Staphylococcus aureus

| | Actualizat: 2017-07-06 18:21:41
Intrebare:

- Baietelul meu are staphilococcus aureus si haemeophilus. Ma intereseaza daca se pot transmite avand o fetita mai mare si in ce consta tratamentul. Eu nu sunt adepta antibioticelor. El este imun la tetraciclina. Oare de la gradinita a luat acest staphilococ?

Raspuns:

Staphylococcus aureus (stafilococ auriu) este o bacterie care se gaseste in mod normal pe pielea si mucoasele omului, dar si a altor mamifere si la pasari; este prezent pe mucoasa nazala la 30% din persoanele sanatoase (acestia sunt purtatori sanatosi de Staphylococcus aureus).

Aceste bacterii supravietuisec timp indelungat pe suprafete uscate; transmiterea se poate face direct de la o persoana la alta sau prin intermediul unor obiecte (prosoape, lenjerie).

Pot determina diferite infectii in organism, cel mai frecvent determinand infectii purulente:

- infectii ale pielii: furuncule, acnee, foliculite, orjelet, suprainfectia plagilor
- infectii ale tesutului subcutanat: abcese, hidrosadenite (infectia glandelor sudoripare), mastite
- infectii respiratorii: faringite, bronsite, pneumonii
- infectii osoase: artrite, osteomielite
- infectii generalizate: meningite, septicemii, endocardite
toxiinfectii alimentare
- sindromul socului toxic
- sindromul pielii oparite.

In ultimii ani aceasta bacterie a dobandit rezistenta la multe antibiotice, in special la peniciline si cefalosporine; de aceea, cand Staphylococcus aureus este izolat dintr-o infectie de obicei se efectueaza si antibiograma, care arata care sunt antibioticele la care este sensibila aceasta bacterie.

Genul Haemophilus, cuprinde bacterii gram negative, dintre care cea mai importanta specie este Haemophilus influenzae, care se gaseste la nivelul tractului respirator si a cavitatii bucale la 10% din persoanele sanatoase; transmiterea este interumana – de la o persoana la alta.

Poate determina:

- meningite la copii (2/3 din meningitele la copii sub 1 an sunt determinate de Haemophilus influenzae)
- epiglotite la copii cu varste intre 2-4 ani
otite, sinuzite, bronsite, pneumonii
conjunctivitele – sunt determinate de o alta specie: de Haemophilus aegyptius
- la adulti, pot apare infectii genitale determinate de o alta specie din acelasi gen: Haemophilus ducrey.

De obicei infectia cu Haemophilus influenzae raspunde la Ampicilina si Cloramfenicol, dar deoarece s-au izolat si tulpini rezistente, se recomanda efectuarea antibiogramei.

Deci, atat Staphylococcus aureus cat si Haemophillus sunt bacterii si nu pot fi tratate decat cu antibiotice. Nu trebuie sa fiti adepta antibioticelor administrate la intamplare si pentru orice, dar nici sa cadeti in extrema cealalta, adica sa nu le administrati atunci cand sunt necesare.

De asemenea, este bine sa stiti ca o persoana nu poate fi imuna la un antibiotic, deoarece antibioticul nu este indreptat catre acea persoana ci catre un agent infectios (bacterie); o persoana insa poate avea o infectie cu bacterii care sunt imune la acel antibiotic.

Tocmai de aceea, ideal, tratamentul unei infectii se face numai dupa efectuarea unei antibiograme, care arata exact care sunt antibioticele la care este sensibil agentul infectios. 

Citeste si despre