Pernuta pentru bebelus

| | Actualizat: 2011-09-27 17:26:56

 

Momentul in care o pernuta pentru bebelus trebuie introdusa in rutina de somn reprezinta un subiect foarte controversat. Desi unele patuturi de bebelusi vin echipate cu pernute si exista chiar in comert pernute speciale pentru bebelusi, specialistii nu le recomanda copiilor sub 2 ani. Cei mai multi parinti sunt nedumeriti cu privire la momentul in care trebuie introdusa perna in rutina de somn la bebelusi si daca perna este indicata.

Cand ii poti da bebelusului o pernuta pe care sa doarma?


De obicei parintii au parerea eronata ca bebelusul va dormi mai confortabil daca va avea si o pernuta. De fapt, bebelusii dorm foarte bine si fara ea, si chiar si copiii mai maricei.

De obicei expertii recomanda sa nu ii dai o perna unui bebelus sub varsta de un an sau doi. Ei mai sfatuiesc sa nu il pui pe bebelus sa doarma peste perna sau sa ii pui o perna in patut. Pernele la copiii sub doi ani pot creste riscul ca acestia sa se sufoce.

Nefolosirea unei perne poate reduce riscul Sindromului Mortii Infantile Subite. Nu te lasa pacalita chiar daca patutul vine cu tot cu perna sau gasesti perne special concepute pentru bebelusi.

 Cand ar trebui sa ii dai bebelusului tau o pernuta pe care sa doarma?

Daca vrei sa ii dai copilului o pernuta, este bine sa astepti pana cand este destul de mare pentru a trece de la patutul de bebelus la un pat normal. Daca vrei sa ii pui o pernuta in patutul de bebelus, alege una foarte mica si ferma. Exista o multime de tipuri de perne, dar multe nu sunt indicate pentru bebelusi. Nu alege in niciun caz o perna umpluta cu pene, care este prea moale, poate provoca alergii si poate sa il sufoce pe micut daca isi afunda capusorul prea tare in ea.

Nu exista o regula fixa cu privire la momentul in care este nevoie sa ii dai copilului o perna pe care sa doarma. Perna este mai confortabila pentru adulti, pentru ca este si una dintre asocierile pe care le fac atunci cand se gandesc la somn.

Perna este importanta pentru adulti si pentru ca, fiind mai mari din punctul de vedere al fizicului, au nevoie de o perna serioasa care sa sustina gatul in asa fel incat corpul sa se relaxeze in timpul noptii. O perna nepotrivita poate provoca crampe ale gatului, in cazul adultilor.

Copiii sunt mai mici si o perna nepotrivita poate fi o idee proasta. O perna nepotrivita la copiii mici poate creste riscul Sindromului Mortii Infantile Subite. Un bebelus care se poate misca deja in voie poate sa ajunga sub perna si sa se sufoce. Pentru bebelusii mai marisori poate fi o problema pentru ca o poate folosi pentru a se urca pe ea pentru a iesi din patut.

In concluzie, este bine sa astepti sa ii dai bebelusului o perna pana cand implineste varsta de doi ani. Daca dupa ce implineste doi ani nu vrea sa foloseasca perna, nu te ingrijora prea tare. Poti sa incerci sa ii dai o perna foarte plata.

Sfaturile medicilor


"Este interzisa folosirea pentru somnul sugarului a pernelor sau altor tipuri de asternuturi moi. Se pot folosi dispozitive de pozitionare a gatului, cum ar fi cele create special in forma de U, in timp ce copilul doarme."

Sursa: Sfatul Medicului.



Parerile mamicilor


Parerile mamicilor cu privire la folosirea pernutei de catre bebelus sunt impartite. Unele sunt ferm convinse de faptul ca pernuta nu trebuie pusa in patutul bebelusului pana la varsta de 1 sau 2 ani.

Ele spun ca perna nu este sanatoasa pentru coloana. Maimicile sunt de parere ca bebelusii trebuie sa doarma cu coloana dreapta cat mai mult timp posibil. O perna sub cap este echivalent cu o deviere a coloanei de la planul orizontal, deviere in zona umerilor si gatului. Iar pana la varsta de 1 an coloana bebelusilor este foarte fragila..

Alte mamici si-au obisnuit bebelusii din prima zi cu pernute speciale antisufocare, foarte subtiri (1 cm grosime) si se declara multumite. Unora pernuta le-a fost recomandata chiar de medic si/sau mosa, pentru ca este buna la forma capului cat si impotriva regurgitarii.

Tipuri de pernute testate de catre mamici:


• Pernuta subtire si moale, cu o gaura in centru pentru a tine capusorul.

• Perna speciala antisufocare dintr-un burete subtire si tare cu gauri mari.

• Pernuta subtire care se vinde odata cu salteluta sau cu setul de lenjerie pentru bebelus.


Citeste si despre