea drept;
  • varsaturi repetate;
  • varsaturile au o culoare galbuie, verzuie sau maronie;
  • pierderea poftei de mancare;
  • febra;
  • icter.

Starea micutului se poate agrava dupa primele doua zile de la aparitia simptomelor. Varsaturile devin mai frecvente, iar durerile abdominale mai puternice.

Tratament

In cele mai multe cazuri, pancreatita acuta nu necesita tratament. Boala se vindeca in aproximativ 4-5 zile fara complicatii.

Daca simptomele sunt grave, medicul poate recomanda internarea micutului in spital pentru cateva zile pentru a preveni deshidratarea acestuia. Copilul este hranit cu fluide intravenoase si poate primi un tratament medicamentos pentru durere.

Pentru vindecarea rapida, este importanta odihna pancreasului. In cazurile usoare, micutul are nevoie doar de o dieta bogata in lichide, cu un continut scazut de grasimi. In cele mai multe cazuri, pancreatita acuta nu lasa urme permanente asupra pancreasului.

Citeste si despre