- Buna ziua, avem o fetita de 1 luna si doua saptamani. La nastere a facut o forma foarte puternica de icter. La o luna de zile i-am facut analiza la sange si i-a iesit hemoglobina 9.36. Acum ii administram 11 picaturi de fier Haussmann pe zi. Ea are o greutate de 4,5 kg. Acum are mai tot timpul temperatura de 37.2 C, si vomita foarte des. Pot fi acestea reactii adverse la tratamentul cu fier? Sau poate sa fie bolnava de altceva si sa prezinte aceste simptome? Temperatura i-am luat-o si dimineata si seara, si dimineata are cam 37.1 iar seara 37.2. Suntem un pic ingrijorati si speram ca puteti sa ne dati cateva sfaturi. Va multumim!
Raspuns:Stimata doamna v-am trimis prospectul pentru a vedea ca febra nu este printre efectele secundare ale acestui preparat si ca cel mai probabil suferinta copilului dumneavoastra este alta, motiv pentru care trebuie sa va prezentati la un medic pediatru care dupa consult si investigatii suplimentare va sustine un diagnostic si va va prescrie si un tratament.
FIER POLIMALTOZAT - fier Haussmann - dextriferronum
Compozitie: Fiole continand fier polimaltozat 100 mg/2 ml, in forma de ferihidroxid polimaltozat in solutie 5%.
Actiune farmacoterapeutica:
Ajuns rapid in sangele din tesuturi, complexul se scindeaza in maltoza si hidroxid feric, ce se depoziteaza ca feritina in tesutul reticuloendotelial, in special in ficat, de unde ajunge in maduva hematogena a oaselor si este incorporat in hemoglobina reticulocitelor. Unul din avantajele administrarii paren-terale a fierului feric il constituie absenta (raritatea) fenomenelor di-gestive nedorite, obisnuite dupa tratamentul per os.
Indicatii: in general anemiile microcitare hipocrome de diferite cauze (hemoragii, donari de sange prea frecvente, sarcina, helmintiaze s.a.), ce nu pot fi corectate prin aportul peroral de fier din cauza unor deficiente de absorbtie (steatoree idiopatica sau alte sindroame de malabsorbtie), a intolerantei digestive, a epuizarii depozitelor de fier (sangerari cronice) sau a refuzului pacientilor (copii, bolnavi psihici sau senili) de a ingera preparate de fier. Se recomanda in special la persoanele cu vene greu accesibile sau sclerozate (copii, femei, batrani).
Contraindicatii: Hemocromatoza, anemii hemolitice, anemii infectioase sau neoplazice fara carenta martiala.
Posologie si mod de administrare: Doza totala necesara pentru corectarea anemiei intr-un caz concret, se calculeaza din formula ur-matoare: greutatea corporala in kg deficitul de hemoglobina (100% minus concentratia actuala a Hb) 0,66 / 50. Valoarea obtinuta se imparte la 2 si astfel se stabileste numarul de fiole necesare. Se injecteaza cate o fiola la 2 zile sau cate 2 fiole de 2 ori pe saptamana pana la atingerea dozei totale calculate. Se recomanda determinarea nivelului Hb la interval de aproximativ 5 zile.
Intr-o singura injectie nu se va depasi doza de 1/4 de fiola la sugari sub 5 kg si 1/2 de fiola la cei de 5-10 kg. Injectarea preparatului se face strict intramuscular in triunghiul supero-extern al cadranului fesier (in cvadriceps la sugari si copii mici), deplasand pielea inainte de a introduce acul, astfel incat dupa retragerea lui orificiul respectiv sa fie acoperit de piele intacta, evitand refularea solutiei (injectie "in z").
Efecte secundare: Rareori greata, colici abdominale, diaree, cefalee (prin sensibilizare sau ca efect toxic in caz de depasire a capacitatii serice de saturare). Local se poate produce pigmentarea regiunii datorita, probabil, formarii unui precipitat si care dispare in cateva saptamani.
Forma de prezentare: Cutii cu 5 fiole de 2 ml. Cutii cu 100 fiole de 2 ml.
Conditii de pastrare: La adapost de caldura.
Multa sanatate,
Dr. Dana Paduraru,
Medic rezident in specialitatea Chirurgie Pediatrica
Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu"
Detalii specialist