Schizofrenia este o boala psihica cronica extrem de serioasa care afecteaza copilul atat in gandire, cat si comportamental. Desi are o incidenta destul de rara in randul copiilor, aceasta poate aparea si la varste fragede, desi debutul ei este mai des intalnit la varsta adolescentei spre adulta. Simptomele si semnele schizofreniei difera un pic de cele ale adultilor, de aceea este important sa stii sa recunosti aceasta boala.
Ce este schizofrenia?
Schizofrenia este o boala psihica cronica extrem de grava care afecteaza felul in care gandeste, simte si se comporta o persoana. Bolnavul schizofrenic deosebeste cu greutate intre real si imaginar si isi imagineaza tot felul de lucruri.
Incidenta schizofreniei la copii
Schizofrenia este o boala destul de rara in randul copiilor, dar nu imposibila. Problema cea mai mare este ca boala este greu depistabila la varste foarte fragede. Simptomele copiilor si al adolescentilor cu schizofrenie difera de cel al adultilor, de aceea este mai greu de diagnosticat.
La copiii sub 13 ani, incidenta este foarte mica, doar 1 din 40.000 de copii prezentand boala la o varsta atat de frageda. Aceasta incepe sa creasca abia la varsta adolescentei, cel mai mare procent de debut al bolii aparand pe la 15 ani.
Care sunt cauzele schizofreniei la copii?
Majoritatea dovezilor stiintifice arata ca schizofrenia isi are radacina in neurodezvoltarea copilului. Ea este rezultatul unor tulburari de dezvoltare a creierului aparute la varste foarte mici. Acest lucru inseamna ca anumite zone ale creierului sunt afectate de schizofrenie. Daunele neurologice par sa fie mai mari la copiii suferinzi de schizofrenie decat la adulti.
Factori de risc pentru schizofrenie
-
factori genetici;
-
expunerea fatului la anumite virusuri in sarcina;
-
malnutritie in viata intrauterina;
-
expunerea la un mediu stresant.
Care sunt semnele sau simptomele schizofreniei?
-
dificultate in a discerne intre vise si realitate;
-
auzul unor zgomote si voci care nu sunt reale;
-
gandire confuza;
-
imaginatie bogata si ciudata;
-
comportament irational sau intarziat fata de varsta lui;
-
mobilitate fizica excesiva sau imobilitate;
-
comunicare redusa cu alte persoane;
-
iluzia ca vine cineva mereu dupa el si ca il urmareste etc.;
-
probleme in a-si face prieteni si a lega prietenii de lunga durata cu alti copii.
Alte semne ale schizofreniei la copii
-
izolare;
-
performante scolare scazute;
-
probleme frecvente la scoala;
-
intarziere in limbaj si vorbire;
-
alte intarzieri in dezvoltare.
Cum se pune diagnosticul?
Copiii care manifesta semnalmente ale schizofreniei au nevoie de o evaluare completa inainte de a se pune diagnosticul. Te poti prezenta mai intai la medicul de familie, iar acesta te poate indruma spre un specialist in astfel de probleme. Medicul va:
-
evalua istoricul medical complet al copilului;
-
va interoga familia cu privire la performantele scolare, comportamentul lui social zilnic si alte particularitati care tin de el;
-
face o evaluare pentru a elimina alte afectiuni psihice care ar avea o simptomatologie asemanatoare;
-
va realiza analize de sange;
-
va apela si la imageria cerebrala pentru a elimina alte afectiuni medicale.
Cum se trateaza schizofrenia?
Schizofrenia este o afectiune cronica si nu se poate vindeca complet, insa cu cat este depistata mai repede cu atat calitatea vietii copilului este substantial imbunatatita. Acesti copii au nevoie de o combinatie de:
-
medicamente;
-
psihoterapie - terapie individuala;
-
terapie de grup (de familie);
-
programe speciale de educatie la scoala si in alte activitati.
Medicatia psihiatrica poate fi de ajutor pentru a ameliora o multime dintre simptome. Medicamentele antipsihotice par sa fie de ajutor copiilor care nu raspuns la un tratament medicamentos clasic. In putine cazuri insa simptomele dispar complet. Singurele medicamente antipsihotice aprobate la copii sunt risperidona si aripiprazol, si acestea se pot administra numai de la 13 ani in sus.
Sursa foto: freepik